ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Zoran Kulušić-Neral – Nora

02.06.2014.

Udruga Fijaker i LP Caffe bar, Račkoga 11 predstavlja izložbu fotografija pod nazivom NORA autora Zorana Kulušića-Nerala. Radi se o kolekciji kazališnih fotografija iz istoimene predstave HNK . Otvorenje izložbe je 6. lipnja 2014. u 19 sati.

Zoran Kulušić-Neral - Nora
 
S ulice na kazališne daske

Prelazak sa ulice na daske Hrvatskog narodnog kazališta ogroman je žanrovski zaokret u fotografiji jednog uličnog fotografa.

Za mnoge bi to bilo pomalo zastrašujuće no Zoran Kulušić-Neral to je shvatio kao izazov te odlučio objediniti ono najbolje iz fotografije sto je naučio godinama fotografirajući ljude na ulicama gradova širom svijeta.

Ta simbioza naizgled nespojivih fotografskih žanrova rezultirala je fotografijama prožetima intenzivnim vizualnim i emotivnim karakterom.
Promatrajući fotografije možete ostati zapanjeni detaljima, izgubiti se u vizualno narativnom svijetu te doslovno osjetiti kontrakcije tijela glumaca i energiju koju isijavaju kod plesnih scena.
Ta prisnost na fotografijama postignuta je davanjem sebe sceni, dopuštajući da ga radnja u potpunosti asimilira te tako postajući nevidljivim dijelom predstave.

Denis Dunaj

Zoran Kulušić-Neral - Nora Zoran Kulušić-Neral - Nora Zoran Kulušić-Neral - Nora Zoran Kulušić-Neral - Nora

 
Dokumentiranje, a ne fotografiranje

Biti na kazališnim probama svakako je neophodno ukoliko želite napraviti dobre fotografije kazališne predstave.

Gledati kako autorski tim i glumci ozbiljno pristupaju kreiranju svakog djelića scene, vidjeti kako se plače i na probama, kako iskusniji glumci pomažu mlađima, kako se svaku rečenicu pokušava što prirodnije izgovoriti, kako nema dijela tijela koji nije fokusiran na upravo onaj osjećaj koji treba stvoriti kod publike, čini vas tolerantijim kod gledanja gotove predstave budući ste i sami postali dio te predstave.

Idealna kazališna publika bila bi ona koja je bila na svim čitanjima i probama. Užitak bi bio proširen i na stvaranje same predstave.

Kazališne fotografije su rezultat dokumentiranja stvaranja predstave. One su predstava u nekoliko kadrova. Fotograf u kazalištu ne fotografira. On dokumentira. Tako sam ja shvatio svoj prvi zadatak u Hrvatskom narodnom kazalištu. Dokumentirao sam stvaranje Ibsenove Nore u režiji Saše Božića i njegovog autorskg tima. Imao sam tremu, a to je dobar znak.

Zoran Kulušić-Neral

Zoran Kulušić-Neral rođen je 1963. u Šibeniku. Fotografijom se bavi zadnjih tridesetak godina. Fokusiran je na crno-bijelu uličnu fotografiju. Njegov portfolio fotografija možete pogledati na www.zorankulusicneral.com. Od listopada 2013. zajedno s Denisom Dunajom osniva Radionicu ulične fotografije FRAME THE STREET (www.framethestreet.com) u kojoj zaljubljenike u fotografiju podučava osnovama fotografije.
 

No comments yet.