ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Žiri i ocjenjivanje fotografija!

07.09.2010.

Dragi svi,
Nadamo se da Vam ovakav tmurni dan nije previše pokvario raspoloženje, no da Vam ga mi nekako popravimo, nadamo se, obavještavamo Vas da smo složili sustav ocjenjivanja fotografija koji će se primjeniti na ovogodišnjem Fotomaratonu! Dosta dugo smo razmišljali i razgovarali o tome na koji način bismo to trebali odraditi i s obzirom na činjenicu da očekujemo maksimalni broj sudionika, dakle 250, tada baratamo brojkom od 6000 fotografija. Tu količinu fotografija neće biti lako ocijeniti, ali smo smislili način, koji je vjerujemo najpravedniji, kako među tolikim brojem fotografija naći one najuspješnije. Ocjenjivanje će se odvijati u 3 kruga, predselekcija, uži izbor i odabir poretka pobjednika.

.
3. po redu zagrebački FOTOmaraton
.
Predselekcija
Sustav ocjenjivanja će biti takav da će svaka fotografija biti pregledana od 3 različita člana žirija, a ocjena koju fotografija može dobiti je palac gore ili palac dolje. Fotografije se članovima žirija prikazuju nasumično, znači član žirija nemože znati kojem natjecatelju pripada fotografija koju ocjenjuje. Nakon što su sve fotografije pregledane i svaka ima 3 ocjene od različitih članova žirija dobiti će se rang svih natjecatelja jer tada je svaka fotografija u setu fotografija jednog natjecatelja ocjenjena sa 3 glasa. Vjerujemo da će se time dobiti zadovoljavajuća granulacija ocjena tj. takav poredak natjecatelja gdje će količina “izjednačenih” galerija biti minimalna. No kako je naglasak ovog natjecanja na seriji fotografija tada ćemo na kraju tog ocjenjivanja obratiti pozornost na serije koje nisu prošle predselekciju i vidjeti da li smo nenamjerno lošije ocjenili neke fotografije koje recimo imaju neki zajednički nazivnik koji bi povisio dojam te serije fotografija tj. seta fotografija tog natjecatelja ili natjecateljice.
.
Uži izbor
Uži izbor se sastoji od otprilike 20-30% setova fotografija koji su prošli u uži izbor. Ovdje se govori u postotcima iz razloga što količina ovisi o broju natjecatelja, ali primjera radi, za maksimalnih 250 natjecatelja u uži izbor ulazi 50 setova fotografija (set fotografija predstavlja 24 fotografije koje je predao jedan natjecatelj pod njegovim startnim brojem). Nakon toga žiri pregledava još jednom te fotografije i dodjeljuje ocjene od 1 do 10 tim setovima. Najboljih 10 setova ulazi u zadnji krug tj. odabir poretka.
.
Odabir poretka
U ovom krugu se ocjenjuje odabranih 10 setova fotografija tako da im svaki član žirija dodjeljuje mjesto u ukupnom poretku, od 1 do 10. Set fotografija koji ima najniže dodjeljeno mjesto je pobjednik, a na isti način se rangiraju ostali setovi fotografija. Ukoliko postoji nedoumica tj. izjednačenje žiri dodatno vijeća i odlučuje o poretku između izjednačenih setova fotografija.
.
Žiri
Ove godine žiri ima tri člana, to su:
.
Leila Topić, kustosica u Muzeju Suvremene Umjetnosti gdje je voditeljica Zbirke medijske umjetnosti i Zbirke fotografija. Već od prvog razgovora ideja o Fotomaratonu joj se toliko dopala i bez nje mi nebismo mogli imati izložbu u MSU, a usprkos tome što kao članica žirija ne smije sudjelovati u Fotomaratonu sa velikom sigurnošću će se pridružiti fotomaratoncima i fotkati prema zadanim temama iz razloga što joj se ideja jako sviđa!
.
Ivo Pervan, naš poznati i svjetski priznati fotograf koji je sa svojim fotografijama osvojio brojne nagrade. U njegovom opusu može se naći oko 17 autorskih monografija, a kao koautor je prisutan u više od 60 monografija. Osigurao je Hrvatskoj sedam prvih svjetskih nagrada za plakate s njegovim motivima, a pored toga njegovih oko 3000 motiva su prisutni na razglednicama Hrvatske. Održao je velik broj izložbi, danas surađuje sa mnogim časopisima koji objavljuju u reportažama njegove fotografije. Više o njemu možete doznati na www.ivopervan.hr.
.
Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb i voditelj tečajeva. Osim toga je i urednik www.fot-o-grafiti.hr te može se reći da je i više nego prisutan u fotografiji u Hrvatskoj, a količina napisanih tekstova na portalu je zavidna.
.

Oznake:

No comments yet.