ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Žene snimaju 2011.

07.03.2011.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, u utorak 8. ožujka 2011. godine s početkom u 19. sati u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3 Zagreb otvara se tradicionalna 24. po redu izložbu fotografija članica Fotokluba Zagreb pod isto tako tradicionalnim nazivom – Žene snimaju 2011.
.
Žene snimaju 2011.
.
Koliko tradicija, kao kulturni kod utiče na ljudsko djelovanja i ostavlja tragove u njima najbolji je primjer rada i djelovanja Fotokluba Zagreb, a posebno njegovog ljepšeg dijela – njegovih sve brojnijih i sve aktivnijih i uspješnijih članica. U Fotoklubu Zagreb se rado pozivaju na tradiciju, ali ne na onu tradiciju koja je opterećena navikama, stavovima i mišljenjima iz prošlosti, već na tradiciju koja je okrenuta budućnosti. Tako članovi ovog najstarijeg kluba u Evropi (osnovan 1892) iz prošlosti uzimaju brojna iskustva i u njih ugrađuju sve ono što je moderno i suvremeno kako u umjetnosti i novim medijima, tako i u mediju fotografije.
.
Žene su bile uključene u stvaranje i razvoj fotografije još od osnivanja fotografskog medija 1839. godine, najprije kao motiv, odnosno kao modeli, a kasnije i kao suradnice u foto-laboratorijima i atelijerima profesionalnih fotografa. Slično je bilo u prvim fotografskim klubovima, koji se počinju osnivati krajem 19. stoljeća i u njima su okupljali uglavnom muškarci. Tek u 20. stoljeću, a posebno tridesetih godina, kao i u razdoblju neposredno prije i nakon Drugog svjetskog rata, žene su sve prisutnije u mediju fotografije.
.
Slično je bilo i u našem klubu, pa je tako do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo malo žena – članica. Međutim početkom sedamdesetih godina dolazi do prekretnice. Da bi potaknuo i ohrabrio što veći broj žena, da dođu u Fotoklub Zagreb i svoja viđenja izraze kroz fotografiju tadašnji predsjednik Fotokluba Zagreb Đuro Griesbach osniva posebnu skupinu žena – članica kluba, koju naziva – Ženska sekcija. Početnu jezgru ženske sekcije činilo je devet članica, koje 1973. godine priređuju svoju prvu izložbu pod nazivom Žene snimaju i od tada izložba je priređivana uz manje i veće prekide povodom ovog međunarodnog praznika. Broj i aktivnost članica kluba se iz godine u godinu povećavao tako da danas u klubu djeluje preko sto članica, od kojih su mnoge poznate fotografske umjetnice.
.

Za ovogodišnju, 24., izložbu Žene snimaju 2011. bilo je predviđeno da se svaka autorica može natjecati za sudjelovanje na izložbi kao i za nagrade s najviše četiri fotografije u boji ili crno bijeloj tehnici na slobodnu temu. Na raspisani Natječaj Fotokluba Zagreb se javilo 55 autorica sa 192 fotografije. Od prispjelih radova stručni žiri – Damir Tiljak, Neda Rački i Valentina Bunić – izabrao je 60 fotografija od 40 autorica, od kojih je dodijelio šest nagrada i pet pohvala.
.
Prvu nagradu Fotokluba Zagreb dobila je Lea Bogović za fotografiju pod nazivom Freedom. Dvije druge nagrade dobile su Helena Cuculić, za fotografiju Gondolijer, i Iva Korenčić. za fotografiju Ostavljena. Tri treće nagrade zaslužile su: Maja Hrnjak, za fotografiju Maksimir, Iva Lednički, za fotografiju Umjetnost, i Jelena Pildek, za fotografiju Bundek.
.
Pohvaljene su Sanja Baljkas, za fotografiju Prolaznost, Lea Bogović, za fotografiju What is waiting for me outside, Zvjezdana Đogić, za fotografiju Sjaj u tami, Iva Korenčić, za fotografiju Maayan, i Darija Šesto, za dvije fotografije Iz tame u…, i Svemir.
.
Nagrađeni radovi se odvajaju i ističu od ostalih radova prije svega po svojoj umjetničkoj snazi, tehničkoj perfekciji pri snimanju, obradi i izradi fotografija, estetici, kao i tankoćutnosti izraza i visokoj likovnoj kulturi autorica. Kad je riječ o mome stavu, držim da naše članice nisu samo ukras našega Kluba, nego su i umjetnice kojima se rado ponosimo.
.
Izložba se može razgledati do 18. ožujka, svakog radnog dana od 9-16 i utorkom od 19-21 sat.
.
Za one koji neće stići pogledati izložbu u Fotoklubu Zagreb prikazujemo nagrađene fotografije.
.

1. nagrada Lea Bogović - Freedom   2.nagrada Helena Cuculić - Gondolijer   2.nagrada Iva Korenčić - Ostavljena 2010  
3. nagrada Iva Lednički - Umjetnost 2010   3. nagrada Jelena Pildek - Bundek   3. nagrada Maja Hrnjak - Maksimir  

.

No comments yet.