ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Stojanović izlaže u Foto Galeriji Lang

20.01.2012.

U Foto Galeriji Lang u Samoboru, u nedjelju, 22. siječnja, s početkom u 12 sati, otvara se izložba fotografija Željka Stojanovića. Izložbu je moguće razgledati do 19. veljače.

Željko Stojanović izlaže u Foto Galeriji Lang

Fotograf Željko Stojanović pripada generaciji koja se formirala ranih sedamdesetih godina, kada se u hrvatskoj fotografiji pojavljuje čitav niz novih imena, najčešće povezanih uz omladinski i studentski tisak.

Kao autodidakt, Stojanović je postupno razvijao svoj osobni stil autorske fotografije kojom je obilježeno čitavo jedno razdoblje, ali za razliku od onih fotografa koji su pretežno bili vezani uz tisak, Stojanović u tadašnjoj alternativnoj sceni (Teatar iTD), te suradnji s grafičkim dizajnerima (B. Bućan, Ž. Borčić, B. Ljubičić) i tada mladim arhitektima (R. Tajder, T. Odak, V. Rožman, B. Silađin), nalazi tematske izazove kojima povjerava svu svoju stečenu vještinu i poznavanje medija fotografije.

Pored spomenutog, izuzetno je zanimljiva njegova suradnja s tjednim novinama i revijama (Fokus, Feral Tribune, Telegram, Danas), pri čemu njegova fotografija najčešće služi kao podloga za daljne uredničke foto-manipulacije, tako da se samo njegovo autorstvo često puta gubi u drugačijem medijskom okruženju. To je uostalom bila i praksa prilikom njegova suradnje s grafičkim dizajnerima (posebno s Borisom Bućanom), ali sve to ne umanjuje vrijednost njegovih fotografija.
Ž.K.

Željko Stojanović (1951.), bavi se fotografijom od ranih sedamdesetih godina 20.st. Suradnik niza tjednih ili mjesečnih novina (Fokus, Telegram. Feral Tribune, Danas). Surađuje s grafičkim dizajnerima (B. Bućan, B. Ljubičić, V. Rožman, Ž. Borčić) te dokumentira predstave u Teatru ITD u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

No comments yet.