ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Milaković – Mi plešemo

06.04.2011.

Požežanin Željko Milaković uskoro predstavlja svoje radove u sklopu tematske izložbe fotografija povodom Međunarodnog dana plesa “Mi plešemo” i to u dva grada, Kumanovu i Požegi, koja su međusobno povezana međunarodnom plesnom suradnjom koju su proširili i na polje fotografije. Naime, Studio za moderan balet MAK iz Kumanova je redoviti gost požeškog Plesokaza.
.
Željko Milaković - Mi plešemo
.
U sklopu Dance festa u Kumanovu (Makedonija), pri organizaciji Nacionalne ustanove Centra za kulturu “Trajko Prokopiev” i Studia za moderan balet MAK, održava se od 9. do 11.4. prva izložba fotografija Mi plešemo. Zatim se seli u Požegu gdje će se publici predstaviti u Galeriji Ciraki u sklopu programa povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa, od 29.4.-8.05.
.
Na izložbi će biti izloženo 30-tak fotografija plesne tematike, a s nekoliko fotografija predstaviti će se i 17-godišnja Tajana Milaković. Poveznica svih fotografija je to što su sve napravljene u Gradskom kazalištu Požega u zadnje 3 godine na plesnim priredbama u organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar. U svrhu dočaravanja originalne atmosfere i osvjetljenja na sceni sve su fotografije napravljene bez blica i dodatne rasvjete, usprkos saznanju da će to narušiti tehničku savršenost fotografije.
.
Predgovor na programskoj knjižici:
.
OBJEKTIV(NO) SNOVIĐENJE
.
Spajanje nespojivoga izazov je koji uvijek iznova rezultira eksplozijom kreacije. Ples kao umjetnost pokreta i fotografije kao umjetnost zamrzavanja pokreta u izložbi Mi plešemo
donese priču koja u opipljivoj sadašnjosti nalazi opravdanje za materijaliziranjem prošlosti. Tako nastaje plesna predstava tijela koja kao kistovi slikaju dušu Čovjeka na slikarskom platnu fotografa Željka Milakovića. Potragom za dušom koju sluti, ali ju ne može opipati, potvrđuje svoje postojanje i kroz svoj objektiv nudi pogled u pretakanje osjećaja iz pokreta u fotografiju, a iz fotografije opet u pokret.

Marina Pilj Tomić, prof.
.

No comments yet.