ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Krčadinac – Pogledi s mog prozora

10.10.2016.

Danas, 10. listopada u 19:30 u galeriji Greta otvara se izložba fotografija autora Željka Krčadinca pod nazivom ‘Pogledi s mog prozora’. Izložba ostaje otvorena do 15. listopada.

Željko Krčadinac - Pogledi s mog prozora
 
Pogledi s mog prozora
na Ilicu tijekom šezdeset godina

Izložba fotografija Željka Krčadinca, člana Fotokluba Zagreb i udruge Fotogard,’Pogledi s mog prozora’ manji je dio njegova velikog opusa fotografija snimljenih posljednjih šezdeset godina s prozora i balkona njegova stana. Naime, Željko više od 60 godina stanuje u istom kvartu, istoj zgradi i u istom stanu. To je ugaona zgrada u Bosanskoj ulici br.1 u Zagrebu, s koje se pruža širok vidik na Ilicu (prema istoku i zapadu) i okomito na to prema Krajiškoj ulici, crkvi Sv.Blaža i dalje. Po prirodi je radoznao i voli promatrati, optički istraživati i fotografirati svijet oko sebe, našu svakidašnjicu, a posebno neka važna događanja, motive i pojave. Emocionalno je vezan za svoj grad, a pogotovo za ovaj dio u kojem stanuje, pa mu čini veliko zadovoljstvo fotografirati Ilicu i sve ono, njemu važno, što se događa u njegovu okružju i vidokrugu.

“‘Pogledi s mog prozora’ serija je dokumentarnih i reportažnih fotografija raznih događanja i vremenskih prilika, koje sam snimio sa svojeg prozora i balkona u posljednjih šezdesetak godina.Tako je nastalo više od 500 fotografija, od kojih su neke objavljene u kalendarima i monografijama, neke su više puta bile prihvaćene na međunarodnim FIAP izložbama, a fotografija ‘Zimski pogled s mog prozora’ dobila je zlatnu medalju jednog međunarodnog salona fotografije. U početku nisam imao nekih posebnih planova sa cjelinom snimljenih fotografija. Tek prije desetak godina pomislio sam da bi to mogla biti moja životna fotografska konceptualna serija. Tada sam intenzivnije počeo snimati sva događanja, a nastavljam i dalje, pa se tako moja zbirka povećava. Za ovu izložbu odabrao sam pedesetak fotografija, kako pojedinačnih, tako -zbog skučenog prostora- svrstanih i u kolaže manjih formata te se nadam da to gledateljima neće previše smetati“ – objašnjava Željko put i način nastanka ove serije i izložbe.

Dakle, ova je izložba svojevrstan sažetak autorova pedesetogodišnjeg optičkog dnevnika o protoku vremena i zapis minulih događanja, u kojem svaka fotografija ima svoju priču, svoj smisao i svoje značenje. Ona je ujedno i svjedočanstvo o autorovoj ljubavi prema fotografiji, o njegovu stavu prema fotografiji kao dokumentu i kao umjetnosti, o njegovu razvojnom putu i kreativnoj praksi. Iz njegovih fotografija zrače neposrednost, neusiljenost i smisao za esejističko uobličavanje događaja. Tako se pred našim očima kao u vremeplovu nižu impresivne slike počevši od šezdesetih godina 20.stoljeća, fotografije Titove kolone i pionira na Dan mladosti, navijačke euforije nakon 3:0 protiv Njemačke 1997.godine, sprovoda predsjednika Tuđmana, raznih vremenskih fenomena, sportskih natjecanja, turističkih nastupa, prosvjednih povorki i drugih događanja.

Iako je ostao vjeran tradicionalnom reportažno-dokumentarističkom području, Željko Krčadinac okušao se i u drugim žanrovima i područjima fotografije. U svom stvaralačkom radu ostao je dosljedan, jednostavan, neposredan, bez režiranja i naknadnih vidljivih estetskih dotjerivanja. Smatra da danas, u doba neslućenog omasovljenja digitalne fotografije i poplave izložaba, težnja za povećanjem „kreativnosti“ često uzrokuje pretjeranu „fotošopizaciju“, čime je izvorni element dokumentarnosti u fotografiji neprihvatljivo zanemaren.

Stoga on prilazi fotografiji strogošću kroničara, objektivno i istinito, ali i s visokom likovnom kulturom i prepoznatljivim likovnim rukopisom pa tako one čine čudesni spoj umjetnosti, dokumenta i informacije. One sažimaju više od onog trenutka kada su nastale, jer nam prenose poruke vremena, koje ćemo, nadam se, s lakoćom otkriti i prepoznati. Zato ovu izložbu valja pomno pogledati, ne samo s autorova, nego i sa svojeg prozora, u metaforičkom značenju te riječi.

Vinko Šebrek, AFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

ŽELJKO KRČADINAC rođen je 1935. u Zagrebu, po struci profesor geografije.
Bio je zaposlen kao komercijalist i propagandist u zrakoplovnim kompanijama, a od 2002. je u mirovini.
Prvi tečaj crnobijele fotografije položio je u FK Zagreb još 1955.god. i odmah dobio nagradu na prigodnoj izložbi fotoamatera-početnika, a zatim nagrade na fotografskim izložbama studenata i planinara 1956.god.
Iako se nakon toga nije više natjecao na izložbama fotografija, ipak se cijelog života – punih 60 godina – nastavio pasionirano baviti fotografiranjem, kako amaterski, tako i kao dopunskim zanimanjem.
Rezultat toga je mnoštvo objavljenih snimaka u foto-monografijama, udžbenicima, kalendarima, magazinima, prospektima, razglednicama itd. kao konačno i ova, dvanaesta po redu, samostalna izložba.
Također posjeduje i obilni arhiv geografsko-turističkih snimaka iz Hrvatske i svijeta, budući da je kao dugogodišnji činovnik zrakoplovnih kompanija proputovao mnoge zemlje na svim kontinentima. Pretežno su to analogni kolor-dijapozitivi, koje zadnjih godina proširuje i digitalnim snimcima.
Kao umirovljenik od 2005. ponovo počinje s aktivnim izlaganjem na domaćim i međunarodnim fotografskim salonima pod pokroviteljstvom FIAP-a i to s dosta uspjeha, tako da je stekao počasna zvanja AFIAP i EFIAP te povelju „Tošo Dabac“ Fotokluba Zagreb.
Član je FK Zagreb i udruge Fotogard.

No comments yet.