ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu

13.04.2015.

Izložba laureata Nagrade Tošo Dabac za 2014., biti će otvorena u utorak 14. travnja 2015. u 19.30 sati u Galeriji 10 Fotokluba Zagreb, Ilica 27/3, Zagreb.
Tom prigodom će laureatima biti uručene nagrade.

Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu
 
Željko Krčadinac (EFIAP), član Fotokluba Zagreb i Zoran Makarović (EFIAP), član Fotokluba Osijek, dobitnici su prestižne fotografske nagrade “Tošo Dabac” za 2014. godinu za postignuća u fotografskoj umjetnosti, poticanju hrvatskog fotografskog stvaralaštva i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu. To je odluka stručnog povjerenstva Fotokluba Zagreb za ”Nagradu Tošo Dabac”, koja je odabrala rečene laureate od desetorice nominiranih autora iz Kluba i Hrvatske.

Nastojeći pridonijeti popularizaciji i afirmaciji fotografske umjetnosti i fotografskog stvaralaštva, Fotoklub Zagreb je, prije 40 godina (1975.) utemeljio stalnu fotografsku godišnju nagradu, u znak priznanja najuspješnijim autorima za postignuća u fotografskoj umjetnosti i stvaralaštvu, kao i u promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu kroz dulje vremensko razdoblje. Od tada se ova nagrada sukladno Pravilniku dodjeljuje dvojici autora: jedna članu Fotokluba Zagreb i jedna autoru iz Hrvatske, članu fotografske udruge ili samostalnom umjetniku. Nagrade se sastoje od brončane plakete i diplome i dodjeljuju se u načelu prigodom otvorenja njihovih samostalnih autorskih izložbi u organizaciji Fotokluba Zagreb.

Željko Krčadinac (1935.), član Fotokluba Zagreb i fotografske udruge Fotogard, po svojoj aktivnosti, fotografskom stvaralaštvu i umjetničkim dosezima, zauzima visoko mjesto u svom matičnom klubu. Po struci je profesor geografije. Bio je zaposlen kao komercijalist i propagandist u zrakoplovnim tvrtkama, a od 2002. godine je u mirovini. Prvi tečaj crnobijele fotografije položio je u Foto klubu Zagreb još 1955.god. postao član Kluba i odmah dobio nagradu na prigodnoj izložbi fotoamatera-početnika. To je bio poticaj za njegovo ozbiljnije bavljenje fotografijom, kojoj je ostao vjeran sve do danas, dakle punih 60 godina. U svom obimnom opusu posjeduje fotografije s početka njegova fotografskog stvaralaštva pa sve do danas, u kojem se prepliću dokumentarna i umjetnička fotografija sa širokim spektrom tema iz života i stvarnosti, različitih motiva, tehnika i pristupa. Posebno se ističu fotografije s mnogobrojnih službenih putovanja po stranim zemljama: Indiji, Alžiru, Maroku, Grčkoj i drugim, kada je, pored komercijalne fotografije za promidžbene i dokumentarne potrebe zagrebačkih građevinskih tvrtki, fotografirao i za svoju dušu. Kaže da za njega strogo dokumentarna fotografija i ne postoji, da svaka fotografija znači način bilježenja stvarnosti, i da svakoj fotografiji pored narativa i informacije, nastoji dati svoj osobni likovni pečat, svoj način izražavanja. Krčadinac se jedno vrijeme bavio i turističkom fotografijom, gdje su posebno tražene njegove fotografije prirodnih ljepota Hrvatske i njezine kulturne baštine. Rezultat toga je mnoštvo objavljenih snimki u brojnim fotomonografijama, udžbenicima, kalendarima, časopisima, prospektima, razglednicama itd., kao i desetak samostalnih fotografskih izložbi. Posjeduje i bogat arhiv geografsko – turističkih snimki iz Hrvatske i svijeta. Pretežno su to analogni kolor dijapozitivi koje zadnjih godina proširuje i digitalnim snimkama.

Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu

 
Krčadinac u posljednjih osam godina redovito sudjeluje na mnogim natječajima i izložbama pod visokim pokroviteljstvom FIAP i PSA . Tako je njegovih 66 fotografija 170 puta prihvaćeno na 64 salona u 20 zemalja svijeta, pod pokroviteljstvom FIAP-a, pri čemu je osvojilo 10 nagrada i pohvala., čime je 2011. godine stekao počasno zvanje AFIAP, a 2013. godine i zvanje EFIAP.

Krčadinac je za ovu izložbu odabrao manji dio do sada neobjavljenih i neizlaganih fotografija iz svog cjelokupnog stvaralačkog opusa, vodeći se kombinacijom svojih osobnih poetičkih afiniteta, intuitivnih i racionalnih kriterija. Ranije fotografije pripadaju kategoriji umjetničkih vrijednosti, a u novijima slijedi suvremene trendove. Jedne kraj drugih, a različitih motiva i stilova, posebna su vrijednost i draž izložbe. Pozornost plijene serije Male priče – na pariće gdje stavlja u okvir po dvije fotografije sa sličnim motivima, različitih ili sličnih kolorita i grafizama, a neki parići sadrže i zanimljive priče. Fotografije su postavljene tako da, osim sadržajnih i estetskih različitosti, promatrač osjeća i napetost, kontrast i paralelnost autorova umjetničkog pristupa.

Zoran Makarović (1935) neosporno je jedan od najaktivnijih i najuspješnijih članova Fotokluba Osijek. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 2005. godine kao sudac Županijskog suda u Osijeku. Kao fotografski stvaralac, nazočan je već trideset pet godina na hrvatskoj i međunarodnoj fotografskoj sceni. Unatoč duljim pauzama, ostavio je važan trag u hrvatskoj i svjetskoj fotografiji. Riječ je o autoru izrazite darovitosti, odličnom poznavatelju tehničkih i kreativnih mogućnosti fotografije, koji nastoji dati finalnoj fotografiji nešto novo, orginalno i studiozno. Autor je prepoznatljivog i sugestivnog izričaja i nositelj brojnih nagrada i priznanja s klupskih, nacionalnih i međunarodnih izložbi fotografije. Već tada je pripadao generaciji hrvatskih fotografa koja je znatno pridonijela da se fotografija afirmira, ne samo u Hrvatskoj i bivšoj zajedničkoj državi, nego i da postigne iznimno priznanje, te stekne ugled i na međunarodnoj fotografskoj sceni.

Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu Željko Krčadinac i Zoran Makarović laureati fotografske nagrade Tošo Dabac za 2014. godinu

 
Izlagačkom se fotografijom počeo baviti 1980. godine, a već je 1984. stekao visoko izlagačko zvanje Kandidata majstora fotografije, te je proglašen i Najuspješnijim izlagačem kreativne fotografije tadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Nakon tih uspjeha usljedila je duža pauza od skoro dvadest godina, kada je i dalje fotografirao, ali nije sudjelovao na natjecanjima i nije izlagao fotografije na izložbama. Po umirovljenju 2005. godine vraća se izlagačkoj fotografiji sudjeljući na više od 150 međunarodnih izložbi, pod visokim pokroviteljstvom FIAP-a i PSA-a u Hrvatskoj kao i u 38 različitih država na svim kontinentima i time osvojio 46 nagrada i pohvala. Temeljem svih tih rezultata, stekao je počasno zvanje AFIAP (2013.) i EFIAP (2014.), a već sada ima uvjete za dodjelu počasnog zvanja EFIAP/bronca.
Godine 2013. proglašen je najuspješnijim izlagačem fotografije Fotokluba Osijek.
Pored toga, uručena su mu značajna društvena priznanja: Povelju zahvalnosti ZTK općine Osijek (2013), Plaketa ZTK Osječko-baranjske županije (2014) i Godišnja nagradu ZTK Republike Hrvatske, iste godine. Imao je dvije samostalne izložbe u Osijeku i jednu u Zagrebu.

Makarović je za izložbu odabrao manji dio fotografija iz svojeg opsežnog opusa, vodeći računa da one, kao cjelina, daju presjek i krolonogiju njegova stvaralaštva. Izložbu je podijelio u dvije cjeline. Prva cjelina uključuje analogne fotografije nastale od 1980. do 1985. godine. Preko njih pratimo početke Makarovićeva stvaralaštva, istraživanje, eksperimentiranje i aktivno sudjelovanje na brojnim natječajima i izložbama. Drugu cjelinu čine najuspješnije digitalne fotografije širokog spektra sadržaja, tehnika i ideja, s kojima je od 2005. godine do danas sudjelovao na brojnim međunarodnim izložbama širom svijeta pod pokroviteljstvom FIAP-a i PSA-a.

Unatoč tome što izložba nije koncipirana kao retrospektivni pregled njegova bogata opusa, ona nam daje potvrdu snage stvaralaštva i bogatstva Makarovićeve kulture i širine pogleda na svijet, na stvarnost oko nas i na medij fotografije. Daje nam dobar pogled u autorov stvaralački pristup, kroz objektiv kamere, kroz osebujan likovni izričaj, kreativna istraživanja, eksperimentiranja i veliko fotografsko iskustvo.

Nagrade će laureatima biti uručene na svečanosti u Fotoklubu Zagreb (Ilica 27/3) 14. travnja 2015 (utorak) s početkom u 19:30 sati, prigodom otvorenja njihovih samostalnih autorskih izložbi fotografija.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP,
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

No comments yet.