ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Krčadinac i Božo Marijančić – dobitnici FIAP odličja

03.11.2014.

U utorak, 4. studenog 2014. godine, u 19:30, u galeriji Fotokluba Zagreb otvara se izložba fotografija dobitnika FIAP odličja Željka Krčadinca (EFIAP) i Bože Marijančića (AFIAP).

Željko Krčadinac i Božo Marijančić - dobitnici FIAP odličja
 

Željko Krčadinac rođen je 1935. U Zagrebu. Po struci je srednjoškolski profesor geografije (PMF u Zagrebu).
Bio je zaposlen kao komercijalist i propagandist u zrakoplovnim kompanijama.
Prvi tečaj crnobijele fotografije položio je još 1954. god. i odmah dobio prvu nagradu na prigodnoj izložbi fotoamatera-početnika.
Iako se nakon toga više nije natjecao na izložbama fotografija, ipak se cijelog života – preko 50 godina – pasionirano bavi snimanjem. Rezultat toga je mnoštvo objavljenih snimaka u tridesetak kolor fotomonografija, udžbenika i kalendara, zatim u brojnim magazinima, prospektima, razglednicama itd, kao i obilni arhiv geografsko-turističkih snimaka iz Hrvatske i mnogo stranih zemalja.

Željko Krčadinac - EFIAP Željko Krčadinac - EFIAP Željko Krčadinac - EFIAP Željko Krčadinac - EFIAP

 

Željko Krčadinac - EFIAP Željko Krčadinac - EFIAP Željko Krčadinac - EFIAP Željko Krčadinac - EFIAP

 
Član je FK Zagreb, FK Croart i udruge Fotogard.
Tek kao umirovljenik od 2002. godine ponovo izlaže na FIAP-ovim izložbama te je 2011. stekao počasno zvanje AFIAP, a prošle godine i zvanje EFIAP.
Na ovoj izložbi prikazani su i dijelovi njegove nove serije „Male priče na pariće – nekad i sad“, zatim neke konceptualne fotografije i portreti umjetnika.
 
 

Božo Marijančić rođen je na Božić 25. prosinca 1944 u Zagrebu. Po struci bakroretušer, slikar i grafički dizajner. Bio je aktivan član FK Zagreb od 1966. Potom 1970. god. seli u Švicarsku, gdje zapostavlja izložbenu umjetničku fotografiju.
Posvećuje se slikarstvu te izlaže u mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama. U dva mandata bio je predsjednik udruženja YU likovnih umjetnika u Švicarskoj EHO.
Godine 1992. osniva Grupu Kravata – udruženje hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj i vodi tu grupu 9 godina do svog povratka u Zagreb, a vođenje Grupe potom preuzima Sandi Paučić.

Božo Marijančić Božo Marijančić Božo Marijančić Božo Marijančić

 

Božo Marijančić Božo Marijančić Božo Marijančić Božo Marijančić

 
Kao član Kinokluba Zürich B. Marijančić se također nekoliko godina amaterski bavio kratkometražnim filmom, te je za svoje crtane filmove nagrađivan na Švicarskom nacionalnom natječaju brončanom medaljom 1974. U Neuchatelu, te srebrnom 1980. u Zugu.
Nakon povratka u Zagreb 2002. godine otvara svojslikarski atelier u Samoboru, a od 2012. Ponovno se vratio i umjetničkoj fotografiji te aktivirao u FK Zagreb. Godine 2014. je stekao FIAP-ovo počasno zvanje AFIAP.

Izložba je otvorena do 14. studenog 2014., a može se razgledati od ponedjeljka do petka (10 – 16 sati, utorkom 17 – 21 sat).

No comments yet.