ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Jovanović – Trakošćan

07.01.2014.

Fotografska udruga Fotogard nastavlja i u ovoj godini sa predstavljanjem radova svojih članova, pa će vam tako ove srijede, 8. siječnja, od 19:00 u caffe baru FAKiN, Pavletićeva 2, u Zagrebu, Željko Jovanović pokazati svoje radove kroz izložbu fotografija ‘Trakošćan’.

Željko Jovanović - Trakošćan
 

Mi, koji se bavimo fotografijom, imamo svoj pogled na svijet, pa s vama želim podijeliti takav pogled na dvorac Trakošćan, gdje su živjela i djelovala dva istaknuta fotografa iz obitelji Drašković: pionir fotografije Juraj VI. Drašković i njegov pranećak Karlo Dragutin Drašković.

Dva albuma koja se čuvaju u Muzeju za umjetnost i obrt (stalni postav – zbirke) potvrđuju Juraja VI Draškovića kao autora našeg najranije sačuvanog fotografskog opusa, a njegovog pranećaka Karla Dragutina jednim od začetnika umjetničke fotografije u Hrvatskoj i najznačajnijim hrvatskim fotoamaterom 19. stoljeća.

Prve kalotipije (talbotipije) snimio je grof Juraj VI Drašković Trakošćanski u razdoblju od 1849. do 1856.

Karlo Dragutin Drašković postigao je vrhunsku likovnu i tehničku vrsnoću fotografije pa je primljen u članstvo jednog od najelitnijih europskih fotoklubova; WienerCameraClub.

Fotografija je moćan medij što govori i izreka „slika govori tisuću riječi“, pa neka slike govore same za sebe. Na nama je da fotografiramo svoje poglede na svijet koji nas okružuje; ljude, prirodu, arhitekturu, događaje, u nadi da će naše fotografije govoriti za nas i poslije nas.

Željko Jovanović rođen je 3. travnja 1957. godine u Zagrebu. Od mladih dana amaterski se bavio fotografijom, a s vremenom se hobi pretvorio u strast pa je upisao i završio obuku za Specijalista digitalne fotografije i obrade u Algebri, kojoj se posebno posvetio. Imao je više zajedničkih, te dvije samostalnu izložbe. Dobio pohvalu za fotografiju godine 2012. u FKZ, pohvalu za kolekciju godine 2012.u FKZ.
Član je Foto kluba Zagreb i fotografske udruge Fotogard.
Stalni je foto suradnik za časopis Zagreb moj grad te za Hrvatsko žrtvoslovno društvo, a povremeni za Kulturnoumjetničko društvo Valentinovo.
Objavljuje fotografije u raznim časopisima, a njegove su fotografije korištene za izradu promotivnih materijala za URIHO i ZET.

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.
 

No comments yet.