ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko Jovanović – Brzina

20.02.2014.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija ‘Brzina’ kojom se autor Željko Jovanović predstavlja u petak, 21. veljače 2014. u 19.00 sati u caffe baru LP, Račkoga 11 u Zagrebu, u organizaciji udruge Fijaker.

Željko Jovanović - Brzina
 
Oktanski sportovi na području Kvarnera imaju duboke korijene, bogatu i slavnu prošlost, tradiciju koja seže sve do početka prošlog stoljeća. Ipak dvije lokacije imaju posebno mjesto; Preluk i Grobnik. Preluk je tri desetljeća bio domom brojnih nacionalnih i međunarodnih natjecanja, koja su s vremenom iz Nagrade Jadrana prerasle u Veliku nagradu Jadrana, da bi se 14. rujna 1969. godine ista po prvi puta bodovala za Svjetsko prvenstvo.

Krajem 1977. stigla je, već neko vrijeme najavljivana, a tada i konačno potvrđena zabrana održavanja cestovnih Grand Prix utrka koje se ubuduće mogu održavati isključivo na motodromima. Na Grobničkom polju u samo nekoliko proljetnih i ljetnih mjeseci 1978. godine izrasla je staza po strogim svjetskim standardima. Odmah smo je svi nazvali Grobnička ljepotica.

Mnogi su sumnjali da će posljednja Grand Prix utrka Svjetskog prvenstva 1978. predviđena za 17. rujna na Grobniku po kalendaru FIM-e, biti i održana, ali jest – uspjeli smo. Štoviše, došli su svi, pa i oni koji su već osigurali naslov. Ostalo je zapisano da su pobjednici grobničke staze bili Ricardo Tormo (50 ccm, Španjolska, Bultaco), Angel Nieto (125 ccm, Španjolska, Minarelli) te dvostruki slavodobitnik Greg Hansford (250 i 350 ccm, Austrija, Kawasaki).

Do 1990. odvoženo je 13 moto utrka za prvenstvo svijeta a posljednji put 17. lipnja 1990. godine. Prije brutalne agresije na Hrvatsku posljednja velika međunarodna motociklistička utrka održana je 12. svibnja 1991. godine pod nazivom Nagrada Opatije.

Od izgradnje 1978. godine do danas pista zadovoljava stroge kriterije svjetske auto i moto federacije ( FIA i FIM ), a posjeduje homologaciju za sve vrste (automobila i motora) organizacija utrka osim F1.

Nakon domovinskog rata automotodrom je svakodnevno u funkciji treninga, testiranja ili određenih manifestacija. Korištenje prelazi 290 dana u godini. Prisutne su skoro sve marke proizvodača od Mercedesa, Audi, Subaru, Suzuki, Aprilia…

Fotografije su nastale na 5. KING OF GROBNIK, u srpnju 2012. godine.

Željko Jovanović rođen je 3. travnja 1957. godine u Zagrebu. Od mladih dana amaterski se bavio fotografijom, a s vremenom se hobi pretvorio u strast pa je upisao i završio obuku za Specijalista digitalne fotografije i obrade u Algebri, kojoj se posebno posvetio. Imao je više zajedničkih, te tri samostalnu izložbe. Dobio pohvalu za fotografi ju godine 2012. u FKZ, pohvalu za kolekciju godine 2012. u FKZ.

Član je Foto kluba Zagreb i fotografske udruge Fotogard.

Stalni je foto suradnik za časopis Zagreb moj grad te za Hrvatsko žrtvoslovno društvo, a povremeni za Kulturnoumjetničko društvo Valentinovo. Objavljuje fotografije u raznim časopisima, a njegove su fotografi je korištene za izradu promotivnih materijala za URIHO i ZET.

No comments yet.