ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Željko i Tajana Milaković – Suvremeni ples

28.04.2011.

Ponekad želim biti samo svjedok a ponekad želim fotografijom sanjati. Mislim da fotografija ne smije biti ono što je vidio senzor aparata nego mora biti naše viđenje i doživljaj nekog prizora, a svatko od nas svijet vidi drugačije. Znam da se fotografijom mogu prikazati i naši snovi, i maštanja, i ludila i zato su mi programi za obradu fotografija neizostavni alati kojima kojima artikuliram svoje viđenje sebe i svijeta u kojem živim u ovom trenutku.
.

.
Suvremeni ples je ples iz nutrine.
Dugotrajna i predana potraga za fuzijom duha i tijela.
Ples nije samo površni oblik zabave, kako se danas nerijetko u medijima prikazuje, on je umjetnost.
Svaka umjetnost ima svoj instrument i sredstvo izražavanja.
Instrument plesa je tijelo, a sredstvo je pokret.
Maštovit, slobodan,spontan ali ujedno usredotočen i discipliniran.
Ples je energija koja pokreće.
Utjelovljenje emocija.
Komunikacija.
Ples je umjetnost koju treba doživjeti na sebi svojstven način.
.
Ilijana Lončar,prof.
samostalna umjetnica, plesna pedagoginja i koreografkinja
.
Željko Milaković za sebe kaže da je zaljubljenik u fotografiju, foto amater. Prvi DSLR kupio prije 3. godine i počeo se malo ozbiljnije baviti fotografijom. Znanja o fotografiji upijao iz časopisa (Digitalfoto, ReFoto), knjiga, weba. Trenutno je aktivan na http://www.pticica.com/korisnici/YohMah i http://www.fotofinis.org/sr/profilfotografa.php?autor=yohmah…uspio je ući i na http://1x.com/#!/artist/yohmah/photos… Svojim največim uspjehom smatra ulazak fotografije Dance u finalnih 50, tj. 10 u kategoriji Altered images na Smithsonian magazine 7th photo contest. Od preko 60000 fotografija iz cijelog svijeta izabrana je među 50 a između tih 50 u 30 za izložbu u Smithsonian Castlu u Washingtonu. Izložbu je vidjelo preko 1 500 000 posjetitelja.
.
Najviše uživa fotografirati u lošim svjetlosnim uvjetima, npr. rock koncerte, plesne i kazališne predstave i tu pokušava uhvatiti atmosferu i originalno osvjetljenje. Stalno mu je u glavi jedna misao Vedrana Vidaka:”zadatak fotografa je očistiti kadar od nepotrebnoga”. Zbog specifičnog posla nema vremena za fotografiju koliko bih želio ali fotografija mu je definitivno nakon obitelji, najveća ljubav. I kao u svakoj iskrenoj ljubavi, što više daje to više i dobija.
.
U sklopu Dance festa u Kumanovu (Makedonija), pri organizaciji Nacionalne ustanove Centra za kulturu “Trajko Prokopiev” i Studia za moderan balet MAK, od 9. do 11.4. mogla se pogledati prva izložba fotografija Mi plešemo. Od 29.04. pa sve do 08.05. ta ista izložba može se pogledati i u Požegi u Galeriji Ciraki u sklopu programa povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa.
.
Na izložbi će biti izloženo 30-tak fotografija plesne tematike, a s nekoliko fotografija predstaviti će se i 17-godišnja Tajana Milaković. Poveznica svih fotografija je to što su sve napravljene u Gradskom kazalištu Požega u zadnje 3 godine na plesnim priredbama u organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar. U svrhu dočaravanja originalne atmosfere i osvjetljenja na sceni sve su fotografije napravljene bez blica i dodatne rasvjete, usprkos saznanju da će to narušiti tehničku savršenost fotografije.
.
S nekoliko fotografija se na izložbi predstavlja Željkova 17-godišnja kćer Tajana. Prvi puta je u rukama držala DSLR i to sa fiksnim 35mm objektivom, limitirana i nemogučnošću kretanja jer je fotografirala iz prvog reda publike. Jedini savjet koji joj je Željko dao je bio: ‘Gledajuči kroz tražilo razmišljaj jer fotke nastaju u glavi ali razmišljaj brzo, fotkaš ples.
.

 1. Dragi Šiljo, čestitam ti na izložbi i na fotkama!!!
  Fotografije pod brojevima: 1, 19, i 22 su “no comment”, prekrasne. Plavi veo je meni najdraži, jer je vanvremenska, pomalo izgubljenog fokusa, mekano zrnata.. izašla iz nekog drugog svijeta. Promatram fotografije kao slike, nije mi bitna tehnička strana, bitna je iluzija, imaginarni prostor kojeg nema u stvarnosti. Oštrina fotku često profanizira, oduzme joj taj “imagine”-element(ipak, kompozicija je tu zanatski perfektni zlatni rez).
  I one raščupane male Makedonke u divljem ritualnom plesu, umotane u paru koja je morala izlaziti iz vještičjeg lonca – fotka za naslovnicu.
  Moraš priznati da si imao već jedan servirani umjetnički doživljaj, slike su se nizale u predstavi kao čarobne zlatne ribice, samo ih je trebalo hvatati. Ti si imao dobar lov.

  Komentar by Snježa — travanj 29, 2011 @ 9:10 am

 2. Pozdrav!

  Jko mi se sviđaju vše fotogrfije,pune su dinamike i vrlo uspješan umjetnički dojam koji promatrača udubljuje u svoje aspekte i pokreće inspiraciju!

  Komentar by Mario — svibanj 13, 2011 @ 5:52 pm