ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Zeleni Vir – radionica pejzažne fotografije

28.05.2013.

U organizaciji Fotokluba Čakovec najavljujemo radionicu pejzažne fotografije za subotu, 15. lipnja. 2013. Taj termin ćemo otkazati samo u slučaju iznimno lošeg vremena, dok nam oblačno vrijeme uz eventualno laganu kišicu neće biti smetnja.

Zeleni Vir – radionica pejzažne fotografije
 
U srcu Gorskog kotara pokraj pitoresknog mjesta Skrad nalazi se dragulj prirode, rezervat Zeleni vir. Ime je dobio po smaragdno zelenom izvoru pokraj kojeg sa sedamdeset metara visoke stijene pada prekrasan slap. Slap se ruši u potok koji vodom puni jezerce zamamne zelene boje. Uz jezero je smještena hidroelektrana Munjara i planinarski dom Zeleni vir. Neposredno uz dom ulazi se u kanjon Vražji prolaz na čijem kraju se nalazi spilja Muževa hiša. Put do nje vodi preko mostića i galerija usječenih u živu stijenu.

Fotoklub Čakovec u ovom prekrasnom ambijentu organizira jednodnevnu radionicu pejzažne fotografije. Uz naše predavače polaznici će u praksi okusiti sve čari fotografiranja prirode. Naučiti će kada i kako koristiti širokokutni objektiv a kada neki drugi, kada i kako koristiti filtre neutralne gustoće (ND), gradacijske filtre neutralne gustoće (GND), polarizacijski filtar (CPL). Ako prilike budu dozvoljavale, demonstrirat ćemo infracrvenu fotografiju. Osim objektiva i filtara pokazat ćemo vam kako pravilno koristiti tronožac. Iako je tehnička strana fotografije bitna, još je bitnija vizija. Naučiti osjetiti i vidjeti svjetlo, kadar, kontrast i druge vizualne elemente fotografije cilj je kojem ćemo težiti u ovoj radionici.

Plan radionice:

9:00 – 10:00 – Na izletištu Zeleni vir predavači dočekuju polaznike, svi se međusobno upoznaju, daju se prve i osnovne upute te odgovara na prva pitanja

10:00 – 12:00Muževa hiša, Vražji prolaz. Prolazimo kroz kanjon prema špilji gdje ćemo potrošiti prvih pola sata, a zatim pri povratku fotografiramo u detalje u potoku, detalje samog kanjona, itd.

12:00 – 13:00 – pauza za ručak
13:30 – 15:30slap, izvor Zeleni vir

15:30 – 17:00jezero kod munjare (Hidro elektrane)

17:00 – 18:30 – razgovor o viđenom na lokaciji, komentiranje fotografija polaznika, rastanak

Pokušat ćemo se držati rasporeda, no u dogovoru s polaznicima na pojedinom mjestu možemo se zadržati duže ili kraće.

Lokacije, fotografije i što ćemo fotografirati:

1. Špilja Muževa hiša – fotografiramo unutrašnjost, ulaz u špilju, siluete.
2. Vražji prolaz -fotografiramo kaskade – široki kadar do detalja ( oblutci ), koristimo polarizator i ND filtar. Fotografiramo staze ( linije vodilje, široki kut, detalji, flora, pokazati razliku u gledištu i korištenom objektivu ).
3. Slap kod Zelenog vira – Prikazat ćemo kako obuhvatiti cijeli slap, probati uključiti prednji plan, probati razne pozicije i kadrove( širokokutni objektiv/vertikalna panorama) detalj slapa – teleobjektiv, samo slap, uključiti detalje vegetacije, uporaba polarizatora.
4. Zeleni vir – S ustave ćemo napraviti snimke unutrašnjosti špilje iznad vira te slapa ( upozorit ćemo na veliki dinamički raspon scene, uporaba GND filtra, polarizatora).
5. Jezero sa slapićem kod HE Zeleni vir – fotografirat ćemo slap, jezero,refleksije, panorame, detalji ( sve žarišne duljine (široko do tele) te svi filtri koje smo već napomenuli).
6. Detalji i arhitektura u pejzažu – zabilježit ćemo detalje poput cvijeća, biljaka, životinja, izletište i HE u krajoliku.

Način rada:

Grupa je limitirana na 10 polaznika ( minimalno 5 ). Na svim postajama voditelji će napraviti kratki uvod nakon kojeg slijedi praktični rad. Dvojica voditelja u svakom će trenutku biti na raspolaganju polaznicima za individualne konzultacije.

Cijena radionice iznosi 600 Kn, uz koju svaki polaznik na poklon dobiva knjigu “Promišljati fotografski” u izdanju Fotokluba Čakovec. U cijenu je uključena ulaznica u rezervat te piće dobrodošlice na izletištu Zeleni vir.

U slučaju nemogućnosti održavanja radionice u dogovorenom terminu, pokušat ćemo dogovoriti novi. Ako ne postignemo dogovor oko novog termina, u potpunosti vraćamo uplaćeni novac. Kotizacija od 150,00 kn se uplaćuje na račun Fotokluba Čakovec HR8023400091116033647, s naznakom: Radionica – Zeleni Vir, najkasnije 3 dana prije datuma radionice! Radionicu je moguće otkazati najkasnije tri dana prije održavanja. U tom slučaju vraćamo uplaćenu kotizaciju ili će ta prijava vrijediti za idući termin radionice. Mjesto na radionici se može prenijeti na neku drugu osobu. U slučaju otkazivanja nakon tog roka, uplaćeni novac ne vraćamo!

U cijenu nije uračunat dolazak na lokaciju (polaznici sami moraju osigurati transport), jelo i piće.
Organizator će pokušati spojiti polaznike iz istog mjesta, tako da idu jednim vozilom i tako smanje troškove transporta.

Termin radionice je: subota, 15. lipnja. 2013. u 9.00h na izletištu Zeleni vir.

Potrebna oprema:
– minimalno napredni prosumer kompakt (mogućnost manualnih postavki), Digitalni ili filmski SLR aparat.
– kvalitetan stativ
– objektivi: od širokokutnog do tele objektiva
– poželjni i preporučeni su i fotografski filtri (neutralni gradacijski (GND), neutralni(ND), polarizatori…)

Od Vas se očekuje da poznajete svoju opremu i da znate osnove fotografije (blenda, ekspozicija, ISO, itd…)
Također, preporučljivo je fotografirati u kombinaciji raw+jpg da bi na kraju radionice lakše prokomentirali nekoliko vaših fotografija.
Za fotografiranje ispod samog slapa preporučamo da zaštitite opremu od utjecaja vode da ne bi došlo do kvara zbog ulaska vode u aparat/objektiv.
Za fotografiranje u špilji ponesite baterijsku svjetliljku.

Obuća i odjeća:
Obucite se slojevito, i neka vam obuća i odjeća bude prilagođena za povremeno umjereni fizički napor te vodoneporpusna. Ispod velikog slapa stvara se vodena prašina, pa se lako smočiti. Preporučamo ponijeti i gumene čizme za fotografiranje iz potoka/jezera. U špilji Muževa hiša temperatura je 8 stupnjeva! Za duže zadržavanje potrebno je nešto toplije.

Upozorenje!
Iako su sve lokacije lako dostupne, ipak se radi o mjestu koje je i može biti vlažno i sklisko, te traži povremene uspone od nekoliko desetaka metara po utabanim stazama ili stepeništima, te hodanje uz rub kanjona dok je dno niže i dvadesetak i više metara. Sve ovo traži oprez da se izbjegnu bilo kakve nesreće. Od polaznika se očekuje da će biti oprezni u svojem postupanju radi svoje sigurnosti i sigurnosti osoba koje se nalaze oko njih. Svi polaznici prihvaćaju da su sami odgovorni za svoje postupke, te da predavači, odnosno Fotoklub Čakovec nisu i ne mogu biti odgovorni za nikakvu štetu na opremi ili ozljedu koja se može desiti tijekom radionice.

Za sva dodatna pitanja pišite na info@fotoklub-cakovec.hr

Prijavite se ovdje.
 

No comments yet.