ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Završili 5. Foto dani mladih

13.05.2015.

Od 7. do 12. svibnja u Karlovcu održani su 5. Foto dane mladih.

Završili 5. Foto dani mladih
 
‘Završili su jubilarni, peti po redu Foto dani mladih, najizazovniji i najveći do sada! Po prvi puta Foto dani mladih imali su regionalni karakter, a razni popratni programi, natjecanja, izložbe i edukacije bili su bogatije nego ikad. Okupilo se preko 70 sudionika, a u cijeloj organizaciji sudjelovalo je gotovo 180 mladih zaljubljenika u fotografiju. Uz to treba dodati gotovo 70 učenika na radionicama te oko 400 posjetitelja glazbenog programa. Ovo su impresivne brojke za sve nas, mlade volontere koji radimo u organizaciji i zbilja veliki jubilej za projekt pokrenut u drugom razredu srednje škole’, istaknuo je Filip Trezner, organizator projekta.

Grad Karlovac postao mjesto okupljanja najboljih mladih fotografa
Grad Karlovac zahvaljujući Foto danima mladih u 6 dana, od 7. do 12. svibnja, postao je umjetnička galerija i mjesto okupljanja najboljih mladih fotografa iz regije. U gradu su otkrivene nove lokacije, oživljen je stari drveni most, noćnim izložbama obogaćeni su karlovački parkovi, a u glazbenom programu uživali su mnogobrojni posjetitelji. Ono najvažnije, karlovčani su odlično ugostili i prihvatili sve zaljubljenike u fotografiju i projekt, a mladi sudionici su to vratili na najbolji mogući način, vrhunskom fotografijama grada!

Sara Filipa Delić, Nika Mokos i Hanah Šoprek pobjednice su 5. Foto dana mladih!
Titulu najboljih fotografkinja 5. Foto dana mladih odnijele su Sara Filipa Delić kao najbolji autor Foto dana mladih te u kategoriji turističke fotografije, Hanah Šoprek u kategoriji umjetničke fotografije i Nika Mokos u kategoriji reklamne fotografije. Stručni žiri u sastavu direktora Canon Hrvatske Ivana Matića te dvije cijenjene fotografkinje Barbare Šarić i Lili Zaneta, složio se da je ovogodišnja konkurencija bila izuzetno jaka, a fotgrafije iznad svih očekivanja. Nakon dugog vijećanja, odabrali su najbolje radove i proglasili pobjednice 5. Foto dana mladih.

Sara Filipa Delić, učenica 3. razreda jezične gimnazije iz Knina, na Foto danima mladih prvi se puta susrela s turističkom fotografijom. Odnijela je pobjedu upravo u toj kategoriji te je proglašena najboljom mladom autoricom festivala. Fotografirati je počela s 14 godina, a najviše voli umjetničku i portretnu fotografiju. Uz fotografiju, ova simpatična srednjoškolka u slobodno vrijeme voli pomagati ljudima, a još uvijek nije odlučila hoće li studirati socijalnu pedagogiju ili upisati Akademiju dramske umjetnosti.

‘Pobjeda na Foto danima mladih mi je, vjerujem, odskočna daska za dalje, kao i veliko ohrabrenje i poticaj. Nadam se da ću upravo zbog sudjelovanja i pobjede na 5. Foto danima mladih moći napredovati u onome što radim. Ovo je bila odlična prilika za učenje o fotografiji i za stjecanje novih prijatelja koji će biti uz tebe, u što sam se i sama uvjerila, bez obzira što smo svi jedni drugima ujedno i konkurencija. Posebno sam zahvalna svojim modelima koji su mi uvelike pomogli i svima onima koji su me naučili o mnogim stvarima vezanim za moj najdraži hobi – fotografiju’, istaknula je Sara Filipa Delić pri preuzimanju nagrade.

Antonia Matković i Aljoša Šerić Filip Trezner Fotografiranje modela Hanah Šoprek, Sara Filipa Delić i Nika Mokos

 
Karlovac ugostio fotografe iz Hrvatske i susjednih zemalja
2011. godine nekolicina mladih entuzijasta iz Karlovca krenula je u organizaciju projekta kojeg danas znamo kao Foto dani mladih. U posljednja 4 izdanja, organizacija je svake godina rušila rekorde i pomicala granice. No ove godine, manifestacija je otišla korak dalje. Foto dani mladih po prvi su puta bili regionalnog karaktera. Karlovac je tako ugostio mlade fotografe iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Jan Horvat iz Maribora s nama je podijelio svoja razmišljanja o Foto danima mladih.

‘Sretan sam što sam odlučio doći u Karlovac. Naučio sam puno novih stvari, upoznao nove ljudi i dobro se zabavio. Svi smo mi različiti pa se širenjem na regiju dovodi do veće razmjene iskustava među mladim fotografima. Sljedeće godine dolazim ponovno i ovim putem pozivam sve zainteresirane da se prijave i pridruže ovoj veseloj ekipi,’ izjavio je Jan.

Početna ideja mladih organizatora bila je poticati kreativnost mladih i upoznati mlade s kulturnom i prirodnom baštinom Hrvatske. Danas, nakon 5 godina interes mladih fotografa proširio se izvan granica Hrvatske. 2015. godina ostat će zapamćena po prvim regionalnim Foto danima mladih, a sljedeće godine tko zna. Ovim mladim entuzijastima samo je nebo granica.

Karlovčani oduševljeni Malom školom fotografije

Cilj radionice Male škole fotografije, koje su bile prilagođene osnovnoškolskoj djeci i srednjoškolcima, bio je upoznati karlovačke školarce s osnovama fotografiranja. Voditelji radionica Filip Trezner i Tin Vučković su predstavili opremu potrebnu za fotografiranje, djeci objasnili osnovna pravila fotografiranja te ih savjetovali o tome kako ući u svijet fotografije. Kroz Malu školu fotografije prošlo je šezdesetak sudionika svih uzrasta, od osnovne do srednje škole, a brojni su sudionici radionice iskazali interes za daljnje bavljenje fotografijom. Srednjoškolci su analizirali najbolje fotografije 5. Foto dana mladih te su se upoznali s radom mladih fotografa i fotografkinja iz cijele regije. Nakon teorijskog dijela, u kojemu se obrađivali povijest fotografije, analognu i digitalnu fotografiju, razvijanje fotografije, osnove kadriranja i pojma ‘zlatni rez’, uslijedio je i praktični dio u kojemu su se djeca oduševila camerom obscurom, kao i primjeni naučenog o kadriranju u praksi.

‘Sudjelovao sam i vodio brojne radionice za mlade, ali posebno mi je zadovoljstvo bilo raditi s djecom koja idu u čevtri i peti razred osnovne škole. Komunikativni su i opušteni. Pokušao sam im kroz igru približiti fotografiju, a s obzirom na to da su mnogi izrazili želju baviti se fotografijom u budućnosti, nadam se da sam u tome i uspio’, rekao je Tin Vučković, voditelj radionice.

Mala škola fotografije Mala škola fotografije Predavanje o podvodnoj fotografiji Koncert grupe Pavel

 
Najbitnija je edukacija
Ovogodišnji Foto dani mladih protekli su u edukativnom ozračju. Brojni predavači odlučili su podijeliti svoje iskustvo s mladim fotografima. Posebno se istaknulo predavanje fotografkinje Barbare Šarić. Mlada Zagrepčanka diplomirala je na prestižnoj školi International Center of Photography u New Yorku, gdje se bavila dokumentarnom fotografijom. Upravo tom temom zaintrigirala je naše sudionike koji su pozorno slušali dok je Barbara pričala o višemjesečnim pripremama i istraživanju potrebnom za snimanje dokumentarne fotografije. Također, provela ih je kroz povijest dokumentarne fotografije, predstavivši im neke od najznačajnijih fotografa. Na predavanju se posebno istaknula Hanah Šoprek, koja se u budućnosti vidi u dokumentarnoj fotografiji.

‘Od kad sam se krenula baviti fotografijom, najviše mi se sviđala spontanost, posebno ulična fotografija. Čak sam ovdje, u zadatku turističke fotografije radila autoportrete. Tu se događaju nepredviđene stvari, ušeta ti pas ili se spotakneš. Na kraju, sve je to namješteno, ali ja želim da izgleda spontano’, objasnila je Hanah.

Ova svestrana mlada umjetnica, novopečena pobjednica Foto dana mladih u kategoriji umjetničke fotografije, nada se skorom upisu na Akademiju Dramske Umjetnosti u Zagrebu, a nakon toga ‘gdje je put odvede’.

Rasprodan koncert grupe Pavel!
U svega nekoliko dana održan je niz koncerata zvučnih imena hrvatske glazbene scene. Malu scenu Hrvatskog doma dobro su prodrmali Kinoklub, Dino Jelusić i sve popularniji Soul Radio, a za koncert Pavela u Papa’s baru tražila se karta više. Lokalni bendovi Đumbus i Wanderlust također su podržali Foto dane mladih i još jednom pokazali da karlovačka scena može zadovoljiti razne glazbene ukuse. Premijerni nastup grupe Pavel u Karlovcu pokazao se kao pun pogodak, ne samo za natjecatelje koji su uživali nakon cjelodnevnih radionica, predavanja i zadataka, već i za mnogobrojnu publiku koja je plesala na hitove ‘Čuvaj me’, ‘Autentično osrednji’ i mnoge druge. Rasprodan koncert u Papa’s baru pokazao je da karlovačka publika cijeni glazbeni izričaj benda, a bivši frontmen Ramireza i sadašnji frontmen Pavela, Aljoša Šerić smatra da su Foto dani mladih izvrsna platforma za mlade talente.

‘Genijalno je da se takvo nešto događa. Obično su takve stvari povezane za neke veće gradove tako da mi je drago da je karlovačka mladež poduzetna i da žele mijenjati stvari’, istaknuo je Šerić.

Pobjednička fotografija - Hanah Šoprek Pobjednička fotografija - Nika Mokos Pobjednička fotografija - Sara Filipa Delić Sudionici Foto dana mladih

 

Potpora brojnih institucija i bogate nagrade
Ove su godine nagrade bile izuzetno vrijedne. Uz novi Canon EOS 700D aparat i 18-55mm objektiv, Turistička zajednica grada Karlovca otkupit će i najbolje fotografije.

‘Vidimo znatni napredak u kvaliteti fotografija. To je svakako trend koji očekujemo i idućih godina, a posebno mi je drago što smo u naš rodni Karlovac doveli fotografe iz drugih sredina, koji su grad doživjeli na drugačiji način. Zahvaljujem se svim sudionicima, partnerima, volonterima i svima koji su ovim mladim ljudima pružili priliku za druženje, učenje i napredovanje u fotografiji’, naglasio je Filip Trezner, idejni začetnik Foto dana mladih.

Organizatori su za svoj rad dobili potporu cijelog niza institucija. Pokroviteljstvo manifestaciji dao je Odbor za turizam Hrvatskog sabora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Time je festival dobio dodatnu prepoznatljivost i potvrdu promocije prirodne i kulturne baštine Hrvatske kao i promociju umjetnosti fotografije. Foto dane mladih organizira udruga za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti „Izvan fokusa“, a cilj je kroz umjetnost fotografije promovirati turističke potencijale i ljepote Hrvatske te informirati, educirati i pripremati mlade zaljubljenike u fotografiju za njihov budući postao.

Završili 5. Foto dani mladih

No comments yet.