ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Zaljubljeni u Pariz

06.05.2014.

Izložba fotografija PARIS, JE T’AIME (Pariz, volim te), autora Krešimira Pletikose, majstora fotografa, mentora fotografije u Otvorenom učilištu Algebra i predsjednika Fotografske udruge Fotogard, otvorena je u ponedeljak 5. svibnja u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Kulturnog centra Narodnog sveučilišta Dubrava.


 
Organizatori izložbe su Kulturni centar Narodnog sveučilišta Dubrava i Fotografska udruga Fotogard iz Zagreba. U programu otvorenja izložbe o autoru i izložbi govorili su Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac i Vinko Šebrek, član Savjeta Galerije i počasni predsjednik Fotokluba Zagreb.

Riječ je o autorovoj prvoj samostalnoj izložbi fotografija na kojoj je izložio 40 radova, nastalih za vrijeme njegovog višednevnog boravka u Parizu s kraja 2012. i početkom 2013. godine. Tijekom boravka i dugih šetnji Parizom, Pletikosa je svojom fotografskom kamerom bilježio život i događanja na ulicama, parkovima, avenijama, mostovima, metroima i drugim značajnim mjestima ovog velikog grada. Šetnja Parizom je šetnja kroz vrijeme, reći će Pletikosa, jer svaki njegov dio govori svoju priču o sebi i ljudima koji su ga stvarali, koji su stvarali njegovu povijest i stvaraju njegovu sadašnjost.

Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime

 

Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime

 
Tijekom boravka u Parizu, Pletikosa je napravio na stotine snimaka od kojih je za izložbu odabrao manji dio, odnosno onoliko, koliko mu je izložbeni prostor dozvolio. Ovim fotografijama na njemu svojstven stvaralački način prikazuje svoje doživljaje, svoje impresije različitih dijelova, mjesta i razdoblja iz života Pariza, a iz njih zrači realnost, neposrednost i istinitost uz esejističko uobličavanje prizora i motiva.

Pletikosa je prije svega fotograf trenutka, snažne intuicije, sposoban za brzu identifikaciju odabranog motiva, prizora ili događaja i istovremeno vješt i uspješan skladadelj likovnih elemenata u fotografskoj slici. Otuda njegove fotografije u sebi sadrže prije svega čar i magičnost dokumentarnog i informativnog, ali i zavidne estetske vrijednosti, što ih čini posebnim i privlačnim. Tu valja još dodati i bogatsvo tema, vješto iskrošteno svjetlo i dobro odabrana kompozicija, koji čine osnovne kvalitete većine Pletikosinih pariških fotografija.

Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime Krešimir Pletikosa - Paris, je t'aime

 
Paris je oduvjek privlčačio ljude. Mnogi umjetnici, pisci, pjesnici, glazbenici iz cijelog svijeta su u Parizu, na Montmartreu ili Montparnasseu tražili i našli sebe, svoju umjetničku inspiraciju i ispunjenje svojih snova: Pablo Picasso, Georges Braque, Marc Chagall, Vasilij Kandinski, Amedeo Modigliani, Auguste Rodin, Jean Cocteau, Ernest Hemingway, Ezra Pound, Gertrude Stein, Francis Scott Fitzgerald, Sylvia Beach, James Joyce, Max Eastman, Louis Aragon, André Breton, Henry Miller, Heinrich Heine, Rainer Maria Rilke, Oscar Wilde, Ady Endre, Vladimir Majakovski, Jacques Prevert… I hrvatski pisci i umjetnici su pisali i stvarali u Parizu: August Šenoa, Eugen Kumičić, Antun Gustav Matoš, Tin Ujević, Drago Ivanišević, Josip Račić, Leo Junek, Slavko Kopač, Virgilije Nevjestić, Milivoj Uzelac, Juraj Plančić, Julije Knifer i mnogi drugi.

Posebno valja spomenuti znamenite fotografe koji su stvarali u Parizu: Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Philippe Halsman, Danny Lyon, Gilles Peress, Marc Riboud; André Kertész, François Kollar, Emeric Fehér, Brassaï, Julia Bathory, Man Ray, Bill Brandt, Germaine Krull, Lucien Aigner, George Rodzer, David Chim Seymor, William i Rita Vandivert, Maria Eisner, Werner Bischof, Ernst Hass, Elliott Erwitt, Burt Glinn, Eve Arnold, Marc Riboud, Rene Burri, Dennis Stock, Cornell Capa, Eugene W. Smith, Wayne Miller, Inge Morath, Erich Hartman, Erich Lessing, Bruce Davidson, Bruno Barbey, Josef Koudelka, Raymond Depardon, Sebastião Salgada i drugi.

Pariz je njima i mnogim drugim mnogo značio. U njemu su našli mir, spokoj, mjesto za ideje i inspiraciju. Oni su voljeli Pariz. Krešimiru Pletikosi je Pariz bio slično kao i njima – idealno mjesto za istraživanje, odkrivanje i fotografsko stvaranje. Pariz je grad kojeg voli, grad koji je ostavio dubok dubog trag u njegom srcu i njegovoj duši. On je njegov pokretni praznik. Zato valja pogledati izložbu Krešimira Pletikose, možda i pročitati neku knjigu, pjesmu, pogledati film, slike ili fotografije, nekoga od spemenutih umjetnika, pisaca i pjesnika.

Izložba se može pogledati do 20. svibnja.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

No comments yet.