ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Zaključeno i četvrto izdanje Photodays festivala

13.06.2011.

Na dva uzbudljiva i događajna dana, Rovinj je postao prava fotografska meka – pregršt zanimljivih radionica, predavanja i izložbi privukao je mnoštvo fotografa koji su imali priliku svoje sudjelovanje na festivalu iskoristiti za razvijanje vlastitog umijeća, networking, ugodno druženje s kolegama iz profesije te, naravno – i fotografiranje. No, raznovrstan i bogat program očarao je i one kojima fotografija nije profesionalni interes, privukavši ljubitelje fotografije iz čitave regije, no i šire.
.
Zaključeno i četvrto izdanje Photodays festivala
.
Ove godine, u sklopu radionica imali smo priliku, pod vodstvom Marcusa Doyla, naučiti nešto novo o noćnoj fotografiji u sklopu radionice „Rad na svjetlu“. Osvijestili smo se da modni fotografi mogu i moraju biti vizionari i kreativni direktori koji inspiriraju i motiviraju tim, u radionici „Modni editorial – od koncepta do tiska“ autorskog dvojca Romana Deckera i Dejana Kutića. Snimali smo panorame pod vodstvom Milana Živkovića, te naučili kako objektiv utječe na različite žižne daljine. Antonija Butković upoznala nas je s pojmom „Street style“ fotografije, a i sami se u njoj okušali. O kreativnoj upotrebi bljeskalica u fotografiji naučio nas je Goran Matošević. Bertram Hoenlinger prezentirao nam je zajedno s distributerom Optinova asortiman fotografskih proizvoda, kao i HDSLR svim profesionalcima i fotografima amaterima kao i filmašima.
.
Predavanja su održali Yorick Blumenfeld o životu i radu svog oca poznatog fotografa Erwina Blumenfelda, zatim Ivana Tomanović o osnovnim teorijskim principima slaganja fotografske slike i Gail Buckland o povjesti rock fotografije.
.
Zanimljive izložbe otvorene su za sve zainteresirane te su privukle poglede mnogih, osobito je aktraktivna izložba „50 godina Rock’n’ Rolla: Žene koje su stvarale Rock“. Također je otvorena izložba djela dobitnika nagrade za životno djelo, Franka Horvata, te retrospektivna izložba Erwina Blumenfelda. Predstavljena je i grupna izložba istaknutih europskih suvremenih fotografa i izložba Franca Fontane & Maria Giacomellia. Od ostalih događanja valja izdvojiti nagradnu foto izazov koja se održala u subotu, u kojoj su sudionici imali prilike, kroz fotografiranje na različitim lokacijama, natjecati se za vrijedne nagrade, te okrugli stol na temu autorskih prava o fotografiji.
.
Festival je zaključen večerom i zabavom na bazenu hotela Park, u sklopu koje su proglašeni pobjednici te su im dodijeljene nagrade – novčana nagrada u iznosu od 5000 kuna i službena nagrada ˝Kadar˝. Tu čast su, u njihovim pripadajućim kategorijama, imali: Darija Cikač (arhitektura), Igor Zirojević (pejzaž), Barbara Šarić (akt, tijelo), Smiljka Guštak (portreti), Dinko Cepak (dokumentarna), Vladimir Kanić (video snimljen fotoaparatom), Bruna Kazinoti (moda), Toni Hnojčik (publikacije), Sanja Bachrach/Mario Krištofić (primjenjena), Hrvoje Slovenc (umjetnički koncept), Jelena Blagović, Borko Vukosav i Petra Mrša (posebno priznanje za mlade autore). Nagrada za životno djelo dodijeljena je Franku Horvatu.
.
Izložba najboljih radova s Photodays natječaja obići će sve veće gradove u Hrvatskoj, a početkom iduće godine započeti će novi natječaj za idući – peti po redu – Photodays festival. Vidimo se!
.

No comments yet.