ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Zagrebačkim ulicama u CroArt Photo klubu

07.06.2013.

U galeriji CroArt Photo kluba, Gajeva 25, otvara se 11. lipnja 2013. u 18.30 skupna izložba fotografija Zagrebačkim ulicama. U predivnom prostoru galerije izložba će biti već peti puta predstavljena zagrebačkoj publici.

Zagrebačkim ulicama u CroArt Photo klubu
 
I ovaj puta radi se o novim fotografijama. Izložba, koja je prepoznata u krugovima ljubitelja fotografije, biti će izložena i u drugim galerijskim prostorima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Autori fotografija su: Davor Curić, Jadranko Markoč, Krešimir Mehičić, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin i Vesna Špoljar. Koncept izložbe potpisuje Vesna Špoljar, a autor već lako prepoznatljivog vizualno identiteta izložbe je Davor Curić.

Zagrebačkim ulicama - Davor Curić Zagrebačkim ulicama - Jadranko Markoč Zagrebačkim ulicama - Vesna Špoljar Zagrebačkim ulicama - Zvonko Radičanin

 

Prolazeći zagrebačkim ulicama uživamo u njihovoj ljepoti i nepredvidivim situacijama koje za nas čine motiv fotografije. Svaki je trenutak jedinstven i neponovljiv. Zato svatko od nas ima mnogo fotografija Zagreba, ali svakim izlaskom u grad bilježi nove crtice iz njegova života.

Zagreb je nekad siv i turoban, nekad obasjan suncem i pun životne radosti, ali je uvijek grad kojega volimo. Slike se nižu u svojoj poetičnosti, od predgrađa prema centru, a iste ulice pružaju svakodnevno nove motive u svojoj interakciji sa ljudima. Prostor, kao statična zadanost, svojom dobrodošlicom prima ljude koji su uvijek novi i neponovljivi u nepredvidivosti situacija koje čine. Ljudi, naši sugrađani i gosti našega grada, čine motive naših fotografija i toliko hvaljen ugođaj Zagreba. Naše su fotografije subjektivno dokumentarne, jer se u njima očituje, uz dokumentarni predložak i osobnost svakoga od nas. Iza svakog ugla može nas dočekati zanimljiv prizor. Neki zagrebački kvartovi još uvijek dočaravaju duh prošlosti, kao kontrast modernim zdanjima koja niču svuda oko nas. Naš grad doživljava promjene, kojih smo svakodnevni svjedoci i koje želimo zabilježiti za budućnost, kao što su to činili i mnogi prije nas. U svoje fotografije unosimo sebe, svoju dušu i misli. Promišljajući o svakom motivu, u njega unosimo poetičnost, koja naše fotografije razlikuje od novinske.

U obradi istih motiva, svaki autor se predstavlja na svoj način. U radovima autora izložbe polako se prepoznaje stil ili fotografski put koji je svatko od nas počeo izgrađivati za sebe i po kojem postaje prepoznatljiv na našoj foto sceni. Kao skupina autora odlučili smo se predstaviti izložbom tematske poveznice ulične fotografije, no istovremeno svaki pojedini autor zadržava svoju slobodu i osobnost u izboru motiva i samih fotografija. Otprilike u istom ozračju istinske radosti i međusobnoga uvažavanja njegujemo naše prijateljstvo, želeći uz dobro druženje, potaknjuti i ostale da se u ova teška vremena krize moralnih vrijednosti vrate svojim snovima i idealima.

Izložba Zagrebačkim ulicama predstavlja radove sedmero fotografa. Autori su Davor Curić, Krešimir Mehičić, Jadranko Markoč, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin i Vesna Špoljar. Koncept izložbe potpisuje Vesna Špoljar, a vizualni identitet Davor Curić.

Izložba Zagrebačkim ulicama prvi je puta predstavljena u LP Caffe baru u lipnju 2012. godine, a nakon toga još je tri puta uspješno pokazana zagrebačkoj publici. Ideja je da se postav izložbe svakim izlaganjem mijenja i nadopunjuje, kako bi izložba živjela i na taj način odražavala dinamiku grada. Ovom se izložbom planiramo predstaviti i u drugim galerijskim prostorima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Vesna Špoljar

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.
 

No comments yet.