ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Zagrebačka škola fotografije

13.06.2011.

U Fotoklubu Zagreb otvara se izložba koja će prikazati povijesno značajne autore, članove kluba, a koji su pripadnici nekad poznate Zagrebačke škole fotografije. Sve izložene fotografije su originali iz Zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb. Izložba će biti otvorena u utorak 14. lipnja 2011. u 20 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III. Fotografije se mogu pogledati do 24. lipnja, u radno vrijeme kluba.
.
Zagrebačka škola fotografije
.
U drugoj polovici 30-tih godina dvadesetog stoljeća, Fotoklub Zagreb zasjao je u samom vrhu svjetske umjetničke fotografije, uspješno parirajući tada najvećim i najjačim fotografskim nacijama. Bio je to do tada neviđen fenomen, jedan mali, nepoznati klub iz grada koji je službeno brojao oko 200.000 ljudi (prema popisu iz 1931. u Zagrebu je bilo 185.581 stanovnika) u samo nekoliko godina, u periodu od 1933. do 1937. prešao je put od potpune anonimnosti do samog svjetskog vrha. U to je doba Fotoklub Zagreb već bio poznat po, u cijelom svijetu cijenjenoj, Zagrebačkoj školi fotografije, a sudjelovao je i u osnutku prve fotografske muzejske postave u svijetu (MUO) i Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti (FIAP). Drugi je svjetski rat prekinuo ovaj za našu fotografsku povijest važan fenomen, a poslijeratno razdoblje nikako nije pogodovalo izdvajanju iz opće prihvaćenih vrijednosti koje su tada nametnute. Dok se u drugim zemljama fotografija u svim segmentima razvijala zavidnom brzinom kod nas je svedena na dokumentiranje uspjeha socijalističke revolucije. Pa ipak umjetnička fotografija je preživjela u klubovima iz kojih su se, kad se za to ukazala prilika, nove generacije predstavile široj javnosti. To nas nikako ne bi trebalo čuditi, jer je i Zagrebačka škola fotografije nastala u okvirima fotografskog amaterizma koji je tih godina bio posvećen umjetničkoj fotografiji, za razliku od profesionalaca koji su redom bili obrtnici i koje je taj segment fotografije malo zanimao.
.
Fotoklub Zagreb sljedeće će godine slaviti svoju sto i dvadesetu obljetnicu postojanja, te u skladu s pripremama za ovaj impozantan jubilej organizira izložbu pod nazivom “Umjetnička fotografija u Fotoklubu Zagreb od 30-tih do 50-tih godina 20-tog stoljeća”. To je upravo period u kojem je u radovima klupskih izlagača dominirao stil rada koji je definirao Zagrebačku školu fotografije. Većina izloženih fotografija pripada stoga i pripada Zagrebačkoj školi, ali je uključen i dio radova koji je nastao prije pojave ovog pravca, kao i dio radova u kojima su već započele stilske promjene prema novim načinima rada.
.

No comments yet.