ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

XVII. međunarodn​i fotografsk​i doživljaj baštine – Vukovar

04.10.2012.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija mladih ‘XVII. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2012’ u Gradskom muzeju Vukovar u srijedu, 10. listopada 2012. godine u 18 sati.

XVII. međunarodni fotografski doživljaj baštine - Vukovar

Hrvatski fotosavez ove godine po petnaesti put priređuje međunarodnu izložbu fotografija mladih Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj. Izložba je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i otada joj se svake godine pridružuje sve veći broj – ne samo europskih – zemalja i pokrajina.

Nakana projekta, koji se priređuje u okviru Europskih dana baštine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i uz potporu UNESCO-a, od samoga početka bila je usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje kulturne i prirodne baštine.

Zajednička izložba izabranih fotografija mladih autora iz svih zemalja sudionica priređuje se približno u isto vrijeme, u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine, u svim zemljama i pokrajinama sudionicama, a cilj joj je razmjena ponajboljih fotografskih rezultata mladih autora iz različitih zemalja kako bi se dobila cjelokupna dimenzija odnosa mladih spram baštine. Izložba se krajem godine postavlja i u Palači Europe u Strasbourgu, u sklopu završne svečanosti projekta.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine (International Heritage Photographic Experience – IHPE) dobio je 2008. godine Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, plaketu Europa Nostra.

U ovogodišnjem, 17. izdanju Međunarodnog fotografskog doživljaja baštine sudjeluje 25 zemalja/pokrajina iz Europe, Amerike i Azije: Andora, Austrija, Azerbajdžan, Belgija /Bruxelles, Flandrija/, Češka Republika, Hrvatska, Kanada/Québec, Kuba, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska /Aragon, Baskija, Kastilja-La Mancha, Katalonija, Madrid/, Švicarska, Tunis, Ujedinjena Kraljevina/Škotska.

Hrvatski fotosavez je formirao hrvatsku kolekciju za ovu izložbu putem natječaja, otvorenog svima i selekcijom radova nastalih u fotoradionicama za mlade, provedenima u proteklom razdoblju. Tako je dio fotografija nastao u programima fotoradionica za mlade koje je Hrvatski fotosavez proveo na Lastovu (Lastovski poklad), na Hvaru (U potrazi za drevnim gradom), u Vukovaru (Spone različitosti) te u Sinju (Sinjska alka).

Hrvatsku kolekciju čine:

1. Ivana Đerić, r. 1996., Fotoklub Vukovar, „Kapela sv. Roka – Vukovar“
2. Anamarija Knežević, r. 1994., Fotoklub Vukovar, „Dvorac Eltz – Vukovar“
3. Sunčica Lovrić, r. 1999., OŠ E. Kumičića, Slatina, „Veliki Slavonci – Selo Sopje“
4. Nikol Pavličević, r. 2001., OŠ Braća Glumac, Lastovo, „Lastovski poklad – otok Lastovo“
5. Kata Krnčević, r. 1996., Fotoklub Šibenik, „Sinjska Alka – Sinj“
6. Nikola Bilan, r. 1999., OŠ P. Hektorovića, Stari Grad, Hvar, „Starogradsko polje – otok Hvar“
7. Michaela Tarbušković, r. 1998., OŠ P. Hektorovića, Stari Grad, Hvar, „Ribnjak Petra Hektorovića – Stari Grad, otok Hvar“
8. Andrea Galić, r. 1997., OŠ Starigrad, Starigrad Paklenica, “Ulaz, Trg Marasovića – Starigrad Paklenica”

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a programe za mlade Hrvatska zajednica tehničke kulture.

No comments yet.