ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

World Press Photo 2013. u Splitu

06.05.2013.

Izložba World Press Photo već osam godina uzastopno gostuje u Splitu, a ove godine je ugošćujemo u Podrumima Dioklecijanove palače, Obala hrvatskog narodnog preporoda. Otvorenje je u ponedjeljak 6. svibnja u 19.30h u sklopu programa Sudamje 2013. Trajanje do 27. svibnja.

World Press Photo 2013. u Splitu
 

GLAVNU NAGRADU ZA WORLD PRESS PHOTO FOTOGRAFIJU GODINE DOBIO JE ŠVEDSKI FOTOGRAF PAUL HANSEN

Međunarodni žiri izabrao je na 56. godišnjem natječaju World Press Photo fotografiju Paula Hansena, fotografa švedskog dnevnog lista Dagens Nyheter za fotografiju godine 2012. Fotografija prikazuje grupu muškaraca koji na sprovod u džamiju u Gazi nose mrtva tijela dvojice dječaka; dvogodišnjeg Suhaiba Hijazija i njegova starijeg, četverogodišnjeg brata Muhammada. Djeca su stradala kada je njihova kuća pogođena granatama u izraelskom zračnom napadu, 19. studenog. U napadu je ubijen i njihov otac Fouad, a majka i četvero druge djece su teško ozlijeđeni. Fotografija je snimljena 20. studenog 2012. u Gazi, Palestinski teritoriji.

Žiri je podijelio nagrade u devet tematskih kategorija, nagrađeno je 56 fotografa iz 33 zemlje: Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Čile, Kina, Republika Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Iran, Italija, Jordan, Malezija, Meksiko, Palestinski teritoriji, Nizozemska, Peru, Poljska, Portugal, Rusija, Srbija, Južna Afrika, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Vijetnam.

Članovi žirija proglasili su pobjednike na konferenciji za tisak koja se održala u uredu organizacije World Press Photo u Amsterdamu, 15. veljače.

Komentari članova žirija o nagrađenim fotografijama:

Mayu Mohanna, članica žirija iz Perua, rekla je o pobjedničkoj fotografiji Paula Hansena:
“Snaga te slike je u načinu na koji su bijes i tuga odraslih kontrastirani s nevinošću djece. To je slika koju nikada neću zaboraviti.”

Santiago Lyon, predsjednik žirija, potpredsjednik i urednik fotografije u The Associated Press, o nagrađenim fotografijama je rekao:
“Kada pogledam rezultate – World Press Photo fotografiju godine i sve ostale nagrađene fotografije – vidim zvjezdane primjere prvorazredne novinske fotografije, koji su snažni, trajni i doprijeti će do svih koji će se nad njima zamisliti. Nadalje, pobjedničke fotografije će, bez sumnje, inspirirati sadašnje i buduće fotografe, imajući tako značajnu ulogu u dokumentiranju događaja u svijetu i pričanju uvjerljivih priča koje nam pomažu da bolje razumijemo svijet u kojemu živimo.”

Žiriranje se odvijalo u uredu organizacije World Press Photo u Amsterdamu. Fotografije su žirirane anonimno, a žiriranje je trajalo dva tjedna. Natječaj je privukao profesionalne fotoreportere diljem svijeta. Ove godine, na natječaj je pristiglo 103.481 fotografija, sudjelovalo je 5.666 fotografa iz 124 zemlje. Rok za predaju fotografija bio je sredinom siječnja.

O World Press Photo organizaciji

World Press Photo je nezavisna neprofitna organizacija utemeljena 1955. godine u Amsterdamu, u Nizozemskoj. Njezin glavni cilj je međunarodna podrška i promocija rada profesionalnih fotoreportera. Tijekom godina, World Press Photo razvila se u nezavisnu platformu novinske fotografije i slobodne razmjene informacija. Naše aktivnosti uključuju godišnji natječaj za fotoreportere, izložbe te obrazovne programe za fotoreportere na World Press Photo Akademiji.

No comments yet.