ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vladimir Superina – Photoshop; da ili ne?

13.02.2011.

Družeći se s ljudima koji se bave fotografijom, a i sam radeći ponešto na tom polju, često sam sudjelovao, bilo tako što sam htio, bilo zato što sam u diskusiju uvučen, u raspravama treba li dodatno obrađivati fotografije u photoshopu ili ne treba. Naravno pod pojmom photoshop se podrazumijevaju mnogi postojeći programi raznih proizvođača. Kako se pojam photoshop, izgleda, udomaćio u našem jeziku kao sveobuhvatni pojam za sve te programe i ja ću ga kao takvog koristiti u ovom tekstu.
.
Vladimir Superina - Photoshop; da ili ne?.
Dakle treba li ili ne dodatno obrađivati fotografiju nakon što smo je, nadam se, dobro snimili? Mišljenja su vrlo različita, od onih koji zagovaraju obvezatnu obradu do onih koji se svim argumentima, čak i argumentom sile, protive dodatnoj obradi. Pri tome se iznose najrazličitiji argumenti. Mladog fotografa, koji se tek počinje susretati s fotografijom kao medijem komuniciranja s drugima, ovakvi stavovi mogu poprilično zbuniti. Čak i oni malo iskusniji znaju se naći u dilemi što učiniti. I sam se, vrlo često pitam što i koliko utjecati na jednom snimljenu fotografiju. U stalnim preispitivanjima gotovo kod svake fotografije koju danas izrađujem, prisjećam se i pitam što bih napravio da sam u klasičnom foto laboratoriju kod crno bijele fotografije s kojom sam započeo, davno.
.
Jesmo li tada utjecali dodatnom obradom na konačan izgled fotografije? Naravno da jesmo. Nismo li birali različite razvijače kada smo željeli više ili manje kontrastnu fotografiju, ili čak film? Nismo li lagano prstima trljali dio fotografije koji je bio bljeđi podižući mu tako temperaturu i malo, ali ipak, utjecali na brže razvijanje tog dijela fotografije? Nismo li, kad smo bili zaljubljeni, pravili masku u obliku srca koju smo prislanjali na eksponirani papir kada smo razvijali fotografiju simpatije. Pa onda malo odizali masku od buduće fotografije da dobijemo zamućene rubove srca; pa onda postavljali masku malo ukoso po visini da bismo dobili različitu dubinu zamućenosti ivica srca. Nismo li tonirali fotografije, najčešće smeđim tonerom da dobijemo patinu starosti? Nismo li po foto papiru crtali razvijačem i/ili fiksirom, nakratko upalili svjetlo, pa dobivali crteže ili fotografije bez fotoaparata? Nismo li udvajali kadrove filma da bismo dobili kompilaciju? I mnogo još čega smo radili, igrali se, istraživali, pronalazili, izmišljali i uvijek nastojali izraziti svoju osebujnost. Radili smo sve što nam je palo na pamet i što nam je dopuštala tada dostupna tehnologija. I uživali smo u tome, pogotovo ako bismo uspjeli zapanjiti okolinu u kojoj smo se kretali i s kojom smo živjeli.
.
Prelaskom na digitalnu fotografiju tehnologija utjecaja na fotografiju se bitno izmijenila. Mračnu komoru zamijenio je PC ekran, obično malo većih dimenzija, malo bolje računalo i eventualno skener, obično onaj koji može skenirati i sa starih negativa. Čak je postala moguća i interakcija starog analognog foto aparata i moderne pohrane snimljenog materijala, pa i njegova obrada. I treba li dodatno obrađivati moderne fotografije? Posjedovanjem nekog od prigodnih programa to je moguće, naravno, ako naučimo kako.
.
Ima situacija kada ćete to morati raditi, bez obzira što ste snimili tehnički iznimno lijepu i dobru fotografiju.
.
Pretpostavimo da snimate dragu osobu koja vam je usput i simpatija. Ali, eto, ima nekoliko manjih akni na licu, a vi ih niste mogli izbjeći snimajući portret u gro planu. Ako ništa ne uradite snimljena osoba bi se mogla naljutiti, jer, premda su akne njene, mrzi ih i lako bi mogla pomisliti da ste je namjerno snimili tako. Nije niti svjesna da ste se silno trudili izbjeći akne, ali nije išlo. Naravno da ćete portret, koji bi bio baš lijep i odražava, ne samo trenutak u kojem je nastao, nego i sve vaše osjećaje prema snimljenoj osobi doraditi dodatnom obradom. Kako to naučite koristeći naputke ili literaturu za program koji imate.
.
No, ako ste u nekom poslovnom odnosu, doći ćete u poziciju da doradu morate napraviti. Primjerice, snimate portrete za neku klupsku izložbu ili za nekakav promidžbeni materijal, a na licu modela pojavila se, jedna, i samo jedna, nečistoća koju nije mogla sakriti niti, inače vrlo vješta i sposobna, vizažistica, a niti vi izborom kuta snimanja. Naravno da ćete takav snimak dodatno doraditi. U protivnom neće biti prihvaćen od naručitelja, odnosno neće vam proći žiriranje.
.
Pogledajmo dva primjera pretjerane i loše upotrebe Photoshopa:
.

Ne znam jeste li u stvarnosti vidjeli avion bez prednjih kotača koji se sprema poletjeti?
.
primjer loše obrade u Photoshopu
Ovako tanak struk na ovoj lijepoj ženi ne izgleda stvarno.
.
Ili još gore, snimate svatove. Mladenka vam, najvjerojatnije, neće htjeti uzeti fotografije na kojima se primijete, makar i najmanja oštećenja kože, ili, ne daj Bože, da ima tri kilograma više nego što ona misli da bi trebala imati. Vjerojatno će biti uvrijeđena. Ta, to je njen dan, na koji je ona bila najljepša, najbolja, najsretnija, a vi se pojavljujete sa fotografijom na kojoj se vidi neka od anomalija, za koju mladenka misli da nije niti postojala.
.
Ne ”ispeglate” li bore na licu političarke u dobi od oko pedeset godina koja se bori za novi izborni mandat, a vi joj pravite promidžbeni materijal, izgubiti ćete, ne samo ovaj posao, nego i sve potencijalne poslove u budućnosti. Pri tome nije važno što je naša političarka lijepa žena, naravno za njene godine. Ali u tim godinama mora se imati pokoja bora. Možda sujeta i ne proizlazi iz nje same, koliko iz činjenice da od te fotografije zavisi određeni broj glasova, a, u izbornoj trci, svaki glas je presudan.
.
Drugi put biti ćete prisiljeni dodatno intervenirati na fotografiji na biste li je uopće spasili. Primjerice, snimali ste u zatvorenom prostoru, snimili iznimno važnu ili značajnu scenu koja se iznenadno pojavila, a niste imali odgovarajuće osvjetljenje. Stoga je dubinska rasvjeta loša i sve zajedno nije ono što bi moglo biti da je osvjetljenje bolje. I to se može i mora popraviti odgovarajućim alatima u našim programima.
.
Ponekad ćete imati iznimno oštru sliku nekakve trka, na primjer biciklističke, a željet ćete pojačati efekt kretanja zamućivanjem okoline u kojem se trka odvija uz zadržavanje oštrine samih trkača. Naravno da ćete i tada primijeniti dodatnu obradu fotografije, jednako kao i kad želite izdvojiti i naglasiti automobil koji vam se posebno sviđa u grupi ostalih automobila na nekakvoj trci ili u prometu.
Dodatnu doradu primijenit ćete i za ispravljanje distorzija na snimljenim građevinama koje ste snimili sa tla jer će vam se, vizualno, gornji katovi približavati jedan drugome. Kod pejzažne fotografije možda ćete željeti još malo naglasiti dramatičnost dolazeće oluje dodatnim zatamnjenjem olujnih oblaka ili ćete htjeti naglasiti dugu koja se pojavila upravo kada ste snimali; ili ćete je jednostavno umetnuti premda nije bila u trenutku snimanja jer ste je kasno uočili. Možda ćete trebati dodatno naglasiti crveni krov kuće, inače dominantan na toj fotografiji ili ćete zaželjeti spojiti u jedan nekoliko snimaka istog objekta snimljenih različitim parametrima snimanja kako biste dobili kompilaciju podjednako vidljivih detalja, kako onih izravno osvijetljenih, tako i onih iz sjene.
.
Snimate li fotografije za znanstvene svrhe najvjerojatnije ćete biti u poziciji smanjivati šumove koji opterećuju takvu fotografiju, a glavni predmet njenog prikazivanja utapa se u smetnje.
.
Možda ćete, bilo iz kojih razloga zaželjeti nebo s predivnim oblacima snimljeno na nekom drugom mjestu postaviti iza i iznad panorame vama omiljenog mjesta, dajući mu tako željeni, ljepši izgled. Naravno da ćete napraviti kompilaciju dvije ili više fotografija slojevito ih slažući jednu preko druge dobivajući željeni rezultat.
.
Beskonačan je popis mogućnosti i ideja, za spomenuti sve trebalo bi napraviti esej od stotinjak stranica, a za objasniti ih sve trebala bi knjiga od petstotinjak stranica i to za svaki od postojećih programa posebno.
.
Pored spomenutog, sve češće su izložbe fotografija koje su nastale ekstremnim obradama početne snimke u nekom od programa. Zagovornici takvog pristupa fotografiji bore se za priznanje takve obrade kao smjera u likovnoj umjetnosti.
.
Svakako, koristeći neki od programa za dodatnu obradu fotografije, najvažnije je pripaziti da se ne pretjera, da se ne postigne sasvim suprotan efekt, da se fotografija ne pokvari. To je, bar u početku uporabe programa, vrlo česta pojava, češća nego dobra izrada onoga što smo zamislili. Dobra osobina svih programa je mogućnost vraćanja i više koraka unazad tijekom obrade, odnosno, čuvanje izvorne fotografije bez ikakve promjene kao osnovice za daljnje eksperimente.
.
Osobno nisam pristalica velikih zahvata i dorada fotografija, posebno onih koje su dobro snimljene. No ne libim se dorađivati ih ako to smatram korisnim i dobrodošlim da iskažem ono što sam fotografijom htio kazati. Pogotovo se to odnosi na stručne fotografije kojima se potvrđuje nešto što se opisuje u tekstualnom dijelu uratka. Jedan takav primjer je kompilacija nastala iz desetak fotografija koja slikovito prikazuje borbeni helikopter koji gađa nailazeći tenk laserski samonavođenom raketom kojeg laserski označava bespilotna letjelica. Takvu fotografiju nikada ne biste mogli snimiti u stvarnosti, a njome je lako objasniti suštinu ovakvog gađanja.
.
primjer montaže u Photoshopu za pokaznu primjenu
.
I umjesto rasprava dodatno obrađivati fotografije ili ne mislim kako je iznimno vrijedno odlično poznavati bar jedan program za dodatnu obradu fotografija, a koristiti ga selektivno, samo tamo i tada kada dovodi do boljih rezultata. A ti, bolji rezultati će najčešće zavisiti od namijene i svrhe fotografije, često i od naručitelja.
.

Vladimir Superina
vladimir.superina@fotogard.com

.
I na kraju pogledajte kako izgleda proces izrade reklamnog pano od poziranja do obrade u Photoshopu:
.

.

No comments yet.