ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vladimir Superina – Jesen u mom kvartu

08.11.2010.

Razmišljam o jeseni. Uspoređujem je s drugim godišnjim dobima. Nabrajam, u mislima, njene prednosti i nedostatke. Imam li pravo na to?
.

.
Pa naravno da nemam. Godišnja doba se, zbog niza prirodnih pojava, u umjerenom geografskom pojasu, smjenjuju tijekom godine. Slijede jedno drugo ustaljenim redom. I svako je na svoj način lijepo i privlačno.
.
Jesen je prebogata svekolikim plodovima prirode, ali i prelijepa svojim koloritom, koloritom lišća koje vene i opada i zrelih plodova. Zato je neponovljiva i zato joj se veselimo i divimo. Još kad nije pretjerano vlažna, kao ova, predivna je i inspirativna za fotografiranja. Fotografiranja čak i u svojoj neposrednoj okolini, u gradskom kvartu u kojem živimo.
.
Foto galerija koja je pred vama upravo je tako nastala; šetnjama kvartom tijekom mjeseca listopada (čuj listopada) i prva dva dana studenoga (koji opće nisu bili studeni). Kako uvijek, baš uvijek, sa sobom nosim kompaktni fotoaparat Canon G11, sve su fotografije snimljene upravo tim fotoaparatom. Gotovo sve su snimljene u manualnom režimu snimanja, u RAW formatu, naravno i najvećom mogućom rezolucijom (koju daje taj fotoaparat – 10 MP). Samo su noćni snimci napravljeni u auto režimu snimanja. Na fotografijama su napravljene samo najnužnije, neznatne intervencije koristeći Adobe Photoshop CS4 program.
.
Ova foto galerija je neznatni dio ukupno snimljenih fotografija u istom kvartu, Savica (Trnje), a nastale su u različita doba dana i u različitim uvjetima: za sunčanog, za maglovitog, za oblačnog dana, pa čak i kad je počelo kišiti.
.
Naravno da sam snimao sebe radi, ali ovu galeriju, kao dio snimljenoga, dajem gledatelju na ocjenu. No, temeljna namjera mi je bila ponukati gledatelja – čitatelja na razmišljanje, pa, vjerojatno, i zaključak kako je ljepota svugdje oko nas, kako je sveprisutna, kako je samo pitanje nas samih hoćemo li je primijetiti ili ćemo pored nje proći (ili ona pored nas) nezainteresirano, ne uočavajući ju. Ima li to neke veze sa ”subjektivnim doživljajem objektivne stvarnosti”?
.
Vladimir Superina
.

No comments yet.