ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vladimir Superina – Bracera

12.04.2015.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija i slika autora Vladimira Superine pod nazivom ‘Bracera’ u ponedjeljak, 13. travnja 2015. u 18:30 sati u knjižnici Savica, Ljerke Šram 4, Zagreb. Izložba se može pogledati do 13. svibnja 2015.

Vladimir Superina - Bracera
 
Izložba ‘’Bracera’’ peta je autorova samostalna izložba. Ovaj put to je izložba fotografija i slika. Kao i prethodne tri i ova je izložba posvećena vodama. No, ovoga puta, u prvom planu su brodovi i to oni izrađeni od tradicijskog materijala, drva. Ne slučajno i ne bez razloga. Autor je rane dane svog života, svoje djetinstvo i ranu mladost, proveo u Šibeniku, živeći tristotinjak metara od obale, u stanu s pogledom na šibensku luku i, danas nepostojeće, malo brodogradilište drvenih brodica. Često je odlazio do brodogradilišta i s vanjske strane ograde promatrao predivne preobrazbe drvenih planki i dasaka u savršeno oblikovani brod, ali i preobrazbe oronulih i umornih brodova u nove ploveće ljepotice. Autoru je to, kako sam često kaže, bila magija stvaranja kojom se oduševljavao, a miris obrađivanoga drveta opijao ga je. Posebno zadovoljstvo, a i čast, mu je bilo kada ga je vlasnik brodogradilišta, stari Torić, uočio kako promatra radove i pozvao u obilazak ‘škvera’. Kasnije je odlazio, kad god je mogao, u isto brodogradilište pomagati u proljetnom renoviranju i pripremi brodice za ljeto, bilo kome od nekolicine susjeda, jer vlastitu nije imao. Tada je nastala ljubav prema vodi, drvenim brodovima i plovidbi koja autora zaokuplja i danas. I danas, pola stoljeća kasnije, ta ljubav traje, a za očekivati je da nikada neće prestati.

Potpuno svjestan prolaznosti svega, autor, i kroz ovu izložbu, izražava svoje duboko žaljenje zbog propadanja drvene brodogradnje, ostavljanja starih i isluženih drvenih brodica ruglu trulenja na vezu ili izvučenih na obalu, a posebno žaljenje za nestajanjem tih drvenih ljepotica vode u našoj zemlji, ali i šire. U toj svojoj sjeti, žalosti i ljutnji često se prisjeća stihova pjesme ‘Leute moj’ i ‘Umrli su kapetani’. Jer stvarno, ‘brodovi su isti ka’ i ljudi’, a bez brodova i kapetana ‘nema više ni lipote‘. Tračak nade za spas drvene brodogradnje, posebno malih brodica, je povratak tradicionalnim i izvornim brodovima koji je u posljednje vrijeme aktualan na našem moru.

Krešimir Pletikosa Predsjednik
fotografske udruge Fotogard

Vladimir Superina rođen je u Sarajevu 22. studenoga 1954. godine. Doselivši u Šibenik, točno na svoj drugi rođendan, tu je odrastao i završio gimnaziju. U to doba počeo je ulaziti u svijet fotografije. Nakon završene Zrakoplovno tehničke vojne akademije, životni put i specifična profesija vodila ga je u niz gradova bivše države, pa i u SAD. Ta specifična profesija umnogome ga je ograničavala u bavljenju fotografijom kao hobijem. No, omogućavala mu je crtanje i skiciranje, poglavito tijekom dugotrajnih i, kako sam kaže, često jalovih službenih sastanaka raznih vrsta.

Umirovljenjem otvara mu se prostor i vrijeme za intenzivnije bavljenje njegovim interesima i hobijima, najprije fotografijom, a od prije tri godine i slikanjem. Ova dva hobija u potpunosti ga obuzimaju ali i pomažu mu prevladati sve traume i ružne uspomene profesionalnog života. Zato im se potpuno predaje, a da bi rezultate rada unapređivao upisuje i završava program Specijaliste za digitalnu fotogarafiju i obradu u Pučkom otvorenom učilištu Algebra i likovne radionice za treću životnu dob u Narodnom sveučilištu Dubrava.

Član je fotografske udruge Fotogard, foto kluba Zagreb i foto kluba Zagi foto. Sudjeluje na niz kolektivnih izložbi u zemlji i izvan nje.

Izložba ‘Bracera’ peta je samostalna izložba autora, a druga izložba fotografija i slika. Kao i prethodne i ova je izložba inspirirana njegovom opsesijom vodom i svime što se oko nje događa.

No comments yet.