ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vinkovački kontrasti

17.04.2013.

Pozivamo vas za otvorenje izložbe fotografija ‘Vinkovački kontrasti’ u organizaciji Hrvatskog fotosaveza, koje će se održati u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač, Duga ulica 3 u Vinkovcima, u petak, 19. travnja, u 18 sati. Riječ je o izložbi koja je rezultat fotoradionice za mlade koju je Hrvatski fotosavez priredio tijekom ožujka ove godine u suradnji s Fotoklubom Vinkovci.

Vinkovački kontrasti
 
Fotoradionica „Vinkovački kontrasti“ na pet dana okupila je 17-ero mladih zanesenih idejom otkrivanja i fotografskog bilježenja različitosti svoga grada. Zadani tematski okvir sudionici iz dana u dan popunjavali su zanimljivim sadržajima, često i sami u čudu što su sve otkrili u Vinkovcima. Pokazalo se da fotografski okupljeni oko zajedničke teme „Vinkovački kontrasti“ nisu samo fotografirali nego su istodobno osvještavali osobni i zavičajni identitet i vlastitu kulturu uz međugeneracijsku suradnju te uočavali važnost očuvanja i uživanja u zdravom okolišu.

Izbor teme temeljio se na intrinzičnoj motivaciji mladih sudionika. Polazište su pronalazili u različitim vidovima kontrasta: osobnim, arhitektonskim, kulturnim, socijalnim… Timski pristup i partnerska suradnja svih sudionika fotoradionice rezultirali su aktivnim sudjelovanjem svakog pojedinca. Snimalo se u kontekstu koji je poticao mlade na otkrivanje, dogovaranje, suradnju, ali i preuzimanje odgovornosti za rezultate. Još se jednom pokazalo da primjenom metode rada „učiti čineći“ postižemo izvrsne rezultate.

Voditeljica radionice Zlata Medak mlade je znalački vodila kroz složen proces otkrivanja, spoznavanja i fotografiranja/stvaranja. Rezultat tog procesa su zanimljivim i svježim fotografijama popunjeni prvotno zadani individualni okviri, proširena znanja i iskustva, kao i ne manje važna vršnjačka socijalna interakcija.

U razgovoru s mladim sudionicima doznala sam da im je bio važan osjećaj slobode jer su mogli nesmetano razvijati svoje fotografske, estetske i kreativne preferencije.

Ponekad nam ljudi, stvari, kuće, ulice nestanu iz naših života. Ponekad ih pokušavamo prizvati u sjećanje, smjestiti u vrijeme između onda i sada. Ponekad u tome ne uspijevamo. No ako imamo fotografije, lakše ćemo se prisjetiti i ljudi, i stvari, i prostora za koje nas vežu osjećaji i uspomene.
Zahvaljujući Hrvatskom fotosavezu i grupi mladih vinkovačkih fotografa, svoj grad Vinkovce moći ćemo još dugo prizivati u sjećanje baš ovako kako je prikazan na fotografijama izložbe „Vinkovački kontrasti“, za koju vjerujem da će akademski kipar Antun Babić s oduševljenjem ponovno reći: „Dogodilo se čudo na Bosutu.“

Mirjana Pešec,
članica Odbora za rad s mladima
Hrvatskog fotosaveza

No comments yet.