ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vinko Šebrek – Pay It Forward (Šalji dalje)

09.01.2011.

Uz nazočnost velikog broja uzvanika i gostiju u petak, 7. siječnja navečer u Kerengő galeriji Nacionalnog plesnog kazališta u Budimpešti, otvorena je izložba fotografija Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb. Na izložbi simboličnog naziva Pay It Forward (Küldd tovább- Šalji dalje) izloženo je tridesetpet fotografija većeg formata u boji i crno/bijeloj tehnici.
.
Vinko Šebrek - Pay It Forward (Šalji dalje)
.
Izložba je zapravo inventura autorovog fotografskog razvoja, djelovanja, stvaralaštva, odnosno pregled većeg dijela njegova fotografskog opusa. Autor nas je izložbom proveo kroz svoje stvaralaštvo; od life fotografije, portreta, gradskih veduta, arhitekture, te urbanih i ruralnih krajolika, koje je oblikovao i izložio kao pojedinačne fotografije, eseje i triptihe. Riječ je o odabranim radovima, nastalim u posljednjih pedesetak godina, od kojih je manji dio već bio izložen na njegovim ranijim samostalnim ili skupnim izložbama. Mnoge njegove fotografije djeluju kao dorađeni eseji, kao maštovite likovne poetičnosti iz kojih izviru ljudska sentimentalnost i stvaralački zanos.
.
Izložbu je uz sudjelovanje Török Jolán, direktorice plesnog kazališta i Kotsis Ágote njene pomoćnice za kulturne programe, Eifert Jánoša, voditelja galerije i Vinka Šebreka, autora, otvorila uz prigodne riječi izaslanica Veleposlanika RH u Mađarskoj gospođica Neda Milišić, treći tajnik u Veleposlanstvu, zadužena za političke poslove, kulturu, manjine i tisak. Program otvorenja je protekao iznimnoj atmosferi i ugodnom druženju uz prigodno posluženje ( Cocktail party) koje je priredila autorova supruga Stanislava Šebrek.
.
Izložba je bila veoma dobro posjećena i medijski praćena, a u publici su bili pored stalnih posjetitelja Kerengő galerije i brojni uzvanici iz kulturnog i društvenog života, a posebno ovdašnji Hrvati i predstavnici hrvatskih organizacija u Budimpešti, a što je plod izuzetnog angažmana Veleposlanstva RH u Budimpešti.
.
Vinko Šebrek je naslov izložbe posudio od poznatog američkog filma Pay It Forward, želeći izložbom skrenuti pozornost ne toliko na umjetničku stranu svoje fotografije, koja je neupitna, koliko na sve svoje aktivnosti i doprinose vezane uz fotoamaterski pokret. Kao što je dječak Trevor, glavni lik u filmu, izmislio formulu za dobrotu, Šebrek je svojim radom i angažmanom poticao i promicao fotografski umjetnički amaterizam, obrazovanje i kreativnost u fotografskim udrugama i njihovim asocijacijama.
.
Šebrek se više od pedeset godina bavi fotografijom, a istodobno okuplja oko sebe u fotografskim udrugama ljude sličnih sklonosti, šireći ljubav prema toj umjetnosti. Njegov je fotografski put, put učenja, stvaranja i dokazivanja. Nikad nije štedio napore, niti je fotografiju doživljavao kao jednostavno opuštanje u mediju koji je još u ranoj mladosti učinio svojim izborom. Nije se zakopao u atelijer svoje umjetničke duše, nego je pomagao drugima, da se dokažu svojim znanjem, vještinama i majstorstvom. To je jedan od značajnih razloga što je puna tri desetljeća bio prisutan u organizaciji života i rada u fotografskim udrugama, a više od dvadeset godina njihov čelni čovjek, od kojih s ponosom izdvaja Fotoklub Zagreb, čiji je predsjednik bio posljednjih dvanaest godina.
.
Završavajući izvješće o otvaranju ove izuzetne izložbe izdvojiti ću završetak teksta u katalogu izložbe, autora Kemala Mujičića, publiciste iz Zagreba, koji je parafrazirao slikara Anselma Feuerbacha koji je rekao: «Da bi netko bio dobar slikar, mora posjedovati četiri stvari: meko srce, fino oko, laku ruku i uvijek svježe ispran kist.», a Mujičić je dodao „ Šebrek je sav meko srce, fino oko, laka ruka u kojoj je uvijek pripravan fotoaparat, kao svježe ispran kist. Šebrek je, jednostavno, fotoaparat s velikom umjetničkom, sentimentalnom i humanom dušom“.
.
Izložba je otvorena do 28. siječnja, a može se pogledati – radnim danom od 11 do 18 sati, i vikendom od 13 do 18 sati.
.
.
.
Povjesničari umjetnosti koji se bave istraživanjem vizualnih umjetnosti – a među njima i fotografske – tvrde, da je fotografija u srednjoj Evropi bila i ostala jedno od najbogatijih izražajnih sredstava od svog nastanka do današnjih dana. Poznati fotografski centri, kao što su Bratislava, Prag, Varšava, Budimpešta, Zagreb i Ljubljana, određivali su u prvim desetljećima 20. stoljeća fokus fotografske intelektualne avangarde. U više zemalja i gradova srednjoeuropske regije djelovale su mnoge fotografske udruge, među kojima je i Fotoklub Zagreb. Sa svojim radom i individualnim načinom gledanja na fotografiju znatno su uticale na evropsku pa i na međunarodnu fotografsku scenu.
.
Vinko Šebrek (1941-) je upravo u jednoj ovakvoj sredini, u kojoj je do izražaja došao plemeniti spoj naprednih tradicija i suvremenih tendencija – sazreo u međunarodno priznatog fotografskog stvaraoca.
Njegovo fotografsko životno djelo obuhvata širok opus u rasponu od dokumentarne, preko novinske do umjetničke fotografije. U svom stvaralaštvu teme i motive pronalazi u svakodnevnom životu, u prirodi, arhitekturi, urbanim sredinama, a snima i akt-fotografije, mrtvu prirodu te portrete. Njegovo životno djelo ne čini samo autorska fotografija. Studiozno proučava radove slavnih domaćih i stranih umjetnika fotografije, kao i stručnu literaturu iz oblasti vizualnih umjetnosti te povijesti i teorije fotografije. Njegovi napisi i kritike objavljuju fotografski magazini kao i dnevni listovi, ali isto tako se oni mogu pročitati u katalozima te na stranicama interneta. Važno je spomenuti njegovu društvenu i organizatorsku aktivnost, kojom je mnogo učinio u cilju društvenog priznavanja fotografije te pokretanje i održavanje dinamike nacionalnih i internacionalnih silnica fotografije, ranije kao predsjednik, a potom kao doživotni počasni predsjednik skoro 120 godina starog Fotokluba Zagreb. Kao dugogodišnji glavni organizator Zagreb Salona, poznate međunarodne izložbe fotografije, potpomagao je i omogućavao funkcioniranje ovog međunarodnog priznatog foruma fotografije.
.
S radošću pozdravljamo Vinka Šebreka u povodu njegovog 70. rođendana, i zahvaljujemo mu, što nam kao 94. izlagač u Kerengő galeriji pokazuje takve vrijednosti, koje mi smatramo velikim darom nama i našoj publici.
.
Janoš Eifert, umjetnik-fotograf,
voditelj Kerengő Galerije, Budimpešta
.
.
Vinko Šebrek počasni je predsjednik i član Upravnog odbora Fotokluba Zagreb, član Izvršnog odbora Zagrebačkog foto kino saveza i zastupnik u Skupštini Hrvatskoga foto saveza. Počasni je član fotografskih udruga: Fotokluba Maribor i Društva fotografa Svit – Celje, Slovenija; Fotografskog društva – Fotoskupina 75 – Gorizia/Gorica, Italija; Fotokluba Nufarul – Oradea, Rumunjska, te Centra vizualnih umjetnosti Batana, Rovinj, Hrvatska. Rođen je 1941. u selu Šebreki, nedaleko od Karlovca. Osnovnu i srednju školu završio je u Karlovcu. Vojnu zrakoplovnu akademiju završio je 1965. u Zadru, a Političku školu (1970.) i Visoku vojnopolitičku školu (1974.) u Beogradu. Radni je vijek (do 1991.) proveo u Vojnom zrakoplovstvu bivše Jugoslavije, a od 1991. do 2005. u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Umirovljen je 2005. u činu brigadira Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.
.
Fotografijom se bavi od 1958. Od toga se više od trideset godina bavi organizacijom rada i vođenjem strukovnih zadaća u fotografskim klubovima. Deset je godina bio predsjednik Fotokluba Brežice, a dvanaest godina predsjednik Fotokluba Zagreb. Priredio je više od trideset samostalnih izložbi. Sudjelovao je na više od sto skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više od četrdeset nagrada i pohvala na natječajnim odnosno žiriranim izložbama fotografije, i u zemlji i u inozemstvu. Opus mu je širok i zadire u dokumentarnu, novinsku i umjetničku fotografiju. Motive traži u običnom životu, pejzažu, arhitekturi, aktu, prirodi i portretu. Objavljuje tekstove u specijaliziranim fotografskim časopisima i u dnevnom tisku.
.
U katalozima i na internetskim portalima dosad je objavio više od sto članaka, recenzija i stručnih osvrta o izložbama.Za izniman je doprinos razvoju i unapređenju tehničke kulture i kulture općenito, posebice u domeni fotografske djelatnosti, primio više odličja, priznanja i nagrada. Među njima najznačajnija su tri odlikovanja državnoga vrha: Orden rada sa zlatnim vijencem (1984.), Red hrvatskog trolista (1996.) i Red hrvatskog pletera (1998.). Dobitnik je dviju državnih nagrada: Nagrade tehničke kulture Slovenije „Boris Kidrič“ (1979.) i Državne nagrade Hrvatske „Faust Vrančić“ za 2009. godinu. Godine 1979. dobio je Srebrnu plaketu Foto saveza Slovenije, a 1983. Zlatnu plaketu Foto saveza Slovenije. Više je pohvala i priznanja dobio od općinskih i gradskih strukovnih tijela. Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijelila mu je Povelju Hrvatske zajednice tehničke kulture (2009.). Zagrebačka zajednica tehničke kulture dodijelila mu je 2006. Nagradu za životno djelo „Dr. Oton Kučera“. Fotoklub Zagreb dodijelio mu je 2005. za ukupan fotografski rad i djelovanje Nagradu „Tošo Dabac“.
.

No comments yet.