ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vinko Šebrek – Odkrivanja

28.10.2013.

Izložba fotografija pod naslovom ‘Odkrivanja’, autora Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb, otvorena je u četvrtak 24. listopada 2013. godine u Brežicama, a priređena je na poziv i u organizaciji Društva za oživljavanje grada Brežica, povodom obilježavanja Dana općine i 660. obljetnice dobivanja gradskih prava u gradu na brežuljku, kako se kroz povijest nazivao ovaj grad.

Vinko Šebrek - Odkrivanja
 
Riječ je od značajnom jubileju od kada je grad Brežice dobio gradska prava, koja mu je salzburški nadbiskup Ortolf posebnom poveljom potvrdio 1353. godine. U organizaciji Društva za oživljavanje grada, tom su jubileju, tijekom godine, bile posvećene brojne priredbe i manifestacije, pa tako i ova izložba.

Otvorenje izložbe je doživljeno kao izuzetni kulturni događaj, pa je tako u sklopu otvorenja upriličen bogat kulturno-zabavni program u izvođenju učenika Glazbene škole Brežice, a otvorenju su nazočili brojni ljubitelji umjetnosti iz Brežica, šireg područja regije Posavja i grada Zagreba.

Uvodno je o autoru i njegovim radovima govorila prof. Alenka Černelič Krošelj, predsjednica Društva za oživljavanje grada Brežica i autorica postavke izložbe, a izložbu je prigodnim riječima otvorila gospođa Patricia Čular, izaslanica gradonačelnika Brežica gospodina Ivana Molana.

Govoreći o Šebreku i njegovu stvaralaštvu, Alenka Černelič Krošelj naglasila je kako je riječ o autoru, koji je ostavio vidan i prepoznatljiv umjetnički trag u slovenskoj i hrvatskoj fotografiji, istaknuvši njegovo djelovanje tijekom 20 godina u Foto-kino klubu Brežice, od 1971. do 1991. godine, a čiji je predsjednik bio 10 godina, zatim u Fotoklubu Zagreb, kojeg je vodio od 1997. do 2010. godine. Sada je njegov počasni predsjednik.

Vinko Šebrek - Odkrivanja Vinko Šebrek - Odkrivanja Vinko Šebrek - Odkrivanja Vinko Šebrek - Odkrivanja

 
Alenka Černelić Krošelj podsjetila je, da je riječ o autoru koji je nositelj značajnih počasnih zvanja Međunarodne federacije fotografske umjetnosti – AFIAP i ESFIAP, autoru koji je izlagao svoje radove na brojnim samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i širom svijeta, te da je tako postao počasni član više fotografskih udruga i društva u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Rumunjskoj. »Sve ovo što je izloženo na ovoj izložbi, samo je mali dio širokog autorovog opusa, ali ipak nam pokazuje njegovu svestranu umetničku osobnost raskošnog talenta i invencije, koju je mnogo puta potvrđivao na brojnim natječajima i žiranim izložbama doma i u svijetu« -. rekla je Černelič Krošelj, ističući da su joj posebno dojmljive fotografije na ovoj izložbi iz dva ciklusa sa motivima Brežica – »Metamorfoze vodovodnog tornja» i «Brežice iza», koje su nastale kako je rekla – «kao rezultat, ne samo realnog svijeta, nego i emocija koje je taj svijet probudio u njemu», a zatim je nastavila.

«U godini u kojoj obilježavamo 660. obljetnicu potvrđivanja gradskih prava, ciklusom »Metamorfoze vodovodnog tornja«, Šebrek je već najavio njegovu stogodišnjicu (1914 – 2014). Iako je ovaj brežički simbol često eksploatiran kao motiv za kreativno stvaranje mnogih i različitih umjetnika, za Šebreka je u njegovom stvaranju to bio nov i svjež i veoma innspirativan motiv. Šebrek je kroz razna eksperimentiranja i istraživanja preobrazio ovaj gradski simbol u nove vizure i u nove doživljaje, pretvarajući tako realno u nadrealno, zbilju u fikciju. I u tematskoj cjelini »Brežice iza,« u kojoj istražuje i predočava nam, dvorišta, prolaze, atrije, dakle, utrobu grada, odmiče se od stvarnosti i kreće prema apstraktnom. Iako je motiv prepoznatljiv, on je samo predložak za njegove nove kreacije, pa tako iz realnog stvara nadrealno, gdje motiv dobiva simboličko značenje», zaključila je predsjednica Društva za oživljavanje grada Brežice.

Gostima i uzvanicima obratio se i autor izložbe Vinko Šebrek uz riječi zahvale organizatorima i općini Brežice, koja je izložbu financijski poduprla, naglasivši da je izložbu ostvario i uz pomoć svog matičnog kluba, Fotokluba Zagreb i mnogih kolega fotografa, kao i uz svesrdnu potporu i razumijevanje svoje obitelji, kojoj najviše duguje za svoje stvaralaštvo i uspjehe koje je postigao.

Vinko Šebrek - Odkrivanja Vinko Šebrek - Odkrivanja Vinko Šebrek - Odkrivanja Vinko Šebrek - Odkrivanja

 
Gospođa Patricia Čular, izaslanica gradonačelnika Brežica u svom obraćanju, kojim je izložbu i otvorila, naglasila je kako je izložba važna za kulturnu suradnju dviju država i dva grada, Brežica i Zagreba, te da je Šebrek svojim djelovanjem doprinio širokoj kulturnoj suradnji Zagreba i regije Posavja, te da su članovi Fotokluba Zagreb nastupali sa svojim izložbama u Brežicama, a autori iz Posavja u Zagrebu, te vjeruje da će se tom praksom nastaviti ubuduće i da će takvu suradnju općina Brežice i dalje poticati i podupirati.

Šebrek sa obitelji i organizatorima izložbe
 

Valja spomenuti da je Galerija, u kojoj se nalazi izložba, oblikovana na 6 velikih panoa u 6 prozora u zgradi nekadašnje banke na glavnoj brežičkoj ulici – Cesta prvih borcev 31, tako da su panoi sa fotografijama okrenuti prema ulici, te ih svakodnevno mogu pogledati i slučajni prolaznici kao i putnici namjernici.

Na izložbi je predstavljeno 38 fotografija svrstanih u 5 autorskih ciklusa, a izložba se može pogledati do kraja studenog ove godine.

Mr.sc. Damir Tiljak,
predsjednik Fotokluba Zagreb

No comments yet.