ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vinko Šebrek – Evidence/Dokazi

28.10.2013.

Pozivamo vas na izložbu fotografija autora Vinka Šebreka pod nazivom ‘Evidence/Dokazi’ koja će se održati u utorak, 29. listopada u 19:00 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb.

Vinko Šebrek - Evidence/Dokazi
 
Vinko Šebrek već godinama svojim okom i kamerama luta i pomno svjetlom odabire najzamamnije motive koje nudi život. Odabire ih, posprema, oprema, kolekcionira i – izlaže.
Ova izložba pred nama definitivno ga potvrđuje kao jednog od najnadarenijih autora naše fotografije. A to, vjerujte, nije mali kompliment!

U kulturi jednog Toše Dapca, pa Janjetovića i inih meštara iz međuraća, te potom “novoklasika” poput Pere Dapca, Marije Braut, Zlate Vucelić (i mnogih, mnogih…), sve do Trbuljakovih “poletovaca”, ali i bulumente darovitih “digitalaca”, Vinko se Šebrek marom i darom izborio za časno mjesto u društvu uz jednog Tudora i Šurjaka, Pervana i Novkovića, Mjedu i Gattina, Vranića i Bavoljaka i drugih. Njegove fotografije oko nas to zorno potvrđuju.

Mudro odabrani motivi i foto-vrste, tematski sadržaji unutar fleksibilnih ciklusa, uravnotežen omjer crno-bijelih i kolornih uradaka čine ovu izložbu rijetko promišljenom i osmišljenim artističkim činom, u kojem “detalji” (pojedini eksponati) ne gube na efektu i moći, već naprotiv, još izravnije i snažnije zrače sami sobom. Vinko je Šebrek svoj izbor, podijelio u sedam autorskih ciklusa. Ponudio ih na procjenu, ali i na odabir po ukusu. Ukratko ću se opredijeliti za ovo potonje.

Na vodeće bih mjesto smjestio “Krajolike”, koje sam naziva “usputnima”. Tim mini ciklusom dominira pejzaž s rijekom Koranom uz koju su postrojena poslušna stabla između kojih je samo jedno posebno, izborivši se svojom razbarušenom individualnošću za kutak i trenutak vječno žuđene slobode. Ostatak ciklusa pak čine crno-bijele vinske gorice koje daju naslutiti raskošan kolorit, da bi im na njima mogli pozavidjeti i majstori fotografije u boji.

Impresivan tematski kontrapunkt “Krajolicima” su tematske cjeline “Ocean”, a pogotovo “Berlin” iz autorskog ciklusa “Putovanja”, u kojem Šebrek intimistički portretira otuđenost velegrada, poigravajući se gornjim rakursima snimajući građane, a donjim kada “lovi” svemirske kupole iznad njihovih glava.

Posebno mjesto u Šebrekovu opusu zauzima portretna fotografija. U ciklusu “Obiteljski portreti” vrlo su sugestivni (ali i nježni) portreti autorove unuke sa zagonetnim osmijehom. Njima autor potvrđuje svoj afinitet i nepobitan senzibilitet i za tu vrstu fotografije.

Blok koji je nazvao “Ultima forma” kreće se prema finom crno-bijelom grafizmu, ali i prema svojevrsnoj arabeski. No, mene intimno ponajviše uzbuđuje ciklus “Odrazi odraza” u kojem se autor uspio približiti slikarskim efektima začudnosti pritom obilno rabeći mogućnosti proizašlih iz sraza tehnike kolora, ali i “dijaloga” motiva sa svojim odrazom u vodi, staklu…

I da rezimiram, držim da je ova izložba značajan korak naprijed u umjetničkoj karijeri Vinka Šebreka. Stoga, od srca čestitam.

Tahir Mujičić

Vinko Šebrek - Evidence/Dokazi Vinko Šebrek - Evidence/Dokazi Vinko Šebrek - Evidence/Dokazi Vinko Šebrek - Evidence/Dokazi

 
Naslov izložbe: Evidence/ Dokazi, sastoji se iz engleskog naziva – Evidence i njegovog hrvatskog prijevoda – Dokazi. Naslov i zamisao postave izložbe posudio sam iz knjige poznatog američkog fotografa Richarda Avedona (1923.- 2004.) u kojoj su uz veliku retrospektivu njegovih fotografijia izlaganih na izložbama u Whitney Museum of American Art u New Yorku, u razdoblju 1944. do 1994. godine, prikazani njegov život, fotografska karijera i fotografski uspjesi.

Ova izložba priređena je povodom mog dobivanja počasnih zvanja AFIAP i ESFIAP – Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (AFIAP – umjetnik FIAP-a: Artist the International Federation of Photographic Art; ESFIAP – Odličnik FIAP-a za posebne zasluge – Excellence FIAP for Services Rendered).

Riječ je o retrospektivi mojih (ne svih) najuspješnijih fotografija koje su prihvaćene i nagrađene na međunarodnim natječajima raznih organizatora iz Hrvatske i svijeta pod pokroviteljstvom FIAP-a, u vremenu od 1998. do 2012. Uz spomenute fotografije izložen je i dio meni najdražih fotografija s kojima nisam nastupao na navedenim natječajima. Izloženo je 40 pojedinačnih fotografija, jedan kolaž sa 7 fotografija i 4 triptiha (12 fotografija), kao jedan dio Dokaza, dok je drugi dio Dokaza za moje dobivanje počasnih zvanja izložen na posebnom panou. Na njemu su izložene preslike plaketa AFIAP-a i ESFIAP-qa, diplome i nagrade za pojedine fotografije, isječci iz tiska i s internetskih stranica, popis (evidencija) mojih radova prihvaćenih i nagrađenih na izložbama FIAP-a, članci iz kataloga i slično.

Izložbu sam oblikovao u sedam autorskih ciklusa: Ultima forma, Zapisi sa putovanja (Ocean, Berlin, U pijesku faraona), Urbane vertikale, Usputni krajolici, Zagrebačkim ulicama, Obiteljski portreti – Barbara i Odrazi odraza. Svaki ciklus pojedinačnih fotografija, triptisi i kolaž napravljeni su kao autonomne jedinice i postavljeni tako da korespondiraju u dijalogu sa susjednom skupinom, a na kraju i s cjelinom izložbe.

Osnovni cilj i poruka ove izložbe je potaknuti i ohrabriti druge, posebno mlade, autore da svojim radovima sudjeluju na natječajima pod pokroviteljstvom FIAP-a, kako bi provjerili i verificirali svoje stvaralaštvo, promicali umjetničku fotografiju našeg kluba, kao i fotografiju zagrebačkih i hrvatskih autora kod nas i u svijetu.

Vinko Šebrek

No comments yet.