ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vinko Šebrek – Ekvivalenti

11.01.2011.

Ekvivalenti je naslov najnovije izložbe Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb, koja se otvara u srijedu 12. siječnja u 18 sati u galeriji Kranjske hiše u Kranju. To je druga autorova izložba u nizu ove godine – u mjesecu njegovog rođendana (17.1.1941.), kojom na ovaj način obilježava svoj visoki jubilej – 70 godina života i preko pedeset godina bavljenja fotografijom.
.
Vinko Šebrek - Ekvivalenti
.
EKVIVALENTI – izložba fotografija urbanog i prirodnog krajolika
Mjesto: Galerija Kranjske hiše, Glavni trg 2, KRANJ, Slovenija
Vrijeme: od 12. do 31. siječnja 2011. 18.00
Organizatori: Fotografsko društvo ‘Janez Puhar’ Kranj i Zavod za turizam Kranj
http://www.fotodrustvo-kranj.si/
http://www.tourism-kranj.si/
.
Njome želi analogijom označiti svoj odnos prema svetu koji ga okružuje i fotografiji kao mediju. To su ujedno znaci i simboli njegovih htijenja i misli koji su ekvivalenti njegovih emocija, osjećanja s jedne strane i znanja i umjetničkog stvaralaštva s druge strane. One nose pečat njegovog duhovnog, intelektualnog, spoznajnog i estetskog integriteta. Njegovo prepoznavanje onog što opaža zasniva se na intuitivnom poimanju nekog reda, u formi i sadržaju, koje u njegovom stvaralaštvu predstavljaju – analogije, sličnosti, prirodne alegorije. U želji da što bolje prezentira vezu između viđenog i doživljenog, Šebrek stvara, igrom svjetla, boja i sjena, fotografske slike, tako da one postaju dokument onoga što vidi oko kamere i ono što doživljava njegova intima u trenutku kad njegov prst pritišće okidač kamere.
.
Iz svog bogatog opusa, autor je za ovu izložbu odabrao tek za mali segment svoje posebne likovne mape: „Urbani i ruralni pejzaži“. Za izložbu je izabrao 16 fotografija većeg formata, nastalih u zadnjih deset godina i koje je oblikovao kao pojedinačne fotografije, diptihe i triptihe. Motive je tražio usputno u prirodnim krajolicima, proplancima, šumskim, pašnjacima, uz rijeke, potoke, bare, jezera, mora i oceane, kao i u gradskim ulicama, trgovima, gradskoj arhitekturi, u svim godišnjim dobima, dobima dana i vremenskim prilikama. Tako je nastala opsežna likovna mapa sa više stotina fotografija pejsažne fotografije na kojima su zabilježene uočene i doživljene sve ljepote i sklad prirodnoga i urbanog krajobraza, u kojima prvenstveno ističe estetske i doživljajne likovne vrijednosti.
.
Snimajući urbane pejzaže autor ih ne tretira kao objekte koji se promatraju, već motive koje se propituju, on ne stvara objektivne gradske pejzaže, tehničku registraciju određenog objekta, već nastoji da tom prostoru dade poseban pečat i atmosferu sa jasnim značenjem i porukom. Pri snimanju prirodnih pejzaža poštuje klasični pristup, kojeg karakterizira određena disciplina, unutrašnji red svih elemenata fotografske slike, kojima prezentira nove izražajne mogućnosti kako u oblikovanju tako i u domeni sadržajne interpretacije.
.
Izložba je popraćena lijepim katalogom, u kojem je profesor Zdenko Kuzmić, povjesničar umjetnosti iz Zagreba autor impresivnog teksta o autoru i izložbi, a izložba je najavljena u više ovdašnjih medija.
Organizatori su se pobrinuli da čin otvaranja izložbe ugrade u posebni kulturni program u kome sudjeluju učenici Glazbene škole Kranj, a za degustaciju na domjenku nakon otvorenja pobrinuti će se Biotehnički centar Naklo in Vinski podrum Gorička Brda. 

Izložba će biti otvorena do 31. siječnja, a može se pogledati svaki dan, od 8. do 19. sati, a nedjeljom i praznikom od 9. do 18. sati.
.
Mr.sc. Damir Tiljak
Predsjednik Fotokluba Zagreb
.

No comments yet.