ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vinko Šebrek – Alegorija oceana

24.03.2014.

U četvrtak, 27. ožujka u 19 sati u organizaciji Fotokluba Čakovec u Galeriji Sheier u Čakovcu, Matice hrvatske 1, otvara se izložba fotografija Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb, pod nazivom “Alegorija oceana”.

Vinko Šebrek - Alegorija oceana
 

‘Čovjek ne može otkriti novi ocean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu.’
André Gide, francuski pisac (1869-1951)-‘Pogled na pučinu’

 
Autor je iz širokog opusa koji je snimio tijekom obiteljskog višednevnog turističkog putovanja brodom (kruzerom) zapadnim Sredozemljem i Atlantskim oceanom početkom 2009. godine za ovu izložbu odabrao tek 40 fotografija. Kruzer je na svom dugom putu pristajao u mnogim lukama Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Maroka i Kanarskih otoka gdje bi ostao po nekoliko sati kako bi putnici imali mogućnosti otići na kraće izlete u krajeve i mjesta u neposrednoj blizini luke pristajanja. Fotografije nastale na ovom putovanju možete pogledati na ovoj izložbi u Čakovcu.

Fotografije s putovanja pokazuju Šebrekovu sposobnost i umješnost dubokog uživljavanja u prirodu i sadržaj motiva ili prizora koje fotografira. Fotografirajući i prezentirajući stvarnost i svijet oko sebe, on istovremeno predstavlja i samog sebe i svoj život pa su tako njegove fotografije na neki način i njegova subjektivna istina, njegova predstava stvarnog života koji je stvaran onoliko koliko on to kao autor želi.

Izložene fotografije su vješta simbioza dokumentarnog likovnog i alegoričnog, u kojemu upravo alegorična, metaforična odnosno prenesena značenja daju novi ton i boju cijeloj izložbi, a što je autor posebno istakao u samom naslovu izložbe.

O tome sam autor kaže: ‘Uz realne fotografije iz života na izložbi sam postavio i dio fotografija alegorijskog sadržaja, koje sam naknadno obradio u Photoshopu, oblikujući ih kao pojedinačne fotografije, triptihe, serije i kolaže, čime sam stvorio fotografije koje svojim estetskim i tehničkim vrijednostima nadilaze tehničke mogućnosti fotoaparata.

Uvijek su me, u fotografskoj i likovnoj umjetnosti, privlačile metafore, alegorije i simboli ali sam ih nedovoljno koristio u svojoj stvaralačkoj praksi sve do dolaska digitalne fotografije. Razni simboli i znakovi su svuda oko nas, samo ih valja prepoznati i pravilno prezentirati i tumačiti. Tako sam fotografije alegorijskih značenja stavio uz fotografije sa motivima i prizorima iz realne stvarnosti kako bi na taj način za posjetitelje izložbe postale bolje vidljive. U njima sam pored metafore naglašavao i atmosferu kako bi njome izazvao emocije kod promatrača i potpunije ispričao priču sa određenom porukom. Dakle svoje doživljaje i emocije, koje sam doživio prilikom snimanja, želim kroz fotografiju i moj likovni rukopis uz skladanje određenih likovnih elemenata prenijeti na promatrače.
 

Vinko Šebrek - Alegorija oceana Vinko Šebrek - Alegorija oceana Vinko Šebrek - Alegorija oceana Vinko Šebrek - Alegorija oceana

 

Vinko Šebrek rođen je 1941. godine u selu Šebreki kraj Karlovca. U Karlovcu je pohađao i završio osnovnu i srednju Industrijski školu (1960), a u Zadru Vojnu zrakoplovnu akademiju (1965.). Umirovljeni je časnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u činu brigadira (2005.). Fotografijom se bavi od srednje škole (1958.). Od tada neprekidno djeluje u fotografskim udrugama i savezima u mjestima gdje je živio i radio.

Fotografija je njegov način i stil života. Stalno uči, fotografira i promiče fotografiju. Rezultat toga su brojne fotografije, organizacija preko trideset samostalnih i sudjelovanje na preko sto skupnih i preko 80 natječajnih (žiriranih) izložbi u zemlji i svijetu Opus mu je širok i zadire u dokumentarnu, novinsku i umjetničku fotografiju. Motive pri stvaranju traži u običnom životu, pejzažu, arhitekturi, prirodi, aktu i portretu. Bavi se i pisanjem u fotografskim časopisima i dnevnim listovima, te stručnim osvrtima o izložbama u katalozima i Web portalima. Sudjelovao je u izdavanju triju knjiga i monografija Fotokluba Zagreb i jedne knjige Fotokluba Čakovec.

Nositelj je počasnih umjetničkih zvanja fotografije: MFFKZ (2008) i AFIAP (2012), te počasnog zvanja Odličnik za organizaciju Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti ESFIAP (2012). Za svoju društvenu aktivnost i doprinos fotografskom stvaralaštvu i umjetnosti primio je dva odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista (1996) i Red hrvatskog pletera (1998). Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske dodijelilo mu je državnu nagradu – Faust Vrančić za 2009. godinu (2010), Hrvatska zajednica Tehničke kulture dodijelila mu je Povelju Hrvatske zajednice tehničke kulture (2009), a Zagrebačka zajednica tehničke kulture – nagradu za životno djelo – dr.Oton Kučera (2006). Fotoklub Zagreb dodijelio mu je nagradu Tošo Dabac – za ukupan fotografski umjetički rad i djelovanje u tehničkoj kulturi (2005), te Povelju August Frajtić, za organizaciju, djelovanje u fotografskim udrugama i njihovim asocijacijama i za promicanje fotografije u zemlji i svijetu (2012.).

Izložba se može pogledati do 17. travnja 2014. godine.

Mr. sc. Vladko Lozić,
AFIAP, ESFIAP, MFHFS, Hon AAFR

No comments yet.