ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vesna Špoljar – Zagreb na fotopotenciju

07.05.2012.

Udruga Fijaker poziva vas na otvorenje izložbe fotografija autorice Vesne Špoljar pod nazivom ‘Zagreb na fotopotenciju’ koje će se održati u petak, 11.svibnja 2012. u Caffe baru LP, Račkoga 11, u Zagrebu. Izložbu možete pogledati do 04. lipnja 2012. godine.

Vesna Špoljar - Zagreb na fotopotenciju

Fotografija je svjedočanstvo o onome što se je već dogodilo. Ona je dokument prošlih događanja i činjenica. Ona je osim toga i umjetnost. Za njeno prihvaćanje i priznanje kao dijela likovne umjetnosti trebalo je skoro jedno stoljeće. Čini mi se, da je i danas mnogi ne shvaćaju i ne tumače kao umjetnost, pa je tako nazivaju različitim imenima – izlagačkom, kreativnom ili autorskom, što u stvari ne mijenja njenu prirodu.

Vesna Špoljar pripada krugu fotografskih stvaratelja, koji njeguju upravo umjetničku fotografiju, zasnovanu na analitičkom i intuitivnom postupku. Tako je likovna formulacija njenih fotografija na tragu one definicije, koju je davno zapisao Charles Harbutt (1935.), slavni američki fotograf, ‘fotografija je imaginacija u realnom’.
Otuda je Vesnina fotografija po svom umjetničkom izrazu odličan spoj estetskog i dokumentarnog, ravnoteža racionalnog i emotivnog, te simbioza literarnog i likovnog.

Najveća umjetnička vrijednost njenih foto uradaka leži u izvornim potencijalima fotografije, posebno u njenim estetskim osobinama, u kreativnim postupcima autorice od pravilnog izbora kadra, u komponiranju fotografske slike, izboru motiva i kuta snimanja, u njezinom specifičnom načinu fotografskog gledanja, promišljanja, prepoznavanja i odabira, pa sve do tehničke dotjeranosti, čemu daje poseban značaj.

Izložba, koja je pred nama, treća je samostalna izložba Vesne Špoljar. Do sada je priredila dvije samostalne izložbe: u veljači prošle godine izložbu pod naslovom «MOJ IZBOR» u ovom istom prostoru, dakle u Caffe baru LP, Račkoga 11, a u srpnju prošle godine priredila je izložbu u Laurisu, u francuskoj Provansi, pod naslovom «POGLED» (LA VUE).
Tada je dobila ponudu da ponovno izlaže u obližnjem mjestu Cadenet u Galeriji općinskog centra, pa se tako već sada priprema i planira kako bi tu izložbu priredila sredinom iduće godine.

Iako je njen tematski i stilski opus mnogo širi, danas se predstavlja samo s manjim dijelom svog opusa «life» fotografije, urbanog pejzaža i ulične fotografije, gdje dominiraju fotografije uličnih grafita.

Upravo fotografije grafita daju izložbi posebnu estetsku i tematsku obojenost, što potvrđuje i naša poznata novinarka Ana Lendvaj u svom osvrtu u ‘Večernjem listu’ (20. 09. 2011.) ističući da je … ‘Vesna Špoljar digla uličnu umjetnost na fotopotenciju’ i ujedno objašnjavajući način na koji je to postigla, te piše da je: ‘Zanimljivo kako najduži zid ispunjen grafiterskom umjetnošću u zagrebačkoj Branimirovoj ulici izaziva umjetnike drugih medija na kreativnu akciju povezanu s njim. Spajajući ono što se događa ispred zida sa zidnim grafitom, hrvatska je fotografkinja Vesna Špoljar tako načinila novu atrakciju – sjajan primjer fotografskog artizma. Iako nesvjesni interakcije u prizorima na zidu, prolaznici snimljeni u hodu uz zid postaju akteri Vesnine fotografije’.

Ovdje lako prepoznajemo da autorica kroz dokumentarni pristup bilježi grafite kao subkulturu i kao umjetnost, a istovremenim pronalaženjem odnosa slučajnih prolaznika s njima, svojim kreativnim činom stvara neobične i zanimljive fotografske priče.

Valja reći da isto tako kao što snimljeni grafiti nose neke poruke, cjelokupna izložba, kao i pojedinačne fotografije nose svoje poruke i imaju svoje značenje, «što se može protumačiti kao iznenađenje koje nas očekuje svakim našim izlaskom u grad, jer se svaki puta dešava nešto novo, nešto posebno, nešto neponovljivo», kako to ističe sama autorica.

Izložba u Caffe baru LP predstavlja 16 fotografija, koje je autorica snimila u Zagrebu u zadnje dvije godine i do sada nisu izlagane, osim naslovne «Zagrebački grafiti», objavljene uz navedeni članak Ane Lendvaj u Večernjem listu. Ova fotografija bila je dio njenih izložbi u Francuskoj, pa je i tamo zapažena, te objavljena u novinama.

Po zatvaranju izložbe, namjera je autorice proširiti je sa još 4 fotografije, te ciklus izložiti u Gradskoj knjižnici Novi Vinodolski u srpnju ove godine.

Na kraju poželimo i nama i autorici da bude što više ovakvih izložbi i što više susreta poklonika fotografske umjetnosti sa novim fotografskim radovima ove sjajne umjetnice ali i kao poticaj njegovanju fotografije koja izvire iz života, naše svakodnevice, našeg okružja i vremena sadašnjeg.

Vinko Šebrek
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

O autorici

Vesna Špoljar rođena je 1955. godine u Slavonskom Brodu. Završila je jezičnu gimnaziju, a zatim Filozofski fakultet u Zagrebu i stekla zvanje profesorice engleskog i hrvatskog jezika.

Već u djetinjstvu pokazivala je sklonost prema fotografiji i fotografiranju, pa je tako još u osnovnoj školi prvu fotografsku poduku dobila od oca. On je rado i često fotografirao obitelj, obiteljska slavlja, zajedničke izlete, a najviše djecu. Kako je već tada, a posebno kasnije imala sklonost kreativnom stvaranju, nastavila je sa amaterskim snimanjima, a po uzoru na oca najčešće fotografira svoju obitelj, obiteljska druženja i svoju djecu.

Stvaralački duh doveo ju je prije pet godina u Fotoklub Zagreb, gdje je proširila svoje vidike i na širokom polju medija fotografije, razgraničila je i odredila svoju umjetničku i kreativnu fotografiju od dotadašnje. Bila je to prekretnica u njezinom fotografiranju, jer je otada većina njenih fotografija bila namijenjena prezentaciji na klupskim i međuklupskim izložbama i natječajima fotografije u Hrvatskoj i u svijetu.

Stvaralačka živost i želja za širim djelovanjem odvodi je u još dvije poznate zagrebačke foto udruge, najprije u CroArt foto klub, a nedavno i u udrugu Fotogard, u kojima aktivno djeluje.

Valja spomenuti i njen društveni i organizacijski angažman. Početkom 2011. godine počinje se baviti organizacijom samostalnih i skupnih izložbi priznatih zagrebačkih fotografa. Zapažena je bila skupna izložba Maske, koja nakon izlaganja u Zagrebu, kreće na put po hrvatskim gradovima. U prosincu 2011. osmislila je i organizirala Salon minijature i humanitarnu prodaju fotografija, manifestaciju na koju se javio veliki broj umjetnika fotografa. Obje su izložbe održane u Caffe baru LP u Zagrebu.

Naročito je privlači ulična fotografija, ali ništa manje nije uspješna po svježini domišljatosti i načinu oblikovanja fotografske slike s motivima prirode i krajolika.

Do sada je imala dvije samostalne izložbe, a sudjelovala je na preko 50 skupnih i natječajnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu, na kojima je osvojila i zapažena priznanja. Tako je prošle godine na međunarodnoj manifestaciji Dr. Organ vida u Zagrebu nagrađena trećom nagradom, srebrnu medalju je dobila na izložbi Tourphoto 2011 u Đurđevcu, drugu nagradu i IAAP /International Association of Art Photographers/ medalju na Podravskom salonu u Đurđevcu za kolekciju fotografija, srebrnu medalju na salonu Sretno dijete u Koprivnici, te nagradu Vox populi na međunarodnoj manifestaciji Foto Ex tempore održanoj u Novigradu u Istri. Nedavno je dobila i FIAP-ovu pohvalu na Salonu minijature u Beogradu.

Zagreb na fotopotenciju Vesnina je treća izložba. U njoj pokazuje svoju sklonost ka bilježenju interakcije gradskih grafita, murala, staklenih fasada i izloga sa slučajnim prolaznicima. Upravo u ovo vrijeme priredila je još jednu izložbu. U Galeriji Ravnice priredila je s Nedom Rački zajedničku izložbu fotografija pod nazivom Vatromet boja. Organizacijom foto druženja i izložbi želi dati svoj doprinos promociji i promicanju fotografije i izlagačke djelatnosti.

Vesna Špoljar - Zagreb na fotopotenciju Vesna Špoljar - Zagreb na fotopotenciju Vesna Špoljar - Zagreb na fotopotenciju Vesna Špoljar - Zagreb na fotopotenciju

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

No comments yet.