ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vesna Špoljar – Tajne

14.09.2015.

Galerija CroArt foto kluba, Gajeva 25 najavljuje za 20. rujna 2015. u 12 sati otvorenje izložbe Vesne Špoljar pod nazivom Tajne. Veselimo se vašem dolasku.

Vesna Špoljar - Tajne
 
Vesna Špoljar rođena je 1955. godine u Slavonskom Brodu, no kao dijete preselila se u Zagreb gdje se školovala. Završila je jezičnu gimnaziju, a zatim Filozofski fakultet i stekla zvanje profesora engleskog i hrvatskog jezika. U svojoj bogatoj profesorskoj karijeri u jednoj poznatoj školi za strane jezike vjeruje kako je dotakla živote mnogih ljudi, a njena predanost poslu vratila joj se kroz mnoga lijepa poznanstva. Ipak, uvijek joj je najvažnija bila obitelj, a prvenstveno uloga majke, pa je tako svoje slobodno vrijeme većinom posvećivala obitelji.

Već u djetinjstvu pokazivala je sklonost prema fotografiji. Fotografirala je često sretne prizore tinejđerskih druženja i putovanja, a kasnije većinom svoju djecu.

Stvaralački duh doveo ju je 2007. godine u Fotoklub Zagreb gdje je mnogo naučila i krenula putem kreativne fotografije. Od tada su njene fotografije većinom namijenjene klupskim i međuklupskim izložbama i natječajima fotografije u Hrvatskoj i u svijetu.

Ubrzo upoznaje mnoge ljude iz fotografskih krugova, te se učlanjuje i u CroArt foto klub i Udrugu Fotogard. Smatrajući fotografiju lijepom poveznicom među ljudima, aktivno sudjeluje u radu i izlagačkoj djelatnosti spomenutih klubova.

Do sada se predstavila sa šest samostalnih izložbi. Izložbe Moj izbor i Zagreb na fotopotenciju održane su 2011. i 2012. godine u Zagrebu u organizaciji Udruge Fijaker. La Vue /Pogled/, izložba je koja je održana 2012. godine u Laurisu, Provansa, Francuska, u organizaciji Fotokluba Lauris, dok je izložba
Zagreb na fotopotenciju, prošireni postav, održana iste godine u Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski i u izložbenom prostoru Croatia Lloyda u Zagrebu. Izložbom Ruke, koja je bila nagrada za osvojeno prvo mjesto na manifestaciji Art Viva Likum, predstavila se u Zagrebu 2013. godine u Uličnoj galeriji Galerije Ulrich.

Vesna Špoljar - Tajne Vesna Špoljar - Tajne Vesna Špoljar - Tajne Vesna Špoljar - Tajne

 
Sudionica je preko 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Među najdražima ističe priznanja sa izložbi održanih u Zagrebu i to prvo mjesto sa izložbe Cest is d best 2012. godine, treće mjesto sa međunarodne izložbe Dr. Organ vida 2011. godine i prvo mjesto sa klupske izložbe Fotokluba Zagreb Zagreb i Zagrepčani 2014. godine. Posebno joj je značajna FIAP-ova zlatna medalja za minijaturu sa izložbe održane 2014. godine u Kranju u Sloveniji, te dvije pohvale za minijaturu iz 2014. godine sa izložbe održane u Fotoklubu Graz u Austriji. Kao članica Fotokluba Zagreb već je četvrtu godinu uključena u godišnju izložbu najnagrađivanijih autora spomenutoga kluba. Radovi joj se objavljuju u tisku i raznim publikacijama.

Osim ljubavi prema fotografiranju, valja spomenuti i Vesnin društveni i organizacijski angažman. Presudna je tu bila uloga Udruge Fijaker, gdje joj je ukazano povjerenje, te počinje organizirati izložbe naših poznatih fotografa. Uskoro postaje umjetnička voditeljica spomenute udruge. Autorica je koncepta skupnih izložbi Maske i Zagrebačkim ulicama, a 2011. godine osmislila je i organizirala Salon minijature i humanitarnu prodaju fotografija. Minijatura je prošle zime obilježila već svoju petu godišnjicu, a predstavlja se svake godine oko Božića u Caffe baru LP, kultnom mjestu, sastajalištu zagrebačkih fotografa, a sve u organizaciji Udruge Fijaker..

Novom izložbom Tajne autorica se udaljava od svojih uobičajenih motiva koje čine ulični prizori, pejzaži i portreti. Sa sjetom zastaje podijeliti tajne i lijepe trenutke sa tišinom i veličanstvenošću prirode. Izložene fotografije su odabir iz kolekcije fotografija snimljenih većinom u Botaničkom vrtu ili na gradskoj periferiji. Naizgled statične, bez događanja, fotografije proniču u dubinu bića i predstavljaju poziv na svojevrsnu meditaciju. Bogati kolorit, koji jedino priroda može stvoriti, uvodi nas u bajkovitost trenutka, te prostore pozitivnog mišljenja i poimanja svijeta.

Katalog izložbe možete pogledati na linku www.fotogard.com/vijesti/Katalog_Tajne_WEB.pdf
 

No comments yet.