ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vesna Špoljar – RUKE

27.09.2013.

Pozivamo vas na izložbu fotografija autorice Vesne Špoljar pod nazivom ‘RUKE’, koja će se održati 01. listopda 2013. godine u LIKUM-u, u galeriji Ulrich, Ulične galerije, Dežmanov prolaz.

Vesna Špoljar - RUKE
 
U sklopu manifestacije Art Viva Likum 2013. održan je foto natječaj na temu “ART VIVA LIKUM” ili “Likum – 65”. Duh Pariza oživio je u Dežmanovom prolazu uz umjetnike i njihove štafelaje, izradu mozaika, skulptura, nakita, lutkarske predstave, radionice origamija i slikanja. Uz jazz glazbu šetali su našim malim Monmartrom i kostimirani povijesni likovi Zagrebačkog vremeplova. Manifestacija se održala u nekoliko navrata u toku ljeta. Može se slobodno reći da je svojom šarolikošću i bogatstvom sadržaja pobudila veliki interes i Zagrepčana i turista, a fotografima je pružila pregršt motiva i uživanje u aktivnom sudjelovanju. Zadatak je bio snimiti fotografije koje što bolje prikazuju duh događaja. Uz fotografije koje su snimili i poslali na natječaj, fotografi su predali i određeni broj fotografija koje su izložene na samoj manifestaciji kao reportaža.

Vesna Špoljar - RUKE Vesna Špoljar - RUKE Vesna Špoljar - RUKE Vesna Špoljar - RUKE

 
Foto izazovu se odazvala i Vesna Špoljar i tako je u prvom krugu natjecanja, u kojem je pobjedio Antun Bukovac, ona osvojila drugo mjesto. No, u drugom krugu osvojila je prvu nagradu fotografijom Zelene ruke. Povodom toga dobila je mogućnost predstaviti se svojom samostalnom izložbom u Uličnoj galeriji Likuma u Dežmanovom prolazu. Iako je događaj obilovao iznimno zanimljivim motivima koje je autorica zabilježila svojim aparatom i od kojih je dio već bio izložen kao reportaža u vrijeme trajanja manifestacije u Dežmanovom prolazu i u samoj galeriji Likum, autorica je za natječaj odabrala motiv ruku. Fascinira ju umjetnik, kipar ili slikar, koji svojim rukama od obična kamena, žice ili kakvog drugog materijala stvara umjetničko djelo. U svom opusu autorica ima značajan broj fotografija ruku, pa tako nije bilo teško odlučiti se što će biti tema njene izložbe u Uličnoj galeriji. Fotografija koja je pobijedila na natječaju prikazuje ruke djeteta, sudionika likovne radionice, umrljane zelenom bojom.
Izložba “Ruke” sastoji se od koloekcije radova od kojih su neki snimljeni na Art Viva Likum. Autorica proširuje temu dodajući fotografije ruku vrijednog ribara ili pak srednjevjekovnog viteza.

Vesna Špoljar - RUKE Vesna Špoljar - RUKE Vesna Špoljar - RUKE Vesna Špoljar - RUKE

 
Izložba ostaje otvorena od 1. do 14. listopada 2013.

Vesna Špoljar – aktivno sudjeluje na hrvatskoj foto sceni izlažući samostalno ili kao sudionica skupnih izložbi. Do sada je imala šest samostalnih izložbi, a sudjelovala je na oko 150 skupnih i natječajnih izložbi kod nas i u svijetu. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada i priznanja.Od najdražih spominje prvo mjesto na izložbi manifestacije Cest is d best 2012. u Zagrebu, grand prix na izložbi Čovjek-bicikl-čovjek 2012., te prvu nagradu na Foto ex tempore, 2012. u Novigradu u Istri. Kao članica Fotokluba Zagreb već je dvije godine uključena u godišnju izložbu najnagrađivanijih autora spomenutoga kluba. Radovi su joj objavljivani u tisku i raznim publikacijama.

Kao umjetnička voditeljica jedne udruge počela je prije dvije godine organizirati skupne i samostalne izložbe fotografija u raznim prostorima, a sa ponosom ističe da je autorica koncepta i jedna od sudionika skupnih izložbi Maske i Zagrebačkim ulicama. Također je pokrenula i organizirala Salon Minijature u Zagrebu.

No comments yet.