ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vesna Janko Finderle – Memories

06.02.2013.

Za 9. veljače 2013. u 18 sati u Galeriji Placa u Sv. Lovreču zakazano je otvorenje samostalne izložbe fotografija autorice Vesne Janko Finderle.

Vesna Janko Finderle - Memories
 
Ona je, zahvaljujući svojom pobjedničkom kolekcijom, na prošlogodišnjem natječaju PhotoCITY u organizaciji KAF Sv.Lovreč, osvojila ovu zanimljivu i vrijednu nagradu.

Uvod u njenu ‘priču sjećanja’ najbolje opisuje uvodničarka kataloga postava ‘Memories’:

Želeći ispričati svoju osobnu priču, autorica ovom izložbom dodiruje temu života u kojoj će svatko od nas naći dio sebe prepoznavajući neke ključne trenutke kao što su odrastanje, gubitak, školovanje, tuga, ali i radost.

Fotografija je ovdje u cilju postizanja zadane priče, pa se autorica poigrava motivom, kompozicijom i njenim dijelovima, premještajući u kadrovima rekvizite koji tu imaju svoju metaforičku ulogu, kao što su kofer, lutke, krletka, knjige i šešir.

Jednako su tako hrabro korišteni i statični likovi, pa su portreti namjerno lišeni osobnosti i služe da bi prenijeli poruku.

Korištenje monokromosti i nedostatka boje, obrada fotografija i koketiranje sa perspektivama način su kojim se želi postići nostalgičnost za starim vremenima, ali i doza dopadljivosti. Uzimajući režiranu fotografiju kao svoj izričaj, autorica se ovdje hrabro upustila u mnoge izazove tehničke i likovne zahtjevnosti umjetničke fotografije.

Tema izložbe vrlo je zatvorena cijelina, osobna i nabijena emocijama koje autoricu sputavaju. Posvećujući tako ove radove u spomen svome ocu, krajoliku odakle on potiče i u kojem je autorica provela djetinjstvo, raščišćavajući svoje emocije, želi da ona za sobom ostavi ovu umjetničku izražajnost sa svim poštovanjem naspram prošlosti te da svoje misli, kreativnost i nove izložbe posveti kroz veselje i radost djevojčice u triptihu u kojem je majstorski uhvaćena obojana životna energija koja nadahnjuje i koja obećava.

Gordana Restović, prof.

No comments yet.