ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vesna Janko Finderle – Memories

17.07.2013.

Zavičajni muzej Poreštine organizira izložbu fotografija Vesne Janko Finderle, pod nazivom ‘Memories’. Otvorenje slijedi u četvrtak, 18. srpnja, u 20 sati, a radovi se mogu razgledati do 1. rujna.

Vesna Janko Finderle - Memories
 
‘Želeći ispričati svoju osobnu priču autorica ovom izložbom dodiruje temu života u kojoj će svatko od nas naći dio sebe prepoznavajući neke ključne trenutke kao što su odrastanje, gubitak, školovanje, tuga, ali i radost. Fotografija je ovdje u cilju postizanja zadane priče pa se autorica poigrava motivom, kompozicijom i njenim dijelovima, premještajući u kadrovima rekvizite kao što su kofer, lutke, krletka, knjige i šešir a koji tu imaju svoju metaforičku ulogu.

Isto su tako hrabro korišteni i statični likovi gdje su portreti namjerno lišeni osobnosti već služe da bi prenijeli poruku. Koristeći monkromost i nedostatak boje, obradu fotografije i koketiranje sa perspektivama način je kojim se želi postići nostalgičnost za starim vremenima, ali i doza dopadljivosti. Uzimajući režiranu fotografiju kao svoj izričaj autorica se ovdje hrabro upustila u mnoge izazove tehničke i likovne zahtjevnosti umjetničke fotografije.

Tema izložbe vrlo je zatvorena cjelina, osobna i nabijena emocijama koje autoricu sputavaju. Posvečujući tako ove radove na spomen svog oca, krajoliku odakle on potiče i gdje je autorica provela djetinjstvo, raščišćavajući svoje emocije, želim da ona za sobom ostavi ovu umjetničku izražajnost sa svim poštovanjem naspram prošlosti te da svoje misli, kreativnost i nove izložbe posveti kroz veselje i radost djevojčice gdje je u triptihu majstorski ulovljena obojana životna energija koja nadahnjuje i koja obećava.’

Gordana Restović, prof.

No comments yet.