ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vedran Šamanović (1968 – 2009)

22.11.2010.

Izložba posvećena Vedranu Šamanoviću (1968 – 2009) ‘Tek napola je tu, napola je sad, napola je svjetlo, a napola mrak’, otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba je organizirana u sklopu One Take Film Festivala, a može se razgledati do 12. prosinca.
.
Vedran Šamanović (1968 – 2009)
.
Autor koncepcije i kustos izložbe: Tihomir Milovac
.
Peto izdanje One Take Film Festivala popraćeno je izložbom koja je koncepcijski povezana s festivalom ne samo kao dio njegovog programa, već i kao dio posvete koju One Take ove godine želi dati svom osnivaču i dugogodišnjem direktoru Vedranu Šamanoviću. Vedran Šamanović bio je istaknuti filmski autor, direktor fotografije, fotograf, te filmski i fotografski pedagog. Sa željom da se njegov značajan autorski opus te njegov doprinos filmskoj umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu približi javnosti, uz to što se ovogodišnji Festival otvara Vedranovim filmovima, jednako važan dio festivala je i njegova retrospektivna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
.
Izložba Vedrana Šamanovića donosi presjek njegova rada od 1995. godine, a usmjerena je prije svega na njegovo filmsko stvaralaštvo. Iznimno velika Vedranova umjetnička produkcija, koja se protezala na preko 15 godina stvaralaštva, na ovoj je izložbi zastupljena kroz preglede u više segmenata ili poglavlja izložbe, s obzirom na njegovu ulogu i funkciju u djelima prikazanim na izložbi.
.
U fokusu izložbe Vedranovi su autorski radovi, filmovi u kojima je bio i autor scenarija i direktor fotografije, i u tom segmentu izložbe bit će prikazano 7 filmova, iz perioda od 1996. do 2010. Od naslova tu su Dani preživjelog ratnika, Put u raj, Meeting Alice, Stol za osam slika, Grad gradovi, Maturanti i plesači, te Prolaz za van.
.
Slijede dva segmenta izložbe na kojima će Vedran biti predstavljen filmovima u kojima je autor filmske fotografije, odnosno u kojima je u ulozi direktora fotografije. Prikazano će biti 5 dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, snimanih u proteklom desetljeću za redatelje dokumentaraca poput Ljiljane Šišmanović i Dražena Žarkovića, ali i likovne umjetnike poput Borisa Greinera i Tomislava Gotovca (a.k.a. Anatonia G. Lauera). Također, u ovom segmentu izložbe bit će i 6 igranih filmova u kojima je Vedran Šamanović imao ulogu direktora fotografije, a koji su jedni od najzapaženijih i najboljih igranih filmova u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću. Među njima su ‘Oprosti za kung fu’, ‘Što je Iva snimila 21. listopada 2003.’,’ Ljubavni život domobrana’.
.
Premda tu prestaje dio izložbe posvećen filmu, film ne prestaje bio fokusom Vedranova interesa i u sljedećim radovima koji će biti predstavljeni. To su ‘Portret muškarca s bradom’ koji je prostorna filmska instalacija s dvostrukom filmskom petljom, i koja će se prikazati sa dva 16mm filmska projektora, iz 2005. godine, te rad ‘Gospodin Tomislav Gotovac, Novakova 8 a, 10000 Zagreb’ koji je sastavljen od 4 video razglednice, a nastajao je od 2003 do 2008. godine.
.
Za kraj, samo kao naznaku da je konceptualno razmišljanje koje nalazimo u prethodnom radu Vedran dosljedno provodio i u drugim medijima poput fotografije, bit će izložena fotografska instalacija ‘Sanja i Vedran’, koja je nastajala od 1995. do 2008. godine.
.
Premda ova izložba donosi samo dio sveukupna umjetnička stvaralaštva Vedrana Šamanovića jedna je od rijetkih prilika u kojima možemo vidjeti najsveobuhvatniji presjek rada i umjetničke osobnosti autora čije je djelo zauvijek zadužilo hrvatsku filmsku umjetnost.
.

No comments yet.