ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Vanja K. Trager Radošević – Ljubljana

23.02.2011.

Kao i svake godine u vrijeme pred Božić i ove me čekao božićni party naše tvrtke. Ove godine je nešto bilo drugačije pa sam odlučila da ću sa sobom ponijeti fotić i pokušati napraviti priču.
.

.
Tog jutra Ljubljana je osvanula pod snjegom, veselo društvo od nas dvadesetak krenulo je prema Prešernovom trgu gdje smo imali dogovoren randevuz sa djevojkom koja je bila naš vodič tog dana. Radnici su čistili snjega sa pločnika, svuda se širio miris cimeta i kuhanog vina. Trgom se razlijegala božićna muzika, djevojke i mladići obučeni u kostime djeda mraza nudili su reklamne primjerke svega i svačega, klinci su uživali na snjegu, koji je gradu podario pomalo djevičanski izgled.
.
Nažalost snimajući malo sam toga čula o samoj Ljubljani, više pažnje sam posvetila detaljima i ljudima oko sebe koji čine dušu i bit jednog grada.
.
Povijest Ljubljane seže u doba Isusa Krista. Rimska naseobina Emona nastala je godine 15. poslije Krista. Ljubljana se prvi put spominje pod današnjim imenom 1144. (kao Laibach) i 1146. (Luwigana). Godine 1220. dobila je prava grada, a 1335. zajedno s ostatkom Kranjske došla u posjed Habsburgovaca. U 1461. postala je sjedište biskupije te se u kasnom srednjem vijeku razvila u kulturno središte Slovenaca.
.
Povjesničari se ne slažu o izvoru imena Ljubljana. Po mišljenju nekih izvor treba tražiti u riječi ljubljena, drugi smatraju da je u pitanju staro božanstvo Laburus, treći tvrde da je riječ došla izlatinskog izraza za rijeku koja poplavljuje, aluviana. Neki pak misle da potječe od njemačkog Laubach – mlačni potok.
.
Ljubljanu su više puta pogađali potresi. Poslije potresa 1511. obnovljena je u renesansnom stilu, a nakon katastrofalnog potresa1895. u neoklasicističnom i secesijskom stilu. Između dva svjetska rata nastao je veći broj građevina po projektima znamenitog arhitekta Jože Plečnika.
.
Habsburška vladavina bila je prekinuta samo u razdoblju 1809 – 1813 kada je Ljubljana bila glavni grad francuskih Ilirskih provincija.
Poslije raspada Austro-Ugarske 1918. Ljubljana je zajedno s većim dijelom slovenskih zemalja ušla u sastav Kraljevine SHS. Novom administrativnom podjelom 1929. postala je glavni grad Dravske banovine, a nakon Drugog svjetskog rata glavni grad jugoslavenske Socijalističke Republike Slovenije. Ulogu glavnog grada je zadržala i nakon osamostaljenja Sloveniji 1991.”
.
Pred vama je priča o jednom gradu kako sam ga ja vidjela tog dana.
.
Nadam se da sam uspjela uloviti Ljubljanu u nekom drugom svjetlu i otkriti neku drugu dimenziju onu koja se ne može vidjeti na razglednicama i turističkim vodičima. Slažući ovu priču poželjela sam otići opet.
.
Vanja K. Trager Radošević rođena 21.05.1968. u Zagrebu, amaterski se fotografijom bavi od 2002 godine.
.

  1. Tek sada vidim ovo, odlično! :)

    Komentar by Ivan — ožujak 7, 2011 @ 5:44 pm

  2. Jedna jako lijepa priča u kojok su prisutne i ulice ,i detalji,ljudi,događaji…

    Komentar by Mario — svibanj 12, 2011 @ 7:39 pm