ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Uvod u obradu digitalne fotografije

15.03.2010.

Još prije manje od desetak godina većina nas je bilježila različite važne trenutke svojih života analognim fotoaparatom.

.

.
Pritiskom na njegov zatvarač svjetlost je zapisivala sliku na film. Kako smo na jednu rolu mogli snimiti samo 24 ili 36 fotografija, svaki je snimak bio dragocjen te smo se stoga jako trudili dobro ukomponirati kadar, pravilno izoštriti i eksponirati sliku.
.
Nakon što bi ispucali cijeli film, nosili smo ga u obližnji fotostudio i uzbuđeno iščekivali trenutak kada ćemo spustiti pogled na izrađene fotografije.
.
Ponekad bi bili oduševljeni onim što smo snimili, ponekad zadovoljni, a tu i tamo se svakome znalo dogoditi da niti jedna izrađena fotografija nije ispala onakvom kakva je trebala biti. Slike bi bile mutne, pretamne ili presvijetle, a kadrovi loše uhvaćeni.
.
Zamislite samo kakvo bi razočaranje osjetili kad bi nam sve fotografije prvog rođendana djeteta ispale mutne, a one snimljene na izletu s prijateljima toliko preeksponirane da se tek na ponekoj fotografiji može prepoznati tko je tko. A dragocjeni trenuci koje smo htjeli ovjekovječiti zauvijek su prošli.
.
U današnje su vrijeme ti problemi postali stvar prošlosti. Dolaskom i razvojem digitalne tehnologije, koja je zadnjih godina postala dostupna širokim masama, gotovo svi fotografiramo nekom vrstom digitalnog fotoaparata. Nakon pritiska okidača snimljenu fotografiju možemo istog trenutka pogledati na zaslonu aparata. Ako slika nije ispala kakvo je trebala, ne stoji nas ništa (osim nešto memorije na memorijskoj kartici) ponoviti fotografiranje koliko je god puta potrebno sve dok ne snimimo fotografiju kakvu želimo. Sve one koje su ispale loše možemo odmah izbrisati.
.
Bez obzira što s digitalnom fotografijom imamo mogućnost popravljati rezultat na licu mjesta, postoje trenuci kada to nije moguće, posebice ako snimamo različite događaje i objekte u pokretu. Ponekad se dogodi da nam slike na zaslonu fotoaparata izgledaju odlično, ali tek kad ih prebacimo na računalo i pogledamo na većem monitoru, na njima primijetimo neke nedostatke.

No i to danas više nije razlog za brigu i nezadovoljstvo. Svako od nas može na jednostavan način bar djelomično utjecati na izgled digitalne fotografije.
.
.
Što vam je potrebno za obradu digitalne fotografije?

Osnovne zahvate, kao što su izrezivanje kadra ili rotiranje fotografije, moći će vjerojatno napraviti i vaš fotoaparat.

Za dodatne korekcije trebat će vam osobno računalo, koje danas posjeduje gotovo svako kućanstvo. Kad snimljene fotografije prebacite na njega, uz malu pomoć softvera za obradu fotografije, cijeli će se jedan novi svijet mogućnosti otvoriti pred vama.

Za osnovne korekcije fotografija, poput izrezivanja kadra, promjene veličine slike i formata, korigiranja svjetline i kontrasta, zasićenosti boje i slično, dobro će vam poslužiti i softver isporučen s fotoaparatom kojeg ste kupili, kao i bilo koji od brojnih besplatnih programa ili online servisa koje možete pronaći na internetu.

Sigurno već znate da ne trebate vjerovati izgledu fotografija koje gledate u magazinima. Sve su one bar malo “ispeglane”, odnosno “photoshopirane”. Neke od njih u konačnici i nemaju previše veze sa stvarnošću. Nekada smo bili skloni vjerovati onome što vidimo. Danas bi prije nego povjerujemo svakako trebali biti svjesni toga koliko je obrada fotografije postala široko dostupna, kao i što se sve s njom može postići..

Za vrhunsku obradu i mnoštvo mogućnosti čija je granica jedino vaša mašta trebat će vam pomoć profesionalnog programa kao što je Adobe Photoshop. Čuli ste za njega, zar ne? Koriste ga gotovo svi profesionalni fotografi, dizajneri, ilustratori i ostali čija profesija uključuje obradu fotografije.
.
Svi primjeri koji će biti prikazani u Fotoškoli napravljeni su u Adobe Photoshopu. Ako ih želite primijeniti i na vašim fotografijama, skinite s interneta (https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?loc=en&product=photoshop) potpuno funkcionalnu probnu verziju programa (Photoshop trial), instalirajte ga i uživajte 30 dana u svim mogućnostima koje pruža.

No comments yet.