ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Uppsala foto festival

22.08.2012.

Na prvom međunarodnom festivalu fotografije u Uppsali, u Švedskoj kao specijalan gost nastupa Fotoklub Zagreb!

Uppsala foto festival

Fotoklub Zagreb u okviru međunarodne suradnje, koju stalno obogaćuje novim partnerstvima, ove godine nastupa u Uppsali. Na ovom će festivalu Fotoklub Zagreb biti nositelj nekoliko aktivnosti. Održat će izložbu “Diversity of Movement” na kojoj će se predstaviti 19 autora s 50 fotografija. Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija Vladimir Matek veleposlanik Republike Hrvatske akreditiran u Kraljevini Švedskoj.

Osim izložbe Fotoklub Zagreb nastupit će s dvije prezentacije i jednom radionicom.

Predsjednik organizacijskog odbora 34. Zagreb salona i član Upravnog odbora Fotokluba Zagreb gospodin Radoja Ivičić održat će prezentaciju 34. Zagreb salona koju će pratiti niz promotivnih aktivnosti vezanih uz nadolazeći Salon.

Predsjednik Fotokluba Zagreb i voditelj edukacijskih programa mr.sc. Damir Tiljak, održat će prezentaciju Fotokluba Zagreb te predavanje i radionicu pod nazivom “Kršenje pravila – relativnost pokreta u fotografiji”.

Popis autora koji predstavljaju Fotoklub Zagreb:
Damir Kušen
Damir Tiljak
Darija Tripalo
Helena Cuculić
Hrvoje Mahović
Iva Korenčić
Ivana Cesarec
Marijana Žvan
Marko Martinović
Miljenko Marotti
Neda Rački
Paolo Canosa
Radoja Ivičić
Rikardo Perhoć
Slavko Radman
Šime Lugarov
Vesna Špoljar
Vladko Lozić
Zvjezdana Đogić

O festivalu:

Prošle je godine Fotografsko društvo Uppsala (Uppsala fotografiska sällskap) organiziralo prvi nacionalni foto festival u Uppsali. Tijekom festivala održan je veliki broj izložbi, kako u galerijama, tako i na ulicama Uppsale na za to posebno postavljenim panoima. U sklopu festivala osim izložbi održani su i foto maratoni , radionice i predavanja. S preko 4000 posjetitelja festival je postigao izuzetan uspjeh, pa su organizatori za ove godine odlučili organizirati još veći festival i to na međunarodnoj osnovi. Također su odlučili da festival bude tematskog karaktera, a kao temu su odabrali: pokret.

Pokret, je kako kažu organizatori festivala, svuda oko nas: “Može biti fizički, metaforički, društveni ili politički. Pokret na razne načine potiče naše osjećaje. Možemo ga osjetiti u plesu, ali i u vrtlogu politike. U prirodi ga osjećamo kroz kreativne snage vjetra ili vode. Fotografi cijelog svijeta sada imaju priliku izraziti temu pokreta kroz fotografije. Svjetlost vibrira, kreće se prema objektivu. Koja osjetila želite dotaknuti? Koji pokret želite uhvatiti?“

Uppsala je sa svojih 190 000 stanovnika četvrti po veličini grad u Švedskoj. Najpoznatija je kao sveučilišni centar. Sveučilište Uppsala osnovano je 1477. i najstarije je u Skandinaviji. Tamo se nalazi i najveća katedrala u Skandinaviji, najpoznatije prethistorijsko nalazište, kraljevski zamak iz šesnaestog stoljeća (u kojem će biti postavljena izložba Fotokluba Zagreb) i mnogo drugih kulturnih i povijesnih zanimljivosti.

Poveznice:
http://www.uppsalafotofestival.se/english/
http://www.zagreb-salon-photo.com/
http://www.uppsalafotofestival.se/program2012.php

Dodatne informacije: http://www.facebook.com/fotoklubzagreb?ref=hl

Fotonauti ponovo u špici događanja, vodič kroz svjetski festival fotografije u Uppsali na naslovnici donosi sliku kojoj je autor Hrvoje Mahović. Ta je fotografija snimljena na našem tečaju modne fotografije u Fotoklubu Zagreb. Model je Iva. Bravo Hrvoje, bravo Iva!

No comments yet.