ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Uklanjanje nepoželjnih objekata sa slike

19.10.2011.

Sigurno vam se često događa da pri snimanju fotografi je ne možete izbjeći snimiti i neke nepoželjne elemente koji kvare sliku, na primjer, žice, antene, znakove i slično. Ponekad takve detalje i ne primijetite pri snimanju, već ih uočite tek kad sliku gledate na računalu.
.
Uklanjanje nepoželjnih objekata sa slike
.

U Photoshopu većinu tih nepoželjnih elemenata, pri naknadnoj obradi fotografi je, možete ukloniti.
Pri tome se prvenstveno služite Clone Stamp alatom koji odabirete iz alatne trake.
Ovaj alat doslovno klonira odabrani uzorak preko mjesta koje želite retuširati.
.
Nakon što odaberete ovaj alat, u opcijskoj traci ili pomoću desnog klika mišem odredite veličinu i tvrdoću kista kojim ćete retuširati. Držeći pritisnutu tipku Alt, kliknite na ‘čisto’ mjesto na slici, odnosno na mjesto s kojeg želite uzeti uzorak i prenesite ga na mjesto koje njime želite prekriti.
.

Pri nego što počnete retuširati, pritisnite Ctrl + Shift + N kako biste kreirali novi sloj. U opcijskoj traci iz padajućeg izbornika Sample odaberite opciju All Layers kako biste uzorak uzimali sa svih slojeva koje imate na slici. Na taj ćete način rezultat kloniranja dobiti u novom sloju, dok će sloj s pikselima vaše slike ostati nedirnut. Ovaj vam način rada daje puno veću fleksibilnost.
.
Kako biste nepoželjne elemente mogli maknuti, bitno je da na slici postoje ‘čisti’ dijelovi koje možete klonirati. Isključite opciju Aligned u opcijskoj traci ako želite da se, svaki put kad pustite tipku miša i ponovo kliknete, uzorak iznova počne kopirati s mjesta na kojem ste ga uzeli.

.
Pri retuširanju s Clone Stamp alatom bitno je strpljenje. Polako sakrivajte dio po dio nepoželjnog objekta, birajući svaki put, po potrebi, odgovarajući uzorak i mijenjajući parametre kista samog alata.
.
Pogledajte primjer
.

.

No comments yet.