ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

U Zagreb na 6. Organ Vida stiže niz eminentnih imena fotografskog svijeta!

25.09.2014.

Večerašnje otvaranje nulte izložbe festivala, Jezera Borka Vukosava u kuli Lotrščak u 20 sati te sutrašnje otvaranje velike, centralne izložbe Refleksije u Laubi u 20 sati označavaju početak šestog Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.

U Zagreb na 6. Organ Vida stiže niz eminentnih imena svjetske fotografskog svijeta!
 
Do sada najambicioznije izdanje ovog najvećeg domaćeg festivala za suvremenu, dokumetarno – umjetničku fotografiju uključuje šest izložbi, niz panela, predavanja, radionica te poseban program pod egidom proširene fotografije, a održat će se od 26. rujna do 10. listopada na više lokacija u gradu Zagrebu.

Glavna festivalska izložba Refleksije koja će biti otvorena u Laubi do 10. listopada, publici će predstaviti cikluse desetero fotografa, finalista međunarodnog natječaja koje je međunarodni žiri izabrao među 200 prijavljenih fotografskih projekata i priča iz čak 34 zemlje svijeta. Serije fotografija ovogodišnjih izabranih projekata nose društveno relevantne priče i većinom su vezane uz segmente života i zbivanja na Istoku, a kroz njihove priče nas vodi više od 200 fotografija u zanimljivom postavu kustosice Morane Matković. Uz deset finalista, Organ Vida će u svojem katalogu predstaviti pet dodatnih, posebno pohvaljenih projekata.

Kao svojevrsno zagrijavanje za 6. Organ Vida, u četvrtak, 25. rujna, u kuli Lotrščak bit će otvorena izložba Jezera Borka Vukosava, a nakon toga slijede svakodnevna otvorenja izložbi na lokacijama širom Zagreba. Toplice, serija fotografija Bojana Mrđenovića bit će otvorena u ponedjeljak, 29. rujna u Galeriji Lang, a radovi pet članova kolektiva Deep Sleep iz Velike Britanije moći će se pogledati u Galeriji 512 (KIC) od 28.rujna. U galeriji Greta 29. rujna u 20 sati otvara se izložba Kadar po kadar koja predstavlja fotografije autora čiji su radovi bili objedinjeni u audiovizualnom performansu Refleksije koji će se održati u Laubi 3. listopada u 22 sata. Radovi nastali na festivalskim radionicama moći će se pogledati 2. listopada u Laubi i 10. listopada u Aplauz produkcija kulture (Mosor).

Za vrijeme trajanja festivala Zagreb će posjetiti niz eminentnih imena svjetske fotografske scene koja su sjedila u žiriju izložbe Refleksije kao i neki od finalista i pohvaljenih autora. Kao gošća festivala iz Nizozemske stiže Corinne Noordenbos, pročelnica Odsjeka za fotografiju na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu i jedna od od najutjecajnijih profesorica fotografije današnjice koja je nedavno dobila prestižnu Education Award 2014. koju dodjeljuje British Royal Photographic Society. Ona će ujedno i održati predavanje Teorija, praksa i nizozemska fotografija na Akademiji dramske umjetnosti, u ponedjeljak, 29. rujna u 12 sati. Članica žirija Emma Bowkett, glavna urednica fotografije londonskog Financial Times Weekend magazina govorit će o procesu narudžbe i selekcije fotografija za časopis na predavanju u subotu, 27. rujna, u 15 sati u Laubi.

Istaknuti britanski dokumentarni fotograf George Georgiou koji je najviše radio na području istočne Europe, Balkana i Turske s fokusom na tranziciju i identitet, predstavit će svoja tri različita projekta u utorak, 30. rujna, u 17 sati u Laubi. U Zagrebu će se ostalim članovima žirija pridružiti i Irina Rozovsky, fotografkinja i profesorica na njujorškom Međunarodnom centru za fotografiju (International Center of Photography) koja će u srijedu 1. listopada u Laubi u 20 sati održati predavanje koje će se dotaknuti njenih vlastitih projekata, s naglaskom na definiranju osobnog stajališta unutar dokumentarnog žanra.

Hrvatska članica žirija, fotografkinja Ana Opalić sudjelovat će u panelu Umjetnost i/ili dokument? (proširena) Fotografija i društvene mreže, subota, 27.rujna u 18 sati u Laubi te uz Ivanu Vučić i Sandru Križić Roban na predstavljanju portala Suvremena hrvatska fotografija isti dan, u 16 sati.

Iz Rusije stiže čak dvoje sudionika međunarodne izložbe Refleksije, pohvaljena Olga Ingurazova te finalist Egor Rogalev, čiji se projekt bavi nadama i očekivanjima mladih u kontekstu promjena u bivšem Sovjetskom savezu. Dolazi nam i amerikanac Willie Osterman iz sekcije pohvaljenih, profesor fotografije na njujorškom Rochester Institute of Technology koji je već ranije neko vrijeme boravio u Hrvatskoj kao gost predavač na Akademiji dramske umjetnosti u okviru Fulbrightove stipendije. Među najzanimljivijim projektima svakako treba istaknuti Grad snova Britanca Guy Martina, u kojemu autor istražuje utjecaje turskih sapunice na mlade i emancipaciju žena u Turskoj.

Novitet je i filmski program u sklopu kojeg je organizirana hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma O Susan Sontag, jednoj od najznačajnijih imena američke i svjetske intelektualne scene. Film će se dva puta prikazati u Dokukinu Zagreb i to u subotu, 27.rujna u 20 sati te u subotu 4. listopada u 21 sat

Ulaznica za izložbu Refleksije koja uključuje i ulaz na ostala festivalska događanja u Laubi iznosi 25 kuna, 15 kuna za umirovljenike te 10 kuna za studente, dok je cijena ulaznice za film O Susan Sontag 20 kuna. Ulaz na sve druge programe je slobodan.

No comments yet.