ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

U susret 4. Novosadskom Fotomaratonu

15.06.2012.

U subotu 9. lipnja održana je prva foto radionica povodom 4. Fotomaratona. Temu ‘Portret’ obradila je Ivana Tomanović. Tokom četvorosatne radionice polaznici su imali priliku naučiti više o razvoju portretne fotografije i pravilima za stvaranje kvalitetnog portreta. Radionica je bila organizirana u 3 cjeline: teorijski dio, upoznavanje sa svjetlosnom postavkom i paktični rad na setu i terenu.

U susret 4. Novosadskom Fotomaratonu

Tijekom prvog dijela Ivana Tomanović je polaznicima preko primjera predstavila nastanak portretne fotografije, portrete poznatih osoba čuvenih fotografa, modnu i suvremenu fotografiju. Analizom ovih primjera sudionici su otkrili što čini dobru portretnu fotografiju, značaj i pravilnu upotrebu svjetla, kao jedan od najvažnijih zadataka portreta – da promatraču pruži uvid u karakter fotografirane osobe. Prema riječima Ivane Tomanović ‘portretna fotografija je intezivna i kompleksna psihološka borba između fotografa i modela’.
Koristeći opremu koju je obezbijedio ‘Foto Video Svet’ Ivana je polaznicima ukazala na važnost i pravilnu upotrebu studijske rasvjete.
U finalnoj etapi radionice polaznici su imali zadatak da naprave portret na postavljenom foto setu ili u ambijentu koristeći dnevnu svjetlost. Njihove fotografije su zatim bile prikazane na velikom platnu, a polaznici su ih analizirali zajedno sa predavačem.

Ivana Tomanović - foto radionica 'Portret' Ivana Tomanović - foto radionica 'Portret' Ivana Tomanović - foto radionica 'Portret' Ivana Tomanović - foto radionica 'Portret'

Tijekom lipnja će biti održane još 2 radionice u okviru priprema za 4. Fotomaraton, a teme su ‘Modna fotografija’ i ‘Akt’. Ostalo je još samo nekoliko upražnjenih mjesta te pozivamo sve zainteresirane da se što prije prijave na stranici www.fotomararton.rs
Održavanje foto radionica su pomogli: SKCNS ‘Fabrika’, Nestle, Foto Video Svet, pekara ‘Perec’, Zoom media i Cards print.

‘Akt’ – Milan Živković
Posebno Vam najavljujemo radionicu koja će se održati 30. lipnja, a predavač je gospodin Milan Živković – urednik časopisa ‘ReFoto’. Polaznici ove radionice će imati jedinstvenu priliku da u Novom Sadu uče o akt fotografiji, na predavanju jednog od vodećih fotografa iz ove oblasti u Srbiji.
Milan Živković će predstaviti razvoj akta kroz povijest i odnos društva prema ovoj temi. Govorićemo o komunikaciji fotografa i modela, kao i uvjetima dogovora korištenja snimljenog materijala. Tijekom praktičnog rada polaznici će naučiti o podešavanju svjetla, scene i rekvizita, a zatim fotografirati modela.

Počinju prijave za 4. Fotomaraton Novi Sad
Znanja koja su polaznici radionica stekli koristiće im tijekom budućeg rada, a posebne rezultate očekujemo na 4. Fotomaratonu. Datum manifestacije je zakazan za 1. rujan, a ASPECT agencija koja organizira Fotomaraton sprema specijalne nagrade za pobjednike. Jedinstven i uzbudljiv koncept manifestacije sada već tradicionalno u Novi Sad privlači fotografe iz raznih krajeva Srbije, Europe, ali i Sjedinjenih Američkih Država.
U centru grada će na dan manifestacije biti postavljni tematski foto setovi za rad fotografa, a pored modela na setovima će priliku za sudjelovanje imati i građani Novog Sada.

Prijave za 4. Fotomaraton isključivo putem stranice www.fotomaraton.rs

U tijeku je veliki foto natječaj
Na stranici www.fotomaraton.rs možete sudjelovati u velikom foto natječaju koji traje od svibnja do kolovoza 2012. godine. Svaka 2 tjedna objavljujemo novu temu, a najbolji fotografi osvajaju besplatno učešće na 4. Fotomaratonu. Na stranici takođe možete glasati sa fotografije koje su pristigle do sada i pogledati pobjednike prethodnih tema.

No comments yet.