ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tribina o fotografiji Stanka Abadžića

05.11.2011.

Ukoliko želite saznati više o odnosu fotografa, fotografije i galerija, edicioniranju fotografija, te o stavu predavača i fotografa Stranka Abadžića o režiranoj i nerežiranoj fotografiji, digitalnoj ili analognoj fotogafiji, te o statusu fotografije u Hrvatskoj posjetite nas u utorak, 08. studenog u maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51, u 19:30 na prvoj u nizu tribina o fotografiji unutar projekta Mjesec fotografije pod nazivom ‘Skice za portret gradova’.
.
Tribina o fotografiji Stanka Abadžića
.
Izložba, ‘Zagreb, skica za portret grada’ bit će postavljena u foajeu, a tek izašlu istoimenu monogarfiju moći ćete kupiti po promotivnoj cijeni.
.
O autoru:
.
Stanko Abadžić – rođen 1952. u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Fotoklub BOROVO, koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu. Diplomirao je germnistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu.
.
2003. godine muzej Mimara organizira mu izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu. U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Daruvaru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
.
Samostalno je izlagao u 16 europskih zemalja, Argentini, Japanu i Americi. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito surađuje s izdavačkim kućama DISPUT, MEANDAR, FRAKTURA, ZNANJE, AGM na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb, Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu. Do sada je sudjelovao na pet aukcijskih prodaja fotografija i to:
2002. godine u organizaciji Galerije Jiri Jaskmanicky u Pragu
2002. godine u organizaciji Aukcione kuće Neumeister iz Münchena
2003. godine u organizaciji Aukcione kuće Michael Zeller iz Lindau, Njemačka
2004. godine u Galeriji BADROV u Zagrebu
2005. godine u Galeriji Altenburg u Berlinu
.
Zastupljen u zbirkama i privatnim kolekcijama: Filip Trade, Zagreb; Zbirka hrvatske fotografije, Fotoklub Zagreb; Muzej grada Rijeke; Moderna galerija Rijeka; Moderna galerija Zagreb; Steven Cohen Gallery, L.A. USA; Stuart N. Brotman Communications, Boston, USA; Perdita Adrian Kunze, Njemačka; Galerija Moosgasse, Kempen, Njemačka; Kazutami Ando, Tokio, Japan; Karel Kresta, Prag, Češka; Stockeregg, Zuerich, Švicarska; Vintage Ltd, USA; Pg Art Gallery, Turska; John Cleary Gallery, Houston, USA; Umeleckoprumyslove muzeum Praha; Fotografska zbirka pariške banke HSBC.
.
Portfolio objavljen u časopisima: Black and White, Amerika; Schwarzweiss – Njemačka; Fotoforum – Njemačka; Photoeye – Bugarska; Fotografie Magazin – Česka; Photoart Magazin – Česka; Fotomag – Hrvatska; Oris – Hrvatska; Livingston – Hrvatska; Photo – Rumunjska; Refoto – Srbija; IZ – Turska; Photo Art International – Francuska; Polka,Francuska.
.

No comments yet.