ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tri nove marke Hrvatske pošte iz serije ‘Svjetionici’

25.09.2010.

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj tri nove prigodne poštanske marke iz serije ‘Svjetionici’ – Tajer, Vir i Veli rat. Marke, nominalne vrijednosti 3,10 kuna, vrijedit će za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom poštanskom prometu. Autori maraka su Orsat Franković i Ivana Vučić, dizajneri iz Zagreba, a autor fotografija je Andrija Carli, fotograf iz Splita.
.
Tri nove marke Hrvatske pošte iz serije 'Svjetionici'
.
Marke su tiskane u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu, u arcima od po 10 maraka. Hrvatska pošta stavit će u prodaju i 1400 primjeraka prigodnih omotnica prvoga dana (FDC) te 100 primjeraka prigodnih omotnica.
.
Može se reći da su svjetionici visoke zgrade smještene na obali, koje snopom svjetla pomažu brodovima u navigaciji. No svjetionici su znatno više od toga jer je malo kojim građevinama uspjelo svojom ljepotom i šarmom oduševiti ljude diljem svijeta. Danas svjetionici i dalje služe svojoj svrsi te su istodobno postali i omiljena turistička odredišta, dok je mnogima fotografiranje svjetionika drag hobi. Tako su se u objektivu splitskog fotografa Andrije Carlija često našli svjetionici, a tri njegove fotografije poslužile su kao motivi novim poštanskim markama iz vrlo uspješne i u svijetu popularne serije ‘Svjetionici’. Ove godine marke Hrvatske pošte krase svjetionici Tajer, Vir i Veli rat.
.
Visoka kula svjetionika Tajer povezana je sa svjetioničarskom zgradom jedinstvenim kamenim mostom, a zbog svojih prepoznatljivih crvenih i bijelih pruga svjetionik je postao turističkim simbolom okolnog arhipelaga. Uz svjetionik Vir vezana je legenda o skrivenom blagu od kojeg su do danas pronađeni tek rijetki zlatnici. Tijekom 20. stoljeća djeca svjetioničara su, igrajući se na obali, nalazila zlatnike, a jednom je pronađena i stara biserna ogrlica. Veli rat smatra se jednim od najljepših svjetionika na cijelom Sredozemlju, a od 2000. godine dio je turističkog projekta «Kamena svjetla». Osim po ljepoti, Veli rat je vrlo zanimljiv turistima jer u njemu mogu iznajmiti smještaj, kao i u mnogim drugim svjetionicima na Jadranu, i uživati u jedinstvenom miru i morskom okruženju koje pruža ovaj svjetionik. Hrvatska pošta je dosad izdala ukupno devet maraka iz serije ‘Svjetionici’, pokrenute 2007. godine, a zanimanje za ove marke raste od izdanja do izdanja.
.

No comments yet.