ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Trakošćan u jesen

06.11.2011.

Nebrojeno puta čitali smo i na fotografijama gledali ljepote dvorca Trakošćan, njegove park šume, jezera i potoka Bednja. I bez obzira na godišnje doba, njegova ljepota svaki puta mami uzdahe posjetitelja. I članovi Fotografske udruge Fotogard ove subote odlučili su otići na fotoizlet i uživati u predivnom perivoju i šetnici uz samo jezero.
.

.
.
Vožnja od 70-tak km bez gužve na autocesti do Krapine i lijepo uređenoj cesti prekrivenoj lišćem koje je opalo sa drveća uz cestu brzo je protekla i već oko 10:30 stigli smo na parkiralište dvorca Trakošćan. Vrijeme prekrasno, sunčano i toplo, za ostaviti jakne u autima. Kratke želje i planovi i prvo smo se zaputili na splav okrijepiti kavom ili čajem. Već tamo pogled na jezero, okolne šume i sam dvorac Trakošćan neke je potaknuo na brže ispijanje svoje kave i pripremanje opreme za fotografiranje ljepota koje se prostiru svuda oko nas.
.
I danas, kao i prije pola stoljeća, taj ambijent ne ostavlja nas ravnodušnima, pa smo još uvijek oduševljeni kao i Đuro Szabo koji je 1939. godine napisao: ‘…Ne znam jesam li se u ikojem našem parku osjećao sretnijim nego u Trakošćanskom, i to ne samo prvi put, kad me je očarao, već svagda kad bih tamo došao. Ovaj veliki i vječni sklad između parka, jezera, potoka Bednje, okolnih brda i te neistinske gradine tako je neobičan da sam uvjeren da bi se tu onaj nesretni kralj sanjar Ljudevit Bavarski prije smirio no u svom sličnom Neuschwansteinu kojem fali svaki duh prošlosti.’
.
Trakošćan je istodobno kulturno-povijesni spomenik i prirodni pejzažni ambijent, što čini nedjeljivu cjelinu. Ne zna se tko je sagradio Trakošćan i kada. Nastao je vjerojatno u 14. stoljeću kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu zagorskog prostora. Trakošćan je od svih zagorskih dvoraca uspio najviše očuvati duh vlastelinskog središta i plemićkog posjeda kao i izgled otmjenoga zagorskoga dvorca visokoga hrvatskog plemstva. Dočekao je kraj Drugoga svjetskog rata zapušten, ali bitno neoštećen s većinom očuvanog inventara. Njegov posljednji vlasnik Ivan X. Drašković otišao je s obitelji, nakon nacionalizacije Trakošćana 1945. godine, u Austriju. Godine 1953. dvorac s perivojem i park-šumom proglašen je spomenikom kulture i prirode, a sam dvorac s inventarom postao je muzej. (iz teksta sa stranice www.dvorci.hr)
.
Kroz ovih 27 fotografija koje su naši članovi napravili pokušali smo dočarati ambijent i ljepotu okolice dvorca koja je u jesen uistinu predivno mjesto za izlet.
.

 1. Veselim se novim izletima!

  Komentar by Ivan — studeni 6, 2011 @ 4:52 pm

 2. Slike su prekrasne, žao nam je da i mi nismo mogle ići :)

  Komentar by Branka — studeni 6, 2011 @ 5:07 pm

 3. Bilo je to jedno lijepo druženje.
  Pohvale i čestitke za ovako lijepo složenu foto galeriju.
  Veoma sam sretan da sam bio dio te priče. :)
  R

  Komentar by Ognjen — studeni 6, 2011 @ 5:52 pm

 4. Jako lijepo…dvorac mozda vise nije zapusten, ali mi se po slikama cni da je napusten…:)

  Komentar by Goran — studeni 6, 2011 @ 7:01 pm

 5. lijepe slike. dvorac koji hrani mastu

  Komentar by mariann — studeni 7, 2011 @ 12:44 am