ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tradicionalna natječajna klupska izložba fotografija – Splitska luka

09.10.2014.

U četvrtak 9. listopada u 20.00h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se tradicionalna natječajna Klupska izložba fotografija. Izložba će biti otvorena do 27. listopada 2014.

tradicionalna natječajna Klupska izložba fotografija - Splitska luka
 
Glavni pokrovitelj ovogodišnje Klupske izložbe je Lučka uprava Split te je i ovogodišnja tema izložbe Splitska luka uz slobodnu temu.

Na natječaj Fotokluba Split za Klupsku izložbu 2014. pristiglo je 412 fotografija od 54 autora.

Žiri u sastavu: Jelena Popić (nagrađivana fotografkinja), Božo Vukičević (slavni fotoreporter) i Milan Blaževski (ravnatelj Lučke uprave) odabrao je za izložbu 95 fotografija od 37 autora. Ove godine su teme bile Splitska luka i slobodna tema. Fotografije su žiriju date na odabir bez imena autora. Žiri je dodijelio prvu, drugu i dvije treće nagrade za temu Splitska luka, te prvu, drugu i treću nagradu za slobodnu temu. Žiri je dodijelio i dvije jednakovrijedne prve nagrade, drugu i treću nagradu za kolekcije (slobodne teme). Dodijeljene su i dvije pohvale za kolekcije, te dvije pohvale za kompletnost autora.

Popis primljenih i nagrađenih autora, fotografija i kolekcija:

Tema Splitska luka
1. Nagrada za fotografiju – Maja Gijevski: Zen
2. Nagrada za fotografiju – Igor Bakotić: Kolekcija Splitska luka
3. Nagrada za fotografiju – Lidija Lolić: Postrojavanje kolona
3. Nagrada za fotografiju – Ivana Miletić: Put u raj

Slobodna tema:
1. Nagrada za fotografiju – Irena Rogulj: Odlazak
2. Nagrada za fotografiju – Nikola Belančić: Boy
3. Nagrada za fotografiju – Andrija Vrcan: Portret 03

Nagrade za kolekciju:
1. Nagrada za kolekciju – Marijo Bašić: Homo ludens (Vasku Lipovcu u čast)
1. Nagrada za kolekciju – Edin Tuzlak: Kad se voda povuče
2. Nagrada za kolekciju – Lili Zaneta: Tijelo
3. Nagrada za kolekciju – Tonči Čorić: Vanka škvare

Pohvala za kolekciju – Lidija Lolić: Portuni
Pohvala za kolekciju – Majda Rožić: Between a rock and a hard place
Pohvala žirija za kompletnost autora: Igor Bakotić
Pohvala žirija za kompletnost autora: Lidija Lolić

tradicionalna natječajna Klupska izložba fotografija - Splitska luka
 
Lučka uprava, koja uskoro slavi svoj jubilej, a ambiciozno rukovodstvo ima u planu izvršiti brojne promjene u lučkim prostorima, ove nas je godine sponzorstvom usmjerila da kroz svoje fotoaparate zabilježimo vizure koje će možda uskoro nestati, kao i da pristupimo temi na kreativniji i individualniji način i prikažemo „svoju“ luku. Zadana tema nije bila lak zadatak. Odabirom fotografija željeli smo prikazati da je Split grad na „dva mora“, a i da svatko od nas u jednom takvom prostoru može naći sebe. Upravo iz tog razloga je prva nagrada dodijeljena najlirskijoj fotografiji pod nazivom Zen, Maje Gijevski, u kojoj je minimalizmom dobro nam znanih elemenata, i specifičnom obradom dočarana ravnoteža i spokoj. Kolekcija Igora Bakotića naoko nepovezanim snažnim vizualnim elementima reflektira atmosferu i kazuje priču o Katalincu, brodovima i ljudima u luci. Ravnopravno su podijelile treće mjesto Lidija Lolić i Ivana Miletić, višestruko nagrađivane autorice bogatih portfolia čija je gotovo svaka poslana fotografija na natječaj mogla biti među nagrađenima. Raduje nas pogled na ljude pod kišobranima na samoj granici lučkog prostora, vizure trajekata koji nestaju u dugim ekspozicijama, kruzeri koji stvaraju kulisu za život grada.
Luka ima tisuću lica. Za mnoge je samo prolazno mjesto, za druge je mjesto promišljanja i nalaženja ravnoteže.

Među Fotografijama koje su poslane na natječaj bez posebno zadane teme kvalitetom se izdvajaju kolekcije. Žiri se odlučio da ravnopravno nagradi prvom nagradom kolekcije Edina Tuzlaka i Marija Bašića. Teško je bilo odrediti koja je od njih „bolja“ budući se radi o snažnim serijama koje je teško strpati u „isti koš“. Majstorski fotoreporterski zapis ovogodišnjih poplava nasuprot irealnom svijetu inspiriranom djelima Vaska Lipovca. Više se autora okušalo u konceptualnom stvaranju, a ne samo „nalaženju“ kadrova – pa nas je zadivila i Lili Zaneta kolekcijom Tijelo, a nasmijao Tonči Čorić portretima poznatih članova kluba Vanka škvare.

U pojedinačnoj konkurenciji nagrađeni su portreti u širem smislu. Odlazak Irene Rogulj izdvojio se (ponovno) minimalizmom, ravnotežom i odgovarajućom obradom ispred dva izvrsna portreta dječice Nikole Belančića i Andrije Vrcana. Posebno smo željeli pohvaliti autore koji su se predstavili ujednačenim i promišljenim portolijima – Lidiju Lolić i Igora Bakotića.

Raduje nas što smo odabrali fotografije i mladih i starih, poznatih i anonimnih autora. Čestitamo odabranima, ostalima želimo dobro svjetlo, novu inspiraciju i više sreće dogodine.

Za žiri
Jelena Popić

No comments yet.