ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tošo Dabac – Portreti umjetnika

31.03.2011.

U Muzeju suvremene umjetnosti, u petak, 1. travnja, u 19 sati, otvara se izložba Toše Dabca pod nazivom ‘Portreti umjetnika’. Ovom izložbom se ujedno otvaraju 3. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, a otvorena je do 23. travnja.
.
Tošo Dabac - Portreti umjetnika
.
Fokus izložbe Tošo Dabac ‘Portreti umjetnika’ zanimljiv je i indikativan za upoznavanje iznimno bogatog opusa u kojemu je više od 200.000 negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac koja se i danas čuva i stručno obrađuje na istom mjestu na kojemu je Dabac 1940. godine osnovao svoj fotografski atelijer. Misao vodilja bila je Dabčev humanizam prepoznavanja ljudskog lika, ovaj put umjetnika kao aktera i u subjektivnosti autorove fotografske ili šire i likovne interpretacije motiva.
.
Iako su portreti u Dabčevu opusu najbrojniji, nismo se ograničili samo na portrete umjetnika likovne provenijencije, već smo uvrstili portrete glumaca, glazbenika, književnika…
.
Iako je već odavno prepoznat kao jedan od najboljih hrvatskih portretista, u dosadašnjim su analitičkim osvrtima portreti Toše Dabca uglavnom trpjeli u korist portreta ‘Ljudi s ulice’ ili portreta nastalih u njegovu folklornom ciklusu. Ovim ga izborom pokušavamo predstaviti iz nove vizure, jednostavno – izložiti jednog manje poznatog Dabca.. Marina Benažid, iz predgovora kataloga.
.

No comments yet.