ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tomislav Gotovac na fotografijama – Božja mašina

25.05.2011.

U Muzeju ‘Mimari’ od 24. svibnja do 1. lipnja 2011. održava se izložba ‘Tom&Tom predstavljaju Božju mašinu (izvana)’, na kojoj je predstavljena serija fotografija Tomislava Gotovca ‘Božja mašina’, koju je snimio Tomislav Čuveljak 2002.
.
Tomislav Gotovac na fotografijama - Božja mašina
.
Fotografije prikazuju dijelove Gotovčeva tijela, posebno istaknute specifičnim difuznim osvjetljenjem.
.
Zvonko Maković, autor predgovora izložbe, istaknuo je kako je ‘Gotovac na radikalan način izrazio svoju umjetničku strategiju: vlastito tijelo poistovjetio je s oblikovnom tvari. Odnosno, predstavio je svoje tijelo kao predmet, objekt čije se očito loše fizičko stanje na hladan, gotovo analitički način tek evidentira. U tom prikazu stanja tijela nema nikakve osjećajnosti, štoviše, osjećaj potpune podvojenosti tijela i svijesti o njemu stvara u promatrača osjećaj duboke nelagode’.
.
Za razliku od Gotovčevih performansa u javnim prostorima ovdje je, ističe Maković, ‘akcija svedena na dijalog ostarjela, bolesna umjetnika, svjesna stanja vlastita tijela i fotografa Tomislava Čuveljka koji je svojom kamerom bilježio dio po dio tijela. Bilježio je ono na što je Gotovac prstom pokazivao. Čuveljak se koristio posebnim efektima koji su radikalizirali golotinju i fizičnost tijela’. Maković također ističe kako je ‘Gotovac u Čuveljku pronašao upravo takva suradnika koji je svojim izražajnim sredstvima mogao izraziti sve umjetnikove namjere’.
.

No comments yet.