ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tips & Tricks

09.09.2010.

Kako se fotomaraton bliži htio sam napisati nešto o tome kako, po mojem mišljenju, dobiti što bolji rezultat na fotomaratonu. To Vam govorim kao fotomaratonac jer sam i sam sudjelovao na dva Fotomaratona, jednom u Berlinu i jednom u Beču, a nadam se i ove godine sudjelovati na bečkom Fotomaratonu. Nažalost samo ta dva puta sam sudjelovao i ne mogu se pohvaliti nekim rezultatima, no gledajući svoje fotke sa tih fotomaratona, a i poučen iskustvima i pričama sudionika na zagrebačkom fotomaratonu vjerujem da imam par korisnih savjeta.
.
3. po redu zagrebački FOTOmaraton
.
Dakle, iako su na ovom Fotomaratonu u igri samo digitalni fotoaparati pokušajte fotografirati kao da fotkate na film! Naime dosta Vas je na cilju muku mučilo sa odabirom fotki tj. koje 24 fotografije ostaviti među šumom fotki koje ste napravili. Vjerujem da to oduzima mnogo energije i nije lako odabrati, a nije lako ni napraviti toliko fotografija, a samo su 24 teme. Zato, kao što sam rekao, pokušajte zamisliti da imate film u fotoaparatu. Prvo razmislite o temi, čak i ako Vam ideja ne pada odmah na pamet vjerujem da će već 5-10 minuta razmišljanja o temi i promatranja Vaše okoline dati neki rezultat.
.
Jednom obrađenu temu skoro pa zaboravite, koncentrirajte se na teme koje slijede.
.
Pokušajte ne raditi snapshot fotke, dakle nakon što smislite interpretaciju teme, razmislite i o kadru, napravite dobru fotografiju, jer osim interpretacije teme ocjenjuje se i estetska kvaliteta fotografije.
.
Povedite nekoga sa sobom. Poslužit će kao model, ako Vam štogod treba pridržati, mozganje o temi i naravo biti će Vam dobro društvo uz ostale fotomaratonce. Kako je vrijeme nepredvidljivo, možda će Vam trebati pridržati i kišobran!
.
Od dodatne opreme nemojte nositi brdo objektiva, stativa i ostale opreme. Jedan lakši stativ je dosta ako mislite da će Vas uhvatiti mrak. Tecxus svakome daje set od četiri AA baterije, no ukoliko Vaš fotoaparat ima specijalne baterije tada ponesite rezervu i/ili punjač. Vodu i energetske pločice ćete dobiti od našeg sponzora DM- drogerie markt-a, ali planirajte da ćete pojesti neki ručak, te računajte i na to kada kalkulirate prosječno vrijeme koje Vam je potrebno za jednu fotografiju.
.
Moram napomenuti da Vi možete ponijeti sve i svašta od opreme, dozvoljeno je prema pravilima, ali kada uzmete u obzir da ćete hodati okolo i fotkati, ipak si malo olakšajte foto ruksak ili torbu.
.
Ako netko ima još kakav savjet i ideju neka napiše u komentarima
.
Pozdrav svima i vidimo se uskoro!
Duško
.
p.s. napominjem da smo zaboravili napisati jednu bitnu stvar u prošlom postu o žiriju pa evo te nadopune koju smo i tamo dodali:
.
Predselekciju će odraditi organizatori Fotomaratona, ali svaki član žirija koji je naveden će moći uzeti u razmatranje i neki set fotografija koji nije nužno prošao predselekciju, te ga tako preporučiti i uključiti u uži izbor, a s namjerom kako bi žiri imao zadnju riječ u ocjenjivanju svih fotografija.
.

Oznake:

No comments yet.