ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Tama i svjetlo: Dokumentarni film o Richardu Avedonu

05.03.2012.

Nećete požaliti ukoliko odvojite nešto vremena i pogledate cijeli dokumentarac o majstoru fotografije Richardu Avedonu, koji je prozvan i ocem moderne modne fotografije. Sigurni smo da će svatko pronaći trunku inspiracije za svoje daljnje radove.

Richard Avedon rođen je 15. svibnja 1923. u New Yorku u obitelji ruskih Židova. Otac mu je bio vlasnik trgovine odjećom na Manhattanu. Kao dijete, Avedon je gutao modne časopise i ukrašavao zidove svoje sobe fotografijama iz tih časopisa. Studirao je na Sveučilištu Columbia, ali je prekinuo studij i otišao u trgovačku mornaricu, gdje je naučio osnove fotografije, fotografirajući mornare za osobne dokumente. Nakon izlaska iz mornarice u dobi od 21 godine, posvetio se fotografiji. Uskoro je otvorio svoj studio i počeo fotografirati modne revije. Za razliku od mnogih drugih fotografa, uspijevao je dočarati osjećajnu i zaigranu stranu manekena. No, ponekad je svoje subjekte prikazivao u manje glamuroznom svjetlu, pogotovo kada se radilo o portretima moćnika.

Avedon je prije svega ostao zapamćen po svojim stiliziranim crno-bijelim fotografijama poznatih ličnosti, prije svega Audrey Hepburn. Među nezaboravnim fotografijama, koje je snimio za “New Yorker”, su i fotografije Marilyn Monroe, Christophera Reevea, Hillary Rodham Clinton, Saula Bellowa, Toni Morrison, Johna Kerrya.

Njegove fotografije izložene su u nizu prestižnih muzeja u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. “U trenutku kada se neka emocija ili činjenica transformira u fotografiju, više nije činjenica, već mišljenje. Sve fotografije su točne, ali niti jedna od njih ne predstavlja istinu,” rekao je Avedon jednom prilikom.

No comments yet.