ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Svjetska izložba novinske fotografije

02.05.2011.

Svjetska izložba novinske fotografije (World press photo), na kojoj je izloženo 178 najboljih prošlogodišnjih novinskih fotografija, održava se u Splitu od 29. travnja do 12. svibnja, u organizaciji splitskog Fotokluba.
.
Svjetska izložba novinske fotografije
.
Izložene fotografije su odabrane od njih 108.059, koliko ih je na natječaj poslalo 5.874 fotografa iz 125 zemalja svijeta.
.
Prije tjedan dana izložba je najprije predstavljena u Amsterdamu, a u Splitu će biti otvorena do 12. svibnja.
.
Svjetska izložba novinske fotografije u Amsterdamu se održava već 54. godinu, a ovo je šesta godina da je Split domaćin te izložbe.
.
Planirano je da u idućih godinu dana izložba bude predstavljena u 100 gradova u 50 zemalja.
.
Najveću pozornost na otvaranju izazvala je prvonagrađena fotografija Judi Beieber iz Južne Afrike na kojoj je prikazana mlada zlostavljana žena koja je pobjegla od nasilnog muža, ali su je uhvatili plemenski poglavari i odsjekli joj nos i uši. U 54-godišnjoj povijesti te najprestižnije izložbe novinskih fotografija ovo je prvi put da je prvu nagradu osvojila žena, autorica novinske fotografije.
.
Radoslav Bužančić, izaslanik ministra kulture rekao je kako je oduševljen kvalitetom izloženih fotografija. ‘Ta izložba je veliki kulturni događaj za Split’, dodao je.
.
Kustosica izložbe Maaike Smulders je istaknula kako je novinska fotografija univerzalno sredstvo komunikacije koje prelazi granice.
.
‘Novinske fotografije imaju snažnu moć’, rekla je, napomenuvši kako izložba slavi novinske fotoreportere koji su izvrgnuti stresu, ali često i okolnostima opasnim po život.
.

No comments yet.