ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland

11.02.2012.

U ponedjeljak 13. veljače u 20.00h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland autorice dr.sc Ane Peraice.

Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland

Izložba se sastoji od dva ciklusa, Negativeland i Positiveland, u kojima autorica premjerava granice repro-fotografije, presnimavajući pozitive i negative koje su stvarali njen djeda i otac, fotografi sa splitskog Peristila, Antonio Perajica (1915.-1992.) i Dražen Perajica (1949.-2008.).

Prvi od ciklusa, Negativeland, rekonstruira fotografije iz staklenih ploča i negativa srednjeg formata, a predstavljen je i kao izvorni znanstveni rad na internacionalnoj konferenciji o zaštiti fotografskog materijala na Institutu za Fiziku u Londonu (2010.). Oba ciklusa nominirana su potom za najbolje cikluse u kategoriji Profesionalni koncept, Photodaysa u Rovinju, te su tako ušli u kolekciju Muzeja za umjetnost i obrtu Zagrebu, a Negativeland je nagradu i dobio. Izložba Svjetovi fotografije prvi je puta u cijelosti prikazana javnosti u ULUPUH-ovoj galeriji u Zagrebu, kao izdvojena godišnja izložba fotografije, popraćena knjižicom sa teorijskim esejom kojega je također objavio i Artforum u izdanju Art&Education, probranih teorijskih tekstova. Izložbu će otvoriti Ante Verzotti, suradnik i prijatelj svih generacija fotografa iz obitelji Perajica.

Dr.sc. Ana Peraica obranila je s prvi doktorat s temom fotografije u Hrvatskoj na internacionalnom doktorskom studiju riječkog, tršćanskog i mariborskog sveučilišta, a po završetku studija teorije umjetnosti na Jan Van Eyck Akademie u Maastrichtu i filmskih studija na Amsterdamskom sveučilištu. Urednica je u specijaliziranim časopisima za fotografsku kulturu; Afterimage i Photo Techniques a autor u kolekcionarskim časopisima Eyemazing, Focus Magazine, žurnalima za fotografsku teoriju kao ljubljanskom Fotografija, te popularnim časopisima Refoto. Danas, kao treća generacija vodi Atelier Perajica na Peristilu. (više na http://www.atelierperajica.com/cv.pdf ).

Izložba će biti otvorena do 23. veljače 2012.

Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland

No comments yet.